ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΑΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γνωρίζετε ότι η συνέντευξη γίνεται επ’ αφορμή των γεγονότων στο Μενίδι και ιδιαίτερα του τραγικού συμβάντος και θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας πρώτα απ’ όλα για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου.
Έχουμε συνείδηση ότι το ατυχές αυτό συμβάν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να προσεγγιστεί στη βάση κάποιων τυχαίων γεγονότων. Και αυτό νομίζω ότι μας γεμίζει όλους με ιδιαίτερη ευθύνη. Και είμαστε εδώ ακριβώς αρκετοί υπουργοί από την κυβέρνηση για να καταθέσουμε την αταλάντευτη διάθεση, πρόθεση, της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, συνθήκες οι οποίες δεν είναι καινούργιες.
Οι καταστάσεις δεν διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε ότι είναι αποτέλεσμα επιλογών, εδώ και δεκαετίες. Είναι αποτέλεσμα καθυστερήσεων και επιπολαιοτήτων εκ μέρους της πολιτείας. Το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης και οι δυο Αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Φιλίππου και ο κ. Βασιλείου, καταδεικνύει την ανάγκη οι δράσεις και το σχέδιό μας να είναι πολύπλευρο.
Θέλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε μια δέσμη μέτρων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες, αλλά ταυτόχρονα και η ανάγκη ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου το οποίο αργά, σταθερά και αποτελεσματικά θα αλλάζει τις συνθήκες ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή αναφορά στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι κάτι το οποίο δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στο μικρό που χάθηκε η ζωή του, ούτε δείχνει την απαιτούμενη σοβαρότητα για τα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Τον αφήνουμε αυτό τον άχαρο ρόλο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες εξασκούνται σε αυτό το άθλημα, σε τέτοιου είδους πρακτικές και σε άλλα ζητήματα.
Θέλουμε η δράση μας να βασιστεί στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Δήμου, της Περιφέρειας και των Υπουργείων. Κινούμαστε λοιπόν βασιζόμενοι σε κάποιες βασικές για μας αρχές που πρέπει να διατρέχουν τη δράση μας και τις επιλογές μας.
Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε πως τα προβλήματα δεν λύνονται στη βάση μισαλλόδοξων κηρυγμάτων, διχαστικών κηρυγμάτων, ούτε στοχοποιώντας συμπολίτες μας.
Δεύτερον, όπως σας είπα, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην υιοθέτηση αυτονόητων και επιβεβλημένων επιλογών. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, επαναλαμβάνω όλων των πολιτών. Το δικαίωμα στην ασφάλεια, στον ελεύθερο χώρο, την πρόσβαση στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στην εργασία, στο δημόσιο χώρο.
Θεωρούμε, επιχειρώντας να κωδικοποιήσουμε την πρωτοβουλία μας, ότι θα πρέπει άμεσα μέσα από αυτά τα οποία θα σας ανακοινωθούν στη συνέχεια από τους Υπουργούς – τα οποία, επαναλαμβάνω, έχουν ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα – να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία, θα πρέπει να σπάσουν οι «γκρίζες» ζώνες στην περιοχή. Θα έλεγα να φωτιστούν, να γίνουν πολύχρωμες ζώνες.
Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ανοιχτούς, καθαρούς, φωτισμένους δρόμους στην περιοχή. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία αυτές τις φράσεις. Θα πρέπει να φροντίσουμε για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών Ρομά στα σχολεία. Θα σας παρουσιαστούν συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή θέλουμε να πάρουμε σε σχέση με τους τοξικοεξαρτημένους.
Προγράμματα εμβολιασμών. Προγράμματα τα οποία ενθαρρύνουν τους νέους να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο αθλητισμός πάντοτε ήταν ένα μέσο κοινωνικοποίησης των παιδιών. Από την κυρία Φωτίου θα σας παρουσιαστεί ο, ούτως ή άλλως, δρομολογημένος προγραμματισμός μας σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας Ρομά. Μια πολιτική η οποία από κοινού χαράζουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και τέλος, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει η ανάγκη, ανεξαρτήτου αυτού του τραγικού γεγονότος, ως κοινωνία να μιλήσουμε ευθέως. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοκατοχής και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν μπορεί κανένας, ούτε να παίρνει το νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο «τσακίρ κέφι» να παίρνει το «κουμπούρι» του και να το αδειάζει στον αέρα. Να είμαστε σαφείς σε αυτό.
Και σε αυτή την κατεύθυνση μελετάει η κυβέρνηση το θέμα της αναθεώρησης του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ανοίξω αυτή τη συνέντευξη Τύπου.
Θέλω επ’ ευκαιρία να πω ότι παρευρίσκονται τέσσερις Αντιδήμαρχοι από το Δήμο Αχαρνών και να ευχηθούμε στο Δήμαρχο, ο οποίος έχει μια μικρή περιπέτεια, ταχεία ανάρρωση και περαστικά.
Να ξεκινήσουμε με τον κ. Γαβρόγλου, τον Υπουργό Παιδείας.
Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Γεια σας. Θα παρουσιάσω ορισμένες ρυθμίσεις που ήταν ήδη προγραμματισμένες πριν το τραγικό συμβάν με το Μάριο και ήταν ήδη προγραμματισμένες γιατί εντάσσονται στο πλαίσιο του τριετούς προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας.
Υπάρχει, δυστυχώς, μια αίσθηση ότι μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα φέρνουν αλλαγές, όμως ειδικά για τα θέματα εκπαίδευσης θα πρέπει όλοι μαζί να πείσουμε και την τοπική κοινωνία ότι χρειάζονται ενίσχυση και αποδοχή γιατί μακροπρόθεσμα η έκβαση αυτών των μέτρων θα είναι πολύ θετική. Μέτρα των οποίων την εφαρμογή θα επιταχύνουμε κυρίως μετά και τις χθεσινοβραδινές θετικές εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα που θα σας πω είναι μεν ενταγμένα στον τριετή προγραμματισμό μας, αλλά προφανώς έχουν ένα κόστος, όχι τεράστιο, αλλά ένα σχετικό κόστος.
Πρώτον, στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15.
Το δεύτερο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά και ελπίζουμε να το αρχίσουμε στη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους και να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του σχολικού έτους: θα τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός που, όμως, ο αποκλειστικός ρόλος του εκπαιδευτικού θα είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Η μεγάλη μας αδυναμία στο θέμα της εκπαίδευσης, μέχρι τώρα, ήταν η εμπλοκή των οικογενειών. Άρα θα υπάρχει ένας διαμεσολαβητής ο οποίος θα επικοινωνεί καθημερινά με τις οικογένειες των μαθητών Ρομά.
Τρίτον, στα σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Έχουμε ένα πρόβλημα πλημμελούς παρακολούθησης από τους μαθητές Ρομά. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά νομίζουμε ότι το να συνεχίζουν οι μαθητές μετά τη 1:15 έως τις 4 το απόγευμα, όπου υπάρχουν πολύμορφες δραστηριότητες στα σχολεία, θα παίξει επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.
Το τέταρτο το έχουμε μελετήσει και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος. Στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία Σχολής Γονέων. Σύνθετο το εγχείρημα, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή εμπειρία και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος.
Μαζί με τον κ. Τόσκα μελετάμε το νομικό καθεστώς ως προς την δυνατότητα όποιοι μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ. Παραδείγματος χάριν, τμήματα ΤΕΙ Κοινωνικών Λειτουργών και παιδαγωγικά τμήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών ανάμεσα στους Ρομά. Θα μας πει και ο κ. Τόσκας για την αντίστοιχη δυνατότητα που υπάρχει στις Σχολές της Αστυνομίας. Υπάρχουν ορισμένες νομικές δυσκολίες, αλλά θα κάνουμε το παν να τις ξεπεράσουμε. Νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα πακέτο μέτρων που μακροπρόθεσμα θα μας πάει σίγουρα πολλά βήματα μπροστά και καλούμε και την τοπική κοινωνία να τα ενισχύσει προφανώς, να τα υπερασπιστεί και να τα υιοθετήσει.
Εμείς εντός του μήνα προγραμματίζουμε και συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, ώστε να τους αναλύσουμε αυτά τα μέτρα και προφανώς να ακούσουμε και τις απόψεις τους.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα παρακαλούσα τη Θεανώ Φωτίου να μας παρουσιάσει αυτά που έχει.
Θ. ΦΩΤΙΟΥ: Όπως ξέρετε η Κυβέρνηση ίδρυσε ειδική Γραμματεία Ρομά για πρώτη φορά η οποία έχει ως στόχο να συντονίζει πέντε Υπουργεία –βλέπετε τα Υπουργεία εδώ έτσι κι αλλιώς- ακριβώς για ολιστικές παρεμβάσεις στους Έλληνες πολίτες Ρομά.
Γιατί βέβαια αυτό που συνέβη στο Μενίδι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι μόνο το Μενίδι, είναι 325 καταυλισμοί σε μερικούς από τους οποίους οι συμπολίτες μας Ρομά ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε καμία ρητορική μίσους σε μια κατάσταση όπου η μόνη διέξοδος είναι η συνεργασία όλων σε κάθε τοπική κοινωνία για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή.
Επομένως οι δράσεις μας είναι ολιστικές και γι’ αυτό και ο Πάνος Σκουρλέτης σας μίλησε για συνολικές δράσεις.
Εμείς από τη μεριά μας πέρα από τη χαρτογράφηση που έχουμε κάνει ήδη στους 325 καταυλισμούς αλλά και ειδικότερα στο Μενίδι όπου ξέρουμε ακριβώς ποιες περιοχές εκεί είναι δυσμενείς και ποιες δεν είναι, μιλάμε για ένα σύνολο διπλό χωρικών παρεμβάσεων από τη μια και από την άλλη κοινωνικών παρεμβάσεων.
Αυτό το δίπολο πρέπει να σκέφτεστε πάντα όταν μιλάμε για τόσο οξυμένα φαινόμενα. Οι χωρικές παρεμβάσεις νομίζω θα αναφερθούν στο τραπέζι σιγά – σιγά, ειδικά για το Μενίδι, αυτό που όμως μπορούμε να πούμε από τώρα είναι ότι σε όλη την επικράτεια θα γίνουν χωρικές παρεμβάσεις σε καταυλισμούς Ρομά, θα γίνει μεταστέγαση αυτών σε οικόπεδα των Δήμων με συναίνεση, με συνεργασία ώστε το πρώτο επίπεδο να μπορέσει στοιχειωδώς να αντιμετωπιστεί αυτό δηλαδή της κατοίκησης.
Το Μενίδι έχει προβλήματα αστικού χώρου, δημόσιου χώρου, του ρέματος, του γηπέδου κ.λ.π
Το δεύτερο που κάνουμε είναι η κοινωνική ένταξη των πληθυσμών Ρομά στην κοινωνία και στην εργασία. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα της εργασίας. Γι’ αυτό και συνδέουμε όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι παίρνουν το ΚΕΑ και ειδικά στο Μενίδι, έχουμε 6.378 συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή οι οποίοι λαμβάνουν το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) με την εργασία.
Επίσης το ΚΕΑ συνοδεύεται από ένα σύνολο δράσεων, υπηρεσιών δηλαδή από τις οποίες ωφελούνται και όλοι οι δικαιούχοι του Μενιδίου. Όρος για να λαμβάνεις το ΚΕΑ για όλους τους Έλληνες είναι η υποχρεωτικότητα τα παιδιά τους της να πηγαίνουν σχολείο.
Επομένως όσα σας είπε μόλις ο Υπουργός Παιδείας συνδέονται ευθέως με αυτά που σας λέω εγώ, δηλαδή τα παιδιά Ρομά πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικά στο σχολείο και μάλιστα ένα κομμάτι, ένα τμήμα του πληθυσμού Ρομά, των ενηλίκων που δεν έχουν τελειώσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να πάνε σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ακριβώς πάλι είναι όρος αυτός του ΚΕΑ, διότι αλλιώς δεν θα μπορούν να ενταχθούν στην εργασία, όπως ξέρετε, ούτε στην κοινωφελή ούτε και σε άλλες δυνατότητες που τους δίνονται.
Εμείς σταματήσαμε το μεγάλο διαγωνισμό που έχουμε για 120.000 σχολικά γεύματα ημερησίως από τον Σεπτέμβρη μετά από το συμβάν αυτό για να εντάξουμε τα σχολεία του Μενιδίου στα σχολικά γεύματα. Επομένως για όλα τα παιδιά σε ένα πληθυσμό 2.100 μαθητών δημοτικών σχολείων θα έχουν από την 1η Οκτωβρίου ζεστά σχολικά γεύματα και αυτό συνδεόμενο με την έμφαση που έδωσε ο κ. Γαβρόγλου στο ολοήμερο σχολείο, καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί μια άλλη κατάσταση. Παράλληλα θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι.
Έχει ήδη προγραμματιστεί, δίνουμε μεγάλη σημασία στο παράρτημα Ρομά, εκεί θα υπάρχει με διαδικασίες ΑΣΕΠ ένας διαμεσολαβητής, ένας παιδαγωγός, μια κοινωνική λειτουργός, δυο επισκέπτες υγείας, οι οποίοι θ’ ασχολούνται με όλη την πλατφόρμα που έχουμε στα Κέντρα Κοινότητας, όπου όλα τα στοιχεία των πολιτών έρχονται ηλεκτρονικά μπροστά με βάση το ΑΦΜ τους και επομένως γνωρίζουμε πάρα πολλά θέματα από την κατάσταση του καθενός και άρα μπορούμε να τους οδηγήσουμε σε παροχές που μπορούν να πάρουν επιπλέον όσων παίρνουν.
Άρα θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην επιτάχυνση του Κέντρου Κοινότητος στο Μενίδι, είναι ήδη προγραμματισμένο αλλά θα βοηθήσει και η Περιφέρεια να επιταχυνθεί και εκεί μέσα υπάρχει το κέντρο Ρομά που όπως σας εξήγησα, έχει μια ειδικότερη δουλειά να κάνει.
Όπως βλέπετε, όλες οι δράσεις είναι για τους Έλληνες πολίτες. Και αυτό είναι η βασική μας έννοια. Ακριβώς να κάνουμε τη συνεργασία ώστε να καταλύσουμε τα γκέτο που δημιουργούν τις καταστάσεις τις οποίες βλέπουμε, να καταλύσουμε τις διαχωριστικές γραμμές.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δε μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε στη γραμμή ούτε στη ρητορεία του μίσους, αλλά μόνο με ενέργειες και συνεργασίες μπορούμε να βγούμε απ’ αυτό που περιέγραψα ως κορυφή του παγόβουνου.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Ξέρουμε το πλέγμα των λαθών που έγιναν για πάρα πολλές δεκαετίες και ξέρουμε πού έχουν οδηγηθεί τα πράγματα. Τώρα πρέπει ν’ αντιστρέψουμε την κατάσταση όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, γιατί σ’ εμάς έχει πέσει αυτή η πρόκληση και το καθήκον.
Από το Μάρτη, είχαμε αρχίσει εντατικούς ελέγχους και γι’ αυτό έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι έλεγχοι στην περιοχή. Φάνηκε ότι αυτό δεν αρκεί, γι’ αυτό το λόγο και μετά το τραγικό γεγονός των ημερών, αρχίσαμε εντατικοποίηση των μέτρων όπως συμφωνήσαμε με το Δήμο Αχαρνών. Και νομίζω ξέρουν οι τοπικοί παράγοντες του Δήμου Αχαρνών, το βράδυ τα συμφωνήσαμε και την επόμενη μέρα το πρωί υλοποιούνταν στο μεγαλύτερο μέρος.
Το ίδιο εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε συμφωνήσει αστυνομική συνεργασία με το Δήμο Φυλής όπου ο Δήμαρχος εκεί θα δώσει αστυνομικά αυτοκίνητα, τζιπ, κι εμείς θα μεταφέρουμε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής εκεί, στο κέντρο της περιοχής, στο κέντρο του προβλήματος κατά κάποιον τρόπο, ώστε να γίνεται άμεση και καλύτερη αστυνόμευση.
Στην περιοχή των Αχαρνών έχουν αναπτυχθεί αρκετές ομάδες ΟΠΚΕ, δηλαδή Ομάδες Αντιμετώπισης του Κοινού Εγκλήματος, Ομάδες της Τροχαίας που κάνουν επιπλέον ελέγχους και ομάδες Αστυνομικών της Ασφάλειας. Το ίδιο θα γίνει και στις άλλες περιοχές που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Αττική.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν εντατικές επιχειρήσεις σε προβληματικές περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών ή οπλοκατοχής. Και δεν αναφέρομαι σε λεπτομέρειες για λόγους προφανείς.
Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να επιτρέψουμε φαινόμενα αντιδικίας από οποιαδήποτε πλευρά, ίσα ίσα, θα επιδιώξουμε και θα συμβάλλουμε κι εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην καλύτερη προσέγγιση έτσι ώστε όλο αυτό το πλέγμα των κυβερνητικών μέτρων που βλέπετε σήμερα και βλέπετε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν είναι αστυνομικής μορφής μόνο το πρόβλημα, να δουλέψει λοιπόν αυτό το πλέγμα των μέτρων με τον καλύτερο τρόπο.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι ν’ ανεχθούμε καταστάσεις που παγιώθηκαν διαχρονικά είτε ασύδοτης κυκλοφορίας είτε χωρίς έλεγχο θορύβων που διαταράσσουν την κοινή τάξη και την ησυχία των πολιτών είτε διακίνησης ναρκωτικών ή οπλοκατοχής.
Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα τα προβλήματα στην περιοχή θα λυθούν αύριο το πρωί, θα λέγαμε ψέματα σ’ αυτή την περίπτωση, όμως πιστεύουμε ότι το πλέγμα αυτών των μέτρων σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και τους φιλήσυχους κατοίκους οπουδήποτε και αν κατοικούν, θα δημιουργήσει μια κατάσταση, η τροχιά της πορείας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ.
Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Καλημέρα κι από μένα. Συνεχίζοντας στη λογική που διατύπωσαν οι προηγούμενοι Υπουργοί, γιατί πάντα ή σε πολλές περιπτώσεις ένα τραγικό γεγονός είναι η αφορμή ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα κι επειδή όπως πολλές φορές έχω πει, είμαστε ό,τι κάνουμε και όχι ό,τι λέμε, κι επειδή νομίζω ότι μια παρέμβαση που αφορά όχι μόνο την αστυνόμευση αλλά την εργασία, την εκπαίδευση, την υγειονομική κάλυψη είναι αυτό που πραγματικά εντάσσει τέτοιους πληθυσμούς μέσα στην κοινωνία με άλλους οργανικούς όρους και μπορείς πραγματικά να ηρεμείς τα πάθη και τα μίση, εμείς αυτό το οποίο έχουμε σχεδιάσει, το ένα έχει σχεδιαστεί κι από πιο πριν, απλά ανακοινώνεται πιο επίσημα τώρα. Υπάρχουν μια σειρά από άμεσες παρεμβάσεις και μεσοπρόθεσμες.
Η άμεση παρέμβαση είναι ότι οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα κάνουν μια πλήρη επιθεώρηση της περιοχής για όλο το θέμα αυτό που έχει ανακινηθεί αυτές τις μέρες, σε σχέση με τους χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων, με την κατάσταση υγιεινής στο ρέμα της Εσχατιάς κτλ. και θα υπάρξει μια συγκεκριμένη παρέμβαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό του χώρου αυτού και όπου αυτό απαιτείται με βάση την επιθεώρηση που θα γίνει.
Δεύτερον, θα υπάρξει μια διαρκής παρουσία και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί ή και δεύτερη, με κινητή μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Θα γίνει μια παρέμβαση προαγωγής υγείας, μια παρέμβαση στην κοινότητα, που έχει να κάνει και με την προσπάθεια ν’ αυξηθεί και να καλυφθεί πλήρως εμβολιαστικά ο παιδικός πληθυσμός της περιοχής που εκεί λόγω και της μετακίνησης που υπάρχει δεν είναι τα ποσοστά της κάλυψης αυτά που είναι στο γενικό πληθυσμό και που υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα και σε όλη την Ελλάδα και επίσης με τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην οποία να κάνει μια παρέμβαση στην Κοινότητα σε σχέση με τους χρήστες. Γιατί πέρα από την εμπορία έχεις και χρήστες.
Και η πιο βασική παρέμβαση από όλες την οποία είχε προγραμματίσει και ο Σταμάτης Βαρδαρός ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υγείας και την οποία ένα παραπάνω υλοποιούμε τώρα, είναι ότι θα δημιουργηθεί και στην περιοχή αυτή στα πλαίσια του σχεδίου ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας, τοπική μονάδα υγείας με γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες, όλη την ομάδα υγείας, η οποία πραγματικά θα δείξει ότι αυτός ο τόπος δεν είναι εκτός σχεδιασμών της πολιτείας, είναι μέτρα γιατί όπως έχουμε ανακοινώσει, το πρόγραμμα αυτό αφορά 2.300.000 αστικό πληθυσμό, με 265 τοπικές μονάδες υγείας σε όλους τους νομούς της χώρας.
Μία από αυτές τις μονάδες θα τοποθετηθεί εκεί, όπως τοποθετεί και ο Νίκος Τόσκας υπηρεσίες του Υπουργείου του κλπ, ακριβώς για να δοθεί, όχι μόνο η αίσθηση, αλλά και να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα και πρακτική κίνηση από τη μεριά της οργανωμένης πολιτείας ότι αυτή η περιοχή έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και απολαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στο σχέδιο το οποίο υλοποιούμε για την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτά σε γενικές γραμμές.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο Γιώργος Βασιλειάδης έχει το λόγο.
Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Καλημέρα και από εμένα. Στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε εμβάθυνση των δράσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στην περιοχή των Αχαρνών.
Από πέρσι υλοποιούμε 50 προγράμματα άθλησης για όλους. Φέτος υπήρχαν 74 αιτήσεις από το Δήμο, 74 αιτήματα για 74 προγράμματα τα οποία θα εγκριθούν όλα. Του εγκρίνουμε επιπλέον 18 θέσεις γυμναστών, καθώς και τμήματα ΑΜΕΑ. Δεν υπήρχε κάποια πρόνοια και αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα με τη συνεργασία, με τις δημοτικές αρχές και για ειδικά προγράμματα για την κοινότητα των Ρομά, τα οποία πέραν όλων των άλλων, είναι απολύτως επιδοτούμενα. Αυτό είναι στο κομμάτι των προγραμμάτων άθληση για όλους. Κατά την άποψή μας ο αθλητισμός, όπως είπε νωρίτερα και ο Πάνος Σκουρλέτης κατά την άποψη της κυβέρνησης ο αθλητισμός θεωρείται ένα από τα κομβικά, από τα βασικά μέσα κοινωνικοποίησης, κοινωνικής ένταξης και ιδίως για τις νεότερες ηλικίες ένα κομβικό στοιχείο για να αντιπαρερχόμαστε τις όποιες διαφορές και εσφαλμένες αντιλήψεις έχουμε για τις διαφορετικές κοινότητες.
Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές της περιοχής και της κοινότητας των Ρομά με παρεμβάσεις στο γήπεδο και με συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την περιφέρεια. Ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού που αυτό το διάστημα υπάρχει ένας σχεδιασμός να έρθουν στην ιδιοκτησία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο εθνικών προδιαγραφών στην περιοχή.
Ταυτόχρονα βέβαια είμαστε ανοιχτοί και στις προτάσεις της κοινότητας για περαιτέρω παρεμβάσεις, τα πλαίσια είναι δεδομένα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά προγράμματα τα οποία δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε. Θα επικεντρωθούμε σε αυτά και θα υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μεριά του αθλητισμού.
Άρα λοιπόν προγράμματα άθλησης, αθλητικές υποδομές, θα είναι η δική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα παρακαλέσω τον κ. Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχη να πάρει το λόγο.
Π. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Καλημέρα και από εμένα. Η Περιφερειάρχης δεν μπόρεσε να είναι εδώ, γιατί την ίδια στιγμή γίνεται μια ημερίδα για ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου είναι και Ευρωπαϊκή Επίτροπος και έτσι δεν μπορούσε να είναι εδώ.
Εν συντομία. Η Περιφέρεια Αττικής όλο αυτό το διάστημα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο και προσπαθεί να προσπεράσει διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά σε ότι αφορά τις υποδομές. Επειδή ο λόγος γίνεται για τα σχολεία αυτή τη στιγμή και κατ’ επέκταση και για τα παιδιά των Ρομά, τέλος του μήνα δημοπρατείται ένα πρόγραμμα που μας κατέθεσε ο Δήμος που αφορά επισκευές σε 52 σχολεία του Δήμου Αχαρνών, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου. Φαντάζομαι με τη σχολική χρονιά να φτιάχνονται αυτά, να επισκευάζονται.
Όπως και ένα πρόγραμμα για τις παιδικές χαρές γύρω στις 650.000 που επίσης δημοπρατείται μέσα στον Ιούλιο, που έχει να κάνει πάλι με το Δήμο Αχαρνών. Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση.
Εμείς τα ρέματα τα καθαρίζουμε και αυτή την περίοδο πάλι είναι μηχανήματα που καθαρίζουν, αλλά εκπονείται μια μεγάλη μελέτη. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί βλέπετε ότι με κάθε πλημμύρα οι Αχαρνές είναι ένα από τα σημεία, το Μενίδι που πάντα πλημμυρίζουν. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα εκεί, γιατί το ξέρετε τα ρέματα ξεκινάνε από την Πάρνηθα και είναι όσο είναι αυτό το κτίριο και μέσα στην πόλη καταλήγουν να έχουν γίνει ρυάκια.
Για να εφαρμόζεται μια αντιπλημμυρική προστασία ουσιαστική πρέπει να γκρεμίσεις σπίτια. Και τα σπίτια ποιων είναι τα πιο πολλά; Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολο. Παρ’ όλα ταύτα εμείς εκπονούμε την αντιπλημμυρική μελέτη για μέσα στην πόλη και για όλο το ρέμα της Εσχατιάς και εκτιμούμε στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν.
Στον κοινωνικό τομέα. Η Περιφέρεια με πρώτα απ’ όλα το στρατόπεδο Καποτά, πέρσι τα Χριστούγεννα είχαμε παρέμβει μαζί με την Περιφερειάρχη στο χώρο όταν γινόταν η διακοπή της ηλεκτροδότησης και με μια συμφωνία που κάναμε με τη ΔΕΗ, δεν επιτρέψαμε να γίνει διακοπή σε αυτούς τους ανθρώπους που το στρατόπεδο Καποτά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα επίσης, γιατί εκεί υπάρχουν και παραβατικοί βεβαίως, αλλά και αυτοί που μένουν εκεί δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα. Το ξέρετε. Δεν ανοίγω αυτό το θέμα, αλλά παρ’ όλα ταύτα προσπαθήσαμε με το πρόγραμμα αυτό να μη διακοπεί σε αυτούς τους ανθρώπους το ρεύμα όσο ήταν δυνατόν και αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι άμεσα μια καταγραφή να γνωρίζουμε ποιοι μένουν εκεί.
Στο κοινωνικό επίπεδο, όπως είπε και η Θεανώ Φωτίου, αλλά και ο Υπουργός Υγείας ο κ. Πολάκης που έφυγε και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, η Περιφέρεια συνεργάζεται και ό,τι πρόγραμμα μας υποβληθεί το υλοποιούμε.
Η Περιφέρεια αυτό που κάνει είναι να ενισχύει, να χρηματοδοτεί και να υλοποιεί προγράμματα. Είμαστε ανοιχτοί και σε συνεργασία, ειδικά στον κοινωνικό τομέα και ειδικά στην κατεύθυνση που έχει να κάνει με την ένταξη αυτών των ανθρώπων που σήμερα η κοινωνία μας ή και από πολλά χρόνια τους έχει περιθωριοποιημένους και πιθανόν, όχι πιθανόν, αποτέλεσμα αυτής της περιθωριοποίησης είναι τα γεγονότα αυτά που βιώνουμε σήμερα και κρίμα που έγινε και αυτό το τραγικό συμβάν που δεν έπρεπε να γίνει.
Παρ’ όλα ταύτα σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτή την πολιτική, ό,τι τυχόν κατατεθεί και ό,τι τυχόν υπάρχει, όπως είναι και το πρόγραμμα κοινότητας που ανακοινώθηκε, το ενισχύουμε και θα βοηθήσουμε με όλες τις δυνατότητες, είτε σε αθλητικά προγράμματα είναι αυτά.
Νομίζω ότι θα πρέπει να καθίσουμε απλά να τα προγραμματίσουμε. Ό,τι μέχρι σήμερα μας έχει κατατεθεί στον τομέα είτε των Υποδομών του Δήμου που έχει τεράστια προβλήματα, είτε στις κοινωνικές υποδομές, έχουμε στηρίξει.
Και να κλείσω με αυτό. Στην πρώτη σύσκεψη που κάναμε, είναι και οι Αντιδήμαρχοι εδώ με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους με την Περιφερειάρχη, αυτό που είχε πει χαρακτηριστικά και σε εμένα ως υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη της περιοχής, για τις Αχαρνές μεροληπτούμε. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, που το είχε πει. Θετικά εννοείται. Θετικά με την έννοια ότι είναι τέτοιες οι ανάγκες και τέτοια τα προβλήματα είτε σε υποδομές, είτε τα οικονομικά τα ίδια προβλήματα που συνάντησε η νέα τοπική αρχή, κυρίως όμως τα κοινωνικά, που με αυτή την έννοια βεβαίως και μεροληπτούμε σε σχέση με τους άλλους Δήμους κ. Υπουργέ της Αττικής. Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να περάσουμε στις ερωτήσεις σας. Για ανάγκες που καταλαβαίνετε, πέστε και το Μέσο για να καταγράφεται.
κα ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ («ANT-1»): Κύριε Τόσκα σε εσάς η ερώτηση. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μας πείτε τι έχετε σκοπό να κάνετε σε σχέση με την τοπική Αστυνομία. Γνωρίζετε καλά, καθημερινά οι κάτοικοι στην περιοχή και όχι μόνο, όλοι οι κάτοικοι, κάνουν φοβερές καταγγελίες για τους αστυνομικούς για το τοπικό αστυνομικό Τμήμα και θα ήθελα να είστε λίγο σαφής σε σχέση με τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε. Ευχαριστώ.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Κυρία Στασινοπούλου μάλλον δεν έχετε παρακολουθήσει τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν μέσω του δελτίου Τύπου, αλλά και μετά από συνεργασία με το Δήμο, με το Δήμαρχο, με τους Αντιδημάρχους, με τους τοπικούς παράγοντες του Δήμου Αχαρνών.
Τα μέτρα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και επειδή πάντοτε υπάρχει το ερωτηματικό μήπως είναι λόγια, σας πληροφορώ –αν θέλετε όχι εγώ, μπορούν να σας πληροφορήσουν οι τοπικοί παράγοντες- ότι στο μεγαλύτερο μέρος έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Αφορούν όπως είπα και πριν επιπλέον ομάδες Ασφαλείας, επιπλέον ομάδες Τροχαίας και αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος, αλλά θα παρθούν και επιπλέον μέτρα.
κα ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι προφανώς ενημερωμένη για τα μέτρα που έχετε λάβει και μάλιστα σας άκουσα και χτες στον κ. Χατζηνικολάου τη συνέντευξη σας. Εγώ σας ρώτησα λίγο πιο συγκεκριμένα εάν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι για τις καταγγελίες των κατοίκων για το τοπικό αστυνομικό Τμήμα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί πληρώνονται, ότι χρηματίζονται, πολλά, τα ξέρετε τα ακούτε και εσείς οι ίδιοι, όλοι. Αυτό ρωτώ. Εάν έχετε σκοπό να κάνετε κάποια έρευνα, κάποια ΕΔΕ, δεν ξέρω πως λειτουργείτε.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κατανοητή η ερώτηση, παρακαλώ όμως να μην ξαναγίνει ερώτηση στην ερώτηση. Το λέω, για να βάζουμε ισότιμους κανόνες για όλους.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Να απαντήσω Υπουργέ εν συντομία. Αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή, παράλληλα βέβαια εξετάζονται όποιες καταγγελίες γίνονται, αλλά εάν ανατρέξετε στο παρελθόν και στις διάφορες επιχειρήσεις που έγιναν και που περιελάμβαναν και επιχειρήσεις και ανθρώπους της περιοχής, εκεί θα δείτε και τις ευθύνες οι οποίες ζητήθηκαν και από αστυνομικούς.
Σας υπενθυμίζω ότι χτες συνελήφθη μια σπείρα όπου στα μέλη της περιλαμβανόταν και αστυνομικός. Άρα υπάρχει και η δυνατότητα αυτοκάθαρσης η οποία υλοποιείται στο Σώμα των αστυνομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είπατε για αστυνομικές επιχειρήσεις θα γίνουν κι άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς της Αττικής, ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Είπα ότι θα γίνουν επιχειρήσεις και σε άλλες προβληματικές περιοχές, αλλά δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνο που θέλω να ρωτήσω την κα Φωτίου…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συγνώμη και δεύτερη ερώτηση; Θα αδικήσουμε τους συναδέλφους.
Η. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ («Αυγή»): Κάνατε μια αναφορά για την επανεξέταση του νόμου της οπλοκατοχής. Έχει μεγάλη αξία αυτό, μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Την αναφορά την έκανα εγώ και είπα ότι αυτή η ανάγκη δεν προκύπτει μόνο με βάση το τελευταίο τραγικό συμβάν. Υπάρχει ανάγκη και στο επίπεδο μιας καμπάνιας για τη δημιουργία διαφορετικής συνείδησης για τη σχέση των πολιτών με τα όπλα. Με το αντίστοιχο υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μελετήσουμε το θέμα και ακόμη – προφανώς αυτό είναι δική του αρμοδιότητα – και την περίπτωση αυστηροποίησης της παράνομης οπλοκατοχής ή της παράνομης εν πάση περιπτώσει οπλοχρησίας. Ευχαριστώ.
Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ («Ντοκουμέντο»): Προς την κα Φωτίου μια ερώτηση. Κάνατε λόγο για ένα πρόγραμμα μεταστέγασης των Ρομά σε περιοχές των Δήμων. Έχετε υπόψη σας κατ’ αρχάς περίπου για πόσα άτομα μιλάμε, σε πανελλαδικό επίπεδο σε όλη την επικράτεια προφανώς και πως ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα; Υπάρχει κάποια συνεργασία με τους Δήμους; Υπάρχουν χώροι; Πως ακριβώς θα γίνει; Ευχαριστώ.
Θ. ΦΩΤΙΟΥ: Σας δείχνω μια καταγραφή καταυλισμών για την Αττική. Βλέπετε πράσινες, κόκκινες και κίτρινες πινέζες και γράμματα. Αυτή είναι η καταγραφή που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά και τα τρία χρώματα αφορούν το βαθμό διαβίωσης, δηλαδή οι κόκκινοι καταυλισμοί πρέπει να μεταφερθούν άμεσα, οι κίτρινοι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτούς και οι πράσινοι είναι εκείνοι που χρειάζονται μια βελτιστοποίηση της οικιστικής κατάστασης σε δίκτυα, σε αποχετεύσεις και τα λοιπά.
Άρα έχουμε ένα ολόκληρο σχέδιο τέτοιο, το οποίο η Κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει ξεχωριστά με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συνεχίσουμε στην κατάσταση που είμαστε.
Καλέσαμε ήδη από το Δεκέμβριο – Ιανουάριο τις Περιφέρειες όλης της Ελλάδας και τους Δήμους και τους είπαμε τα εξής: όσοι από τις κόκκινες περιοχές αλλά και ορισμένοι από τις κίτρινες έχετε οικόπεδο δικό σας, του Δήμου και η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να βάλει τις υποδομές, εμείς θα βάλουμε τους οικίσκους.
Αυτά τα σχέδια εκπονούμε. Ήδη θα βγουν αλλά δεν θέλω τώρα να πω σε ποιες περιοχές θα ξεκινήσουμε, με τα καλά παραδείγματα ώστε να εξαπλωθούμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να συνεχιστεί και με την Κυβέρνησή μας, δηλαδή να βάζουμε κάτω από το χαλί τις συνθήκες εξαθλίωσης των καταυλισμών.
Γιατί όπως είπα και πριν το τραγικό πρόβλημα που έχουμε στο Μενίδι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Θα προχωρήσουμε σε αυτά που δεν έκανε η πολιτεία τόσα χρόνια και είμαστε εδώ για να πούμε τι θα κάνουμε.
Θα προχωρήσουμε σε αυτές τις συνολικές δράσεις, «ολιστικό μοντέλο δράσεων» δηλαδή υγεία, παιδεία, αθλητισμός, εργασία π.χ. άδειες στις λαϊκές, για να ξαναρχίσει ένας τρόπος να μπορούν να βιοπορίζονται. Διότι αυτός βιαίως σταμάτησε όπως ξέρετε και όλη η ιστορία του βιοπορισμού έχει μπει στο χώρο της παραβατικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα κοινό ερώτημα στον κ. Τόσκα και στον κ. Γαβρόγλου, αναφορικά με τις εισαγωγή των Ρομά στις αστυνομικές Σχολές. Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιχειρείτε να σχεδιάσετε και που ακριβώς έγκειται η όποια νομική αγκύλωση υπάρχει.
Και αν μου επιτρέπετε κι ένα ερώτημα για την κα Φωτίου γιατί είπαμε για γενικές πολιτικές και όχι για επιμερισμένους. Για ποιο λόγο το Κέντρο Ρομά θα γίνει μόνο στο Δήμο Μενιδίου και όχι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές ανά τη χώρα και στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα που υπάρχουν καταυλισμοί. Ευχαριστώ.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Αναφέρθηκε πριν ο κ. Γαβρόγλου και συγνώμη ξεχάστηκα εγώ να συνεχίσω λέγοντας ότι είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά πρέπει το θέμα να εξεταστεί και νομικά να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στο Αστυνομικό Σώμα ενός αριθμού παιδιών Ρομά οι οποίοι έχουν και τα κατάλληλα προσόντα, γραμματικές γνώσεις κτλ., όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στα θέματα τάξης της περιοχής που τόσο καλά ξέρουν.
Το διερευνούμε όμως και νομικά και είμαστε σε συνεργασία όπως είπα, με τον κ. Γαβρόγλου. Μιλάω για τις Αστυνομικές Σχολές, τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κ. Γαβρόγλου. Υπήρχε ένα κώλυμα νομικό, επειδή δεν είναι μειονότητα οι Ρομά, είναι πολίτες της χώρας όπως όλοι μας, αλλά επειδή υπάρχουν οι ιδιομορφίες που ξέρετε, το βλέπουμε όπως είπα πριν.
Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, το κανονιστικό πλαίσιο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δυστυχώς έτσι όπως είναι δομημένο και νομικά, αλλά και ως προς τη συνείδηση της κοινωνίας, όταν αρχίζουν οι όποιες εξαιρέσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κανονικοποιηθεί το υπόλοιπο.
Επειδή λοιπόν πάμε έτσι ή αλλιώς σε μια ριζική αλλαγή του τρόπου πια εισαγωγής, εκεί μέσα θεωρούμε ότι για κοινωνικούς λόγους, τέτοιου χαρακτήρα κοινωνικούς λόγους, γιατί ακόμη και αυτοί οι κοινωνικοί λόγοι πολλές φορές έγιναν μέρος της παθογένειας, όπως καταλαβαίνετε.
Άρα μέσα στο νέο πλαίσιο, θεωρούμε ότι πρέπει ν’ αναδείξουμε αυτό το χαρακτήρα της κοινωνικής διάστασης των παιδιών που εισάγονται, γιατί θεωρούμε ότι άτομα που γίνονται εκπαιδευτικοί και μοιράζονται την κουλτούρα των αντίστοιχων μειονοτήτων, όχι με την αυστηρή έννοια και τη νομική έννοια του όρου, αλλά της πολλαπλότητας και του πλουραλισμού που έχουμε στις κοινωνίες μας, παίζουν διπλά θετικά το ρόλο τους στα σχολεία.
Άρα όπως καταλαβαίνετε είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, θα προσπαθήσουμε να δούμε τα νομικά προβλήματα, αλλά προσπαθώ να σας πω ότι είναι λίγο πιο σύνθετο από το νομικό ζήτημα. Σας ευχαριστώ.
Θ. ΦΩΤΙΟΥ: Να πω για το Κέντρο Ρομά. Κατ’ αρχήν έχουμε σχεδιάσει 50 Κέντρα Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Αυτά συνεργάζονται δηλαδή με τα Κέντρα Κοινότητας, με τα 254 Κέντρα Κοινότητας που ιδρύουμε σε όλη την Ελλάδα. Ήδη αυτή τη στιγμή λειτουργούν από αυτά γύρω στα 60. Ήταν μια διαδικασία πολύ δύσκολη, με ΑΣΕΠ.
Ελπίζουμε ότι μέσα στο μήνα θα έχουμε φτάσει τα 100, αυτός ήταν και ο σχεδιασμός μας και άρα από κει στις περιοχές που υπάρχουν Ρομά, έχουμε και τα 50 κέντρα Ρομά που σας είπα πριν με το εξειδικευμένο προσωπικό που σας είπα, διαμεσολαβητές κτλ.
Όπως έχετε καταλάβει, επενδύουμε εξαιρετικά στην παιδεία, διότι επενδύουμε στη νέα γενιά Ρομά. Τα παραδείγματα που είχαμε, όπου είχαμε δυνατότητες και των νέων Ρομά οι οποίοι είναι επιστήμονες και μας βοηθούν στο έργο μας, είναι εκπληκτικά. Όπως και τα παραδείγματα που είχαμε σε κατασκηνώσεις όπου πήγαν παιδιά Ρομά και μη Ρομά και αυτό που είχαμε στο τέλος της κατασκήνωσης ήταν επίσης σημαντικό.
Άρα η απάντηση είναι η συνεργασία. Δεν είναι ο διαχωρισμός, είναι συνεχώς η συνεργασία και η αναβάθμιση.
Σ. ΖΙΑΜΠΑΚΑΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Μια ερώτηση στον κ. Σκουρλέτη: Ο Δήμος Αχαρνών είναι σ’ ένα καθεστώς Οικονομικής Επιτροπείας. Φαντάζομαι ότι αυτό του δένει τα χέρια όσον αφορά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σ’ αυτό το πλαίσιο, να του λύσετε τα χέρια;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Παρότι είναι έτσι όπως λέτε, το καθεστώς αυτό είναι για να στηρίζει τους Δήμους, για να μπορούν να βγουν απ’ αυτή την κατάσταση. Και ήδη έχει υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών έτσι ώστε ο Δήμος να μπορεί να είναι νόμιμος, να μπορεί να καταθέτει τον προϋπολογισμό του και ουσιαστικά μ’ έναν ασφαλή τρόπο να φύγει απ’ αυτό το καθεστώς.
Απ’ ό,τι είδατε βέβαια, τα έργα – για παράδειγμα αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν εδώ πέρα – δεν εμποδίστηκαν από τίποτε ώστε να δρομολογηθούν. Άρα μη συγχέουμε την ανάγκη ο Δήμος να είναι νοικοκυρεμένος οικονομικά, με τις δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε κάποιες σημειακές παρεμβάσεις, όπως αποδείχθηκε από τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.
κ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Μια διευκρινιστική ερώτηση γιατί δεν ξέρω τί ισχύει με τους Ρομά που δεν είναι Έλληνες υπήκοοι. Η χαρτογράφηση έχει δείξει αν υπάρχουν και τί ισχύει γι’ αυτούς; Δεν το ξέρω το θέμα καλά γι’ αυτό ρωτάω.
Κι ένα ακόμα αν σας είναι εύκολο: Επειδή κάνατε εξαγγελία για το θέμα της οπλοκατοχής, με ποιον τρόπο η κυβέρνηση πείθει ότι θέλει να κάνει κάτι σ’ αυτό τον τομέα όταν, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε και μέλη της τα οποία την έχουν τη σχέση με το «κουμπούρι»;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ως προς το πρώτο που είπατε, εμείς μιλάμε για Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι Ρομά. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν το γνωρίζω αυτό το πράγμα, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι λίγοι αλλά αντιμετωπίζονται πια ως αλλοδαποί και ως οικονομικοί μετανάστες ή οτιδήποτε άλλο. Εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει μια τέτοια διάσταση σ’ αυτό που εντοπίζετε ώστε να μιλάμε για μια ξεχωριστή κατηγορία.
Όσον αφορά το θέμα της οπλοκατοχής, νομίζω ότι ήμουν απόλυτα σαφής και δεν καταθέτω μια προσωπική μου άποψη, καταθέτω μια συλλογική κατεύθυνση και γνώμη της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα. Και με βάση αυτή την άποψη θα κινηθούμε.
κ. ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ («otanews.gr»): Θέλω να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση κ. Υπουργέ, μάλλον για τον κ. Γαβρόγλου είναι ή για την κα Φωτίου.
Ως προς τους διαμεσολαβητές, θα είναι από το πακέτο των διαμεσολαβητών των Ρομά που έχουν πιστοποιηθεί όπως έχει προκύψει ένα πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση παλαιότερα ή θα γίνει πάλι το φαινόμενο όπου είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση όπου έβγαλε έναν διαγωνισμό, μπήκαν μη Ρομά που δεν ήξεραν τη γλώσσα και αντί να κάνουν τα πράγματα καλύτερα τα έκαναν χειρότερα και δημιούργησαν μεγαλύτερες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες;
Το ρωτώ γιατί είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης εξαγγελίας και μάλιστα με παραδείγματα κι από τα δυο Πανεπιστήμια που είχαν προκύψει τα προγράμματα παλιά ότι είχαν ποιοτικούς δείκτες προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετέπειτα όμως έγινε για ρουσφετολογικούς λόγους μια διακήρυξη, δεν έβαλαν τη γνώση της γλώσσας, δεν υπήρχε συνεννόηση και τ’ αποτελέσματα ήταν πολύ χειρότερα στις τοπικές κοινωνίες.
Και το λέω αυτό γιατί ο σχεδιασμός επί χάρτου μέχρι να γίνει πραγματικότητα αυτή η πράξη, απέχει πολλές φορές. Ευχαριστώ.
Θ. ΦΩΤΙΟΥ: Έχουμε τη λογική ότι θα είναι Ρομά και θα ξέρουν τη γλώσσα κτλ. Οι διαμεσολαβητές είναι πολύ σημαντικός θεσμός, έχει ατονήσει ως γνωστόν, προχωράμε σ’ αυτό και θα είναι ένας από τους βασικούς θεσμούς μας για να δουλέψουμε για την ένταξη.
Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ για την ερώτηση, είναι καίριας σημασίας η ερώτηση. Είναι προφανές αυτό που είπε κατ’ αρχήν η κα Φωτίου. Το δεύτερο όμως είναι ότι η γλώσσα δεν είναι το μόνο κριτήριο που πρέπει να έχει ένας διαμεσολαβητής. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να νομιμοποιηθεί η παρουσία του. Γι’ αυτό καλούμε όλη την κοινωνία να αγκαλιάσει αυτούς τους θεσμούς στους οποίους αναφέρθηκα.
Κι αν θέλετε ακόμη σημαντικότερο και από τη γλώσσα, χωρίς να την υποτιμώ καθόλου, είναι η γνώση της κουλτούρας και της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων. Όσο δε γίνεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο, τ’ αποτελέσματα στα χαρτιά θα είναι εντάξει, αλλά νομίζω όχι στην υλοποίησή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΣΚΑΪ»): Για τον κ. Τόσκα μια ερώτηση: Κύριε Τόσκα, γίνεται πραγματικά μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην οποία αλλάζουν πολλά δεδομένα για την περιοχή αλλά οι κάτοικοι αναφέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις οι Αστυνομικοί παραμένουν διακοσμητικοί στο σημείο καθώς την ώρα που έχουν ζώσει την περιοχή, στην Αγία Σωτήρα συγκεκριμένα γίνεται ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι και τώρα που μιλάμε, ενώ σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την κλούβα που έχει στηθεί στο σημείο που έγιναν οι έρευνες των σπιτιών, οι Ρομά συνεχίζουν να πουλούν κανονικά ναρκωτικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα με την παρουσία των αστυνομικών.
Παράλληλα οι πυροβολισμοί στο σημείο είναι συνεχείς. Μέχρι και προχθές το βράδυ υπήρχαν δεκάδες αναφορές, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, για άσκοπους πυροβολισμούς. Ένα σχόλιο σχετικά με αυτή την κατάσταση.
Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Γενικευμένες καταστάσεις σαν κι αυτές που υπάρχουν στην Δυτική Αττική, εννοώ γενικευμένες καταστάσεις παραβατικότητας και εγκληματικότητας, είπα και πριν ότι εάν νομίζετε ότι μπορεί να εξαλειφθούν σε μια μέρα, ελάτε να μας δείξετε και εμάς τον τρόπο.
Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μέσα σε μια μέρα θα εξαλειφθεί το εμπόριο των ναρκωτικών σε μια πιάτσα που συστηματικά οργανώθηκε και έγινε εκεί και ξέρετε τις μεταφορές που έγιναν από συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες, όπως ο κ. Δένδιας το 2014 που οδηγούσε με κλούβες τους ναρκομανείς στην περιοχή. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια επομένως η οποία θα αποδώσει σε κάποιο βάθος χρόνου και όχι σε 24 ώρες.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση.
Εδώ τελειώνει η συνέντευξη Τύπου. Σας ευχαριστούμε πολύ. Το επόμενο ραντεβού θα είναι στο Δήμο. Να σεβαστούμε και την κατάσταση της υγείας του Δημάρχου και πάλι να του ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση. Θα υπάρξουν κλιμάκια των υπουργών που θα επισκεφθούν το δήμο τις επόμενες μέρες. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.