Με ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και απειλή άρσης της άδειας λειτουργίας ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η αναλυτική καταγραφή των ιδιωτικών προνοιακών ιδρυμάτων, ώστε να εξαλειφθούν οριστικά φαινόμενα όπως αυτά του Πειραιά αλλά και του Γηροκομείου, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.
«Μέχρι σήμερα το κράτος δεν μπορούσε να έχει εποπτεία» σε αυτά τα ιδρύματα, επεσήμανε η κ. Φωτίου. «Περάσαμε ένα νόμο … που ψήφισαν όλα τα κόμματα … από το τέλος του Αυγούστου, ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα επίσημης εγγραφής όλων των ιδρυμάτων, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες πρόνοιας», όπως είπε, την ώρα που ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την συνολική ένταξη της αναπηρίας στις πολιτικές του κράτους.
«Είναι η σκοτεινή ζώνη των 1.500 ιδρυμάτων … ο ένας πυλώνας του προνοιακού κράτους μέχρι σήμερα είναι ιδιωτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, φιλανθρωπικά σωματεία κ.ο.κ., αυτά είχαν αναλάβει την πρόνοια … ο άλλος πυλώνας ήταν τα επιδόματα», όπως σημείωσε.
Η υπουργός τόνισε ότι «επί ποινή άρσης της άδειας λειτουργίας όλα αυτά τα ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να εγγραφούν με πολύ αναλυτικά στοιχεία: πόσα παιδιά ή πόσους ωφελούμενους, σε ποιες ηλικίες, πότε μπήκαν, εάν κάποια δόθηκαν για αναδοχή ή υιοθεσία (το ίδιο για ανάπηρους, ηλικιωμένους κτλ), πόσο προσωπικό έχουν και τι ειδικότητες, ποιοι είναι εθελοντές και σε τι ειδικότητες … όλο αυτό πρέπει να ξανασχεδιαστεί».
Έτσι, «εντός τριών μηνών θα έχουμε διαδικτυακά πλήρη εικόνα … η πλατφόρμα ενημερώνεται καθημερινά», όπως είπε προσθέτοντας .ότι «θα παρακολουθήσουμε τα στοιχεία, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας πολύ γρήγορα και θα φέρουμε νόμο που θα διέπει όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στο εξής, σε όλα τα πεδία» της πρόνοιας.
Σημείωσε ότι τα όσα καταγράφηκαν στον Πειραιά είναι η μία όψη αυτού του αχαρτογράφητου τοπίου, «η άλλη είναι το Γηροκομείο Αθηνών με τεράστιες περιουσίες, 1.000 ακίνητα και 100 ρακένδυτους ηλικιωμένους … τα πάντα θα ελεγχθούν».