Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας για ένταξή τους σε οργανικές θέσεις των Δήμων

 

▶️ Συνάντηση είχαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργοί Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, Θεανώ Φωτίου, Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Πάνος Σκουρλέτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας.
 
Θέμα της συζήτησης ήταν το αίτημα των εργαζομένων να ενταχθούν τα Κέντρα Κοινότητας ως οργανικές μονάδες στους Δήμους και να μετατραπούν οι συμβάσεις του υπηρετούντος προσωπικού από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου Χρόνου.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι στηρίζουν τα αιτήματά τους, διότι τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες να προχωρήσει στον σχεδιασμό, υλοποίηση και χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, της πολύ σημαντικής αυτής κοινωνικής μεταρρύθμισης, των Κέντρων Κοινότητας τα οποία ψηφιακά, με τρόπο δίκαιο και διαφανή, ενημερώνουν και κατευθύνουν τους πολίτες να λάβουν από το κράτος παροχές και υπηρεσίες που δικαιούνται.
 
Τα Κέντρα Κοινότητας αποδείχθηκαν από την αρχή της λειτουργίας τους πολύ επιτυχημένος θεσμός. Σε αυτό συμφωνούν και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που τα χρηματοδότησε από το ΕΣΠΑ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Εξ ου και επιθυμούν να μην αλλοιωθεί, ούτε το όνομά τους ούτε η ουσία της των υπηρεσιών που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο, και θα συνεχίσουν να τα στηρίζουν και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27.
 
Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Κοινότητας έχουν αποδείξει ότι επιτελούν έργο δημοσίου συμφέροντος και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, οι περισσότεροι από τους οποίους, είτε δεν διαθέτουν καν κοινωνικές υπηρεσίες, είτε αυτές είναι υποστελεχωμένες. Είναι προφανές ότι αυτή η κρίσιμη κοινωνική λειτουργία πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και μόνιμους εργαζόμενους.
 
Γι αυτό είναι πολύ θετικό να ενσωματωθούν τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους και να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν μέσω των νόμιμων διαδικασιών ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων που έχουν εξειδικευμένη εμπειρία.
 
Ήδη υπάρχει η εμπειρία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα Κέντρα Κοινότητας, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δημιούργησε οργανικές θέσεις στους δήμους, σχεδίασε προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των ήδη εργαζόμενων.
 
Καταλήγοντας, επισήμανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μελετήσει και εντάξει στις προγραμματικές του θέσεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας και πρόνοιας στην κοινότητα, σε επίπεδο δήμων, μέσα στο οποίο τα Κέντρα Κοινότητας θα παίζουν αποφασιστικό ρόλο.