Σχολικά γεύματα & Crowd Funding (ερανικός λογαριασμός)

Ένας από τους βασικούς μας στόχους διαχρονικά είναι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, η οποία το 2015 έφτασε στο 26,6%. Με βάση αυτό σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα παροχής ζεστών γευμάτων σε σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που αποτελούν θύλακες φτώχειας και ανεργίας.

Στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων που ξεκίνησε από τις αρχές του 2016, εντάχθηκαν όλα τα δημοτικά σχολεία του Περάματος (9 σχολεία και 1.405 μαθητές), ενός Δήμου της Αττικής που παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και φτώχειας στην περιοχή.

Ενώ, την 1η  Απριλίου εντάχθηκαν στο ίδιο πρόγραμμα ακόμη 9 ακόμη δημοτικά σχολεία με σύνολο μαθητών 1.668.  Τα σχολεία που επιλέχθηκαν βρίσκονται σε περιοχές που αποτελούν θύλακες φτώχειας. Συνολικά, δηλαδή συμμετείχαν 3.073 μαθητές  18 σχολείων.

Mε την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017 το Πρόγραμμα σίτισης συνεχίστηκε στα εννέα σχολεία του Δήμου Περάματος, σε 1470 μαθητές που φοιτούν σε αυτά.

Από την 19η Δεκεμβρίου 2016 στο ίδιο Πρόγραμμα εντάσσονται σταδιακά  ακόμη 18 σχολεία του Δήμου Τρικκαίων (Δήμος της πιλοτικής περιόδου του ΚΕΑ) με σύνολο μαθητών 1.285, ενώ από το 2017 θα ενταχθούν9 ακόμη σχολεία του δήμου Καβάλας.

Στόχος μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέσα στη σχολική χρονιά 2016-2017 το Πρόγραμμα να επεκταθεί στους επτά Δήμους του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης σε 151 σχολικές μονάδες και σε 29.152 μαθητές που φοιτούν σε αυτές.

Μετά την ασφαλή ένταξη των μαθητών του Δυτικού Τομέα σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην ένταξη ακόμη 30.000 περίπου μαθητών που φοιτούν σε σχολεία σε ευάλωτες περιοχές των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και Πειραιά.

Κύριο μέλημά μας είναι η παροχή καθημερινού ζεστού γεύματος στους 200.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας.  Η αρχή θα γίνει από τις περιοχές που αποτελούν θύλακες φτώχειας και ανεργίας.  Με την επεξεργασία των στοιχείων του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης , αλλά και του ΤΕΒΑ, σχεδιάσαμε έναν αξιόπιστο χάρτη της φτώχειας, εργαλείο για όλες μας τις δράσεις.   Βάση αυτού του χάρτη θα γίνεται η σταδιακή έναρξη του προγράμματος στα σχολεία.

Για το πρόγραμμα αυτό, συνεργαστήκαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να καταρτιστεί δεκαπενθήμερο διαιτολόγιο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών αυτής της ηλικίας και να προάγει τις αρχές τις υγιεινής και μεσογειακής διατροφής.

Επιλέξαμε να αναθέσουμε την παρασκευή των γευμάτων σε τρεις  κοινωνικούς συνεταιρισμούς της Αττικής, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τροφοδοσίας.  Η επιλογή μας να συνεργαστούμε με κοινωνικούς συνεταιρισμούς ήταν συνεπής με την σημασία που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνική οικονομία και την ανάπτυξή της.  Ήδη χάρη σε αυτή τη δράση το ανθρώπινο δυναμικό των εν λόγω κοινωνικών συνεταιρισμών αυξήθηκε κατά 27% μέσα σε δύο μήνες.

Crowd Funding

Σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργoύμε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων από ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με στόχο την παροχή σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία.  Ο λογαριασμός υποστηρίζεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η άμεση πληροφόρηση για την πορεία του προγράμματος.  Έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα πρώτα κεφάλαια από τη συνεργασία ΔΕΗ & ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και από την Εθνική Τράπεζα.

Leave a Comment