Συνέντευξη στον Real fm 97.8 (13-10-19) και στους Γ.ΠΑΓΑΝΗ & Α.ΓΙΑΜΑΛΗ.

 

1η παρατήρηση

 

Είναι ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν έχει εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη αλλά δεν καθορίζει  και ποιοί παραγωγικοί τομείς πρέπει να πριμοδοτηθούν για να προσελκύσουμε σε αυτούς επενδυτές.

 Γιατί οι ξένοι επενδυτές αν δεν ορίσεις εσύ τους παραγωγικούς τομείς που έχεις ανάγκη, επενδύουν σε τομείς που θα βγάλουν το μεγαλύτερο κέρδος και όχι σε αυτούς που βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό ήτανε το παλιό μοντέλο που μας έφερε την χρεοκοπία.  

 

2η παρατήρηση

 

Αλλά ούτε για τους επενδυτές του εσωτερικού ον που θα πριμοδοτηθούν από τα ζεστά χρήματα του ΠΔΕ και των ΕΣΠΑ έχουν προτεραιότητες. Ούτε εδώ ορίζουν  παραγωγικούς τομείς.       

                     
Εμείς ορίσαμε περιοχές, του πρωτογενούς τομέα, των εξαγωγών, της έρευνας και καινοτομίας και κατευθύναμε  τα χρήματα  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι οι παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας.

Η ΝΔ τώρα χωρίς σχέδιο τώρα επιχειρεί να ευνοήσει τους κολλητούς της.  Είναι το σχέδιο που μας έφερε στην χρεοκοπία.  Εμείς εγκρίναμε 2000 επενδυτικά σχέδια σε δύο χρόνια ύψους 5,7 δις και είχαμε ρεκόρ  άμεσων ξένων επενδύσεων.

3η παρατήρηση

 

Ενώ λοιπόν δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο με παραγωγικούς τομείς προτεραιότητας, υπάρχουν κλάδοι  που πρέπει να  ευνοηθούν λέει το νομοσχέδιο.  Πρόκειται για τους κλάδους των ημετέρων.

 

  • Είναι αναπτυξιακούς κλάδος η διανομή τύπου, το μονοπώλιο του ενός και μόνο με πρακτορείου Μαρινάκη; Των ταχυμεταφορών;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο η εξαίρεση των ιδιοκτητών και μετόχων μέσων ενημέρωσης από το πόθεν έσχες; Όταν οι δημοσιογράφοι αυτών των μέσων υποχρεούνται σε υποβολή πόθεν έσχες;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο να ελέγχει τις επενδύσεις αυτός που έκανε το επενδυτικό σχέδιο; Ιδιώτες ή ιδιωτικές εταιρείες;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο η αύξηση των αμοιβών των μετακλητών και των διευθυντών των υπουργείων; (Δηλαδή των δικών μας παιδιών, για τους οποίους μειώσανε τα απαιτούμενα προσόντα).
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο να επιδοτούμε τις εξορύξεις για να παίρνουν τον ορυκτό πλόυτο της χώρας, να τον εξάγουν και να τον επεξεργάζονται στο εξωτερικό; Δηλαδή τους πληρώνουμε για να επεξεργάζονται τον πλούτο μας εκτός χώρας.
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο ο ανυπόμονος υπουργός σε ένα μήνα, μόνος του, να εγκρίνει χωρίς εισήγηση μια επένδυση εφ’ όσον αυτός το κρίνει, και να αδειοδοτεί την περιβαλλοντική άδεια;
  •  

Πίσω λοιπόν σε όσα μας έφεραν στην χρεοκοπία.

 

4η παρατήρηση

 

Τι λοιπόν φταίει που δεν θα έχουμε ανάπτυξη το 2020 4%, ή έστω 3% ή έστω 2,8% που λέει το προσχέδιο του προϋπολογισμού;

 

  1. Φταίει το προστατευτικό πλαίσιο για το περιβάλλον (δάση, αιγιαλός κλπ. Ας τα καταργήσουμε εν μέσω κλιματικής αλλαγής και μετά ας χρησιμοποιούμε μια καταστροφή για ψηφοθηρικούς λόγους.
  2. Φταίνε τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία Να τα καταργήσουμε. Να μπορούν οι εργοδότες να τους απολύουν χωρίς αιτιολογία. Να καταργήσουμε τις συλλογικές και τις κλαδικές συμβάσεις δηλαδή παρ’ ότι το 51%  ενός κλάδου έχει συμφωνήσει κατώτατο μισθό πχ 850 ευρώ (οπότε με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου έπαιρναν αυτόν τον μισθό).Να ακυρώνεται αυτό τώρα και να μπορεί ο εργοδότης να καταρτίζει συμβάσεις και με τον κατώτατο μισθό των 650 Ευρώ. Αλλά η ευελιξία στη αγορά εργασίας δεν έφερε στον προηγμένο κόσμο ανάπτυξη. Το είδαμε και στη Βουλγαρία.
  3. Φταίει ότι έχουμε πολλούς απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης αναλογικά με τον πληθυσμό, με αυξημένες απαιτήσεις. Ας τον μειώσουμε – με τη βάση του 10 – και ας πριμοδοτήσουμε τα ιδιωτικά κολλέγια.
  4. Φταίει ότι υπάρχει διαφάνεια που ενοχλεί και δήθεν φέρνει καθυστερήσεις – να την καταργήσουμε.

 

Πίσω λοιπόν σε όσα μας έφεραν στην χρεωκοπία.

Το καταψηφίζουμε, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση.