Oμιλία μου στη Βουλή 22-7-2019, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Θα αναφερθώ καταρχάς σε 3 προπαγανδιστικά ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας και σε ένα παράδοξο.

Το πρώτο ψεύδος, που το επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του, είναι ότι τα επιδόματα αφορούν τη φτώχεια. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλώς ότι οι παροχές για το παιδί, τα επιδόματα για αναπήρους, το επίδομα στέγης δεν αφορούν μόνο τους απόρους αλλά και τα μεσαία στρώματα. Δηλαδή τους πολλούς.

Το δεύτερο ψεύδος είναι ότι για να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόματα και παροχές φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, Ιούνιος 2019, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη. Αν ο κ. Μητσοτάκης μειώσει τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα, πάλι τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης θα μειωθούν.

Το τρίτο ψεύδος είναι ότι με τα επιδόματα αφαιρούνται πόροι από την ανάπτυξη. Έχει, όμως, αποδειχθεί ότι οι προνοιακές δαπάνες είναι αναπτυξιακές. Είναι χρήματα που δεν πηγαίνουν σε οφσόρ.  Αυξάνουν την κατανάλωση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Με το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, το ΚΕΑ και τα μέτρα για το παιδί μειώσαμε μέσα δυόμισι χρόνια την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα επίπεδα πριν την κρίση. Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μειώθηκαν, επειδή ακριβώς είχαμε προβλέψει την ένταξή τους στην εργασία. Και εδώ είναι το παράδοξο. Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων του ΚΕΑ. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο δυο πράγματα. Ή γνωρίζει ότι θα αυξηθεί η φτώχεια με την πολιτική της  ή είναι η γνωστή συνταγή του ΔΝΤ που ζητούσε να συμπεριληφθούν όλα τα επιδόματα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δηλαδή να δίνονται μόνο σε φτωχούς.

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταψηφίσει το νέο ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τα 242 Κέντρα Κοινότητας και τον ενιαίο φορέα επιδομάτων και παροχών, τον ΟΠΕΚΑ, δηλαδή τους δύο πυλώνες που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και καταργούν τις πελατειακές σχέσεις. Είχε καταψηφίσει τα σχολικά γεύματα, χάρη στα οποία σήμερα 200.000 μαθητές τρώνε κάθε μεσημέρι ζεστό γεύμα. Είχε αποκλείσει τις άνεργες μητέρες από την δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτά που είχε καταψηφίσει, θα τα καταργήσει;

Επί Νέας Δημοκρατίας οι ανάπηροι δεν γνώριζαν πότε θα πάρουν το επίδομα τους. Σήμερα αυτό πληρώνεται κάθε μήνα σε καθορισμένη ημερομηνία. Το επίδομα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, ενώ το 15% των θέσεων εργασίας του Δημοσίου είναι αποκλειστικά για αναπήρους.

 Σήμερα, με τον νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία έχει μειωθεί ο χρόνος αναμονής από 6-8 χρόνια σε 8-12 μήνες και μπήκε φραγμός στην εμπορία βρεφών. Θεσμοθετήθηκε η αποϊδρυματοποίηση με στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, τα κέντρα τα κέντρα στήριξης οικογένειας και τρίτης ηλικίας.

Στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων, τις πρώτες δέκα μέρες της νέας κυβέρνησης υπήρξαν προπάντων τρεις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις. Καταργήθηκε η Ειδική Γραμματεία Ρομά που φρόντιζε για την αξιοπρεπή κατοικία αυτής της κατηγορίας πολιτών, την πρόσβασή τους στην εργασία, την Παιδεία και την Υγεία με ευρωπαϊκούς πόρους. Καταργήθηκε η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που είχε προγραμματίσει την ενίσχυση των ΚοινΣΕπ.  Η αρμοδιότητα για τα συνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκε από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρότι πρόκειται για παιδιά και η φροντίδα τους ανήκει στην προστασία του παιδιού και όχι στην Αστυνομία.

Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα διευρύνθηκαν, επειδή αυτά αποτελούν συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Σήμερα κινδυνεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των Ρομά, των προσφύγων και των μεταναστών. Η απειλή τη συρρίκνωσής τους είναι απειλή για τη δημοκρατία.

Εμείς θα αντισταθούμε. Καλούμε όλους μέσα και έξω από τη Βουλή, τους πολίτες και τις οργανώσεις τους να αγρυπνούν. Να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους και να μην δεχτούν να τους πάρουν τίποτε πίσω από όσα με θυσίες έχουν κατακτήσει.