Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με θέμα την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του προγράμματος επιδόματος στέγασης ανασφάλιστων υπερήλικων

 

▶️ Κατά τη συζήτηση, με την Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου, της επίκαιρης ερώτησης με θέμα την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του προγράμματος επιδόματος στέγασης ανασφάλιστων υπερήλικων και τα ολέθρια αποτελέσματα για την επιβίωση των αδύναμων ηλικιωμένων, επισήμανα:
 
▶️ Η κα Μιχαηλίδου ήρθε στη Βουλή σε επίκαιρη για το στεγαστικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων, αγνοώντας τις απαντήσεις που είχε στείλει στους βουλευτές για το θέμα, αλλά και τους νόμους που η ίδια είχε εισηγηθεί.
 
▶️ Μείωσε δραματικά, κατά 974 άτομα (55%) τον αριθμό των ανασφάλιστων υπερήλικων που έπαιρναν επίδομα στέγασης επί ΣΥΡΙΖΑ.
 
▶️ Απέρριψε την πρόταση να βγάλει δημόσια πρόσκληση σε παλιούς ωφελούμενους και νέους δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες να υποβάλουν εγγράφως αιτήσεις που επί ένα χρόνο δεν τους επιτρεπόταν.
 
Πριν ένα χρόνο, στις 26/11/20, ψηφίστηκε με δική σας εισήγηση νόμος για το στεγαστικό επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων με τον ψευδή ισχυρισμό ότι το κατοχυρώνετε για πρώτη φορά, ενώ δίνεται από το 1985 με διαδοχικές ΚΥΑ από τους δήμους και από το 2018 από τον ΟΠΕΚΑ. Ο νόμος όρισε ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά σε πληροφοριακό σύστημα. Οπότε, ούτε οι ωφελούμενοι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση ανανέωσης αν είχαν μεταβολή μίσθωσης, ούτε οι νέοι δικαιούχοι πρώτη αίτηση.
Σχετική ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 17 Μαΐου, απαντήθηκε δύο μήνες μετά, στις 28 Ιουλίου, με ρητή διαβεβαίωση ότι στις 17 Μαΐου υπεγράφη η ΚΥΑ και σύντομα θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική εφαρμογή, άρα θα ξαναξεκινήσουν οι αιτήσεις. Η απάντηση όμως απέκρυβε κάτι πολύ σημαντικό: ότι στις 5 Ιουνίου, ψηφίστηκε, σε άσχετο νόμο, διάταξη ότι ο ΟΠΕΚΑ θα εξετάζει όπως παλαιά έγγραφες αιτήσεις. Δεν ενημερώθηκαν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες να υποβάλουν γραπτώς τις αιτήσεις τους, όπως στο παρελθόν. Και δεν ενημερώθηκαν ότι τώρα άλλαξε το σύστημα και το επίδομα δεν θα πιστώνεται στον ιδιοκτήτη, αλλά στο δικό τους λογαριασμό, πράγμα που δημιουργεί μείζον πρόβλημα και μεγάλο κίνδυνο μαζικών εξώσεων.
 
Τον Οκτώβριο του 21, ακόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν λειτουργεί. Υποβάλλουμε νέα ερώτηση στις 6 Οκτωβρίου, η οποία δεν απαντάται εντός του ορισμένου χρόνου και ένα μήνα μετά την καταθέτουμε ως επίκαιρη. Και προχθές παίρνουμε έγγραφη απάντηση της κυρίας Μιχαηλίδου στην ερώτηση ότι το σύστημα λειτουργεί με τον παλιό γνωστό τρόπο των εγγράφων αιτήσεων βάσει του νόμου του Ιουνίου, ότι έχουν ήδη λάβει τα καθυστερούμενα 876 ωφελούμενοι και μόνον 50 αιτήσεις εκκρεμούν και ότι για την ηλεκτρονική εφαρμογή αρμόδιος είναι ο κ. Πιερρακάκης.
 
Κατόπιν αυτών, έθεσα τρία ερωτήματα:
 
α) Γιατί απεκρύβη στην απάντηση της 28ης Ιουλίου ότι ενάμιση μήνα πριν υπήρξε με νόμο επιστροφή στο παλαιό σύστημα των έγγραφων αιτήσεων στον ΟΠΕΚΑ
 
β) Αν θα γίνει τώρα δημόσια πρόσκληση να υποβάλουν αίτηση αφενός όσοι έχουν μεταβολή της μίσθωσης ώστε να πάρουν όλα τα χρεωστούμενα, και αφετέρου όσοι ενδιαφέρονται για νέα αίτηση,
 
γ) Αν θα ενημερωθούν οι ωφελούμενοι ότι πλέον αυτοί εισπράττουν τα επιδόματα και θα πρέπει να τα αποδίδουν στον ιδιοκτήτη τους.
 
H Υφυπουργός απάντησε στα ερωτήματα σαν να μην είχε στείλει σχετική απάντηση με δική της υπογραφή στις 12/11. Γι αυτό το έγγραφό της αυτό κατατέθηκε στα πρακτικά. Ελλείψει, δε, επιχειρημάτων ξεκίνησε άνευ αιτίας να καθυβρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εμενα προσωπικά, δημιουργώντας τραγελαφική κατάσταση στην αίθουσα.
 
Στη δευτερολογία επισήμανα ότι αποδεικνύεται ότι η Υφυπουργός δεν γνωρίζει τις αλλαγές που έφερε με το νόμο του 2020 που η ίδια εισηγήθηκε στη Βουλή. Δεν γνωρίζει ότι δεν άλλαξε κανένα από τα κριτήρια απονομής του επιδόματος που όριζαν οι προγενέστερες ΚΥΑ. Οι μόνες αλλαγές ήταν η υποχρεωτική διαδικασία με το ηλεκτρονικό σύστημα και ότι το επίδομα αποδίδεται στον ίδιο τον ηλικιωμένο και όχι στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.
 
Επίσης δεν γνωρίζει ότι στις 28 Ιουλίου παραπλανούσε τους βουλευτές και τους ανασφάλιστους υπερήλικες αποκρύπτοντας ότι στις 5/6 με νόμο δικής της εισήγησης είχε επαναφέρει στον ΟΠΕΚΑ την παλαιά διαδικασία που εφάρμοζε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από το τέλος του 2018 που ο ΟΠΕΚΑ ανέλαβε τα επιδόματα των ανασφάλιστων υπερήλικων, μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου, επιδοτούνταν κατά Μ.Ο. 1.850 ωφελούμενοι το μήνα. Τώρα, με τη δήθεν «πρώτη νομοθετική κατοχύρωση» μειώσατε κατά 55% τους ωφελούμενους των επιδομάτων δηλαδή κατά 947 ανθρώπους.
 
Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε η υφυπουργός να διερευνήσει τι έχει συμβεί, ενώ δεν δεν απάντησε καν στην πρόταση να γίνει πρόσκληση στους ανασφάλιστους υπερήλικες να υποβάλουν έγγραφες αιτήσεις για ανανεώσεις και παροχή για πρώτη φορά. Ούτε φάνηκε να την ενδιαφέρει το ότι πλέον οι ιδιοκτήτες δεν θα νοικιάζουν σπίτια στους αδύναμου ηλικιωμένους αφού δεν θα έχουν την ασφάλεια της πληρωμής κάθε μήνα από δημόσιο φορέα;
Και κατέληξα: Είναι προφανές ότι η κα Μιχαηλίδου υλοποιεί κι εδώ το σχέδιο της κυβέρνησής της: επικοινωνιακή πολιτική, εμφανίσεις στα ΜΜΕ, χαμόγελα και στοργή, ενώ από πίσω κρύβεται η συρρίκνωση των δαπανών, η μείωση των δικαιούχων, η αποθέωση της προσωπικής ευθύνης.