Θεανώ Φωτίου στη Νέα Σελίδα: Μέχρι τον Σεπτέμβριο 250 ΚΕΠ αλληλεγγύης

Σε ριζική αναδιάταξη του κοινωνικού κράτους της χώρας προχωρά η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2019. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ιδρυθεί 250 Κέντρα Κοινότητας στους δήμους της χώρας, μέσω των οποίων κάθε πολίτης θα έχει άμεση ενημέρωση για κάθε κοινωνικό επίδομα, υπηρεσία και πρόγραμμα που δικαιούται.

«Στο μέλλον κανένας δεν θα χρειάζεται τη μεσολάβηση του πολιτευτή, του δημάρχου ή του βουλευτή για να απολαύσει τα δικαιώματά του» επισημαίνει η κ. Φωτίου και προσθέτει: «Το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό για την πρόνοια 780 εκατ. ευρώ, για το 2017 εμείς ψηφίσαμε 1,57 δισ. ευρώ και για το 2019 2,75 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί είναι μια ένδειξη της μεγάλης αλλαγής που επιτελείται».

Η κ. Φωτίου υπογραμμίζει επίσης ότι οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχουν ως κορμό το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το 2017, 700.000 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το ΚΕΑ με 760 εκατ. ευρώ αλλά και με υπηρεσίες όπως τα χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, η δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (60.000 παιδιά για το 2017-18), η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα δωρεάν τρόφιμα. Τέλος, το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Διότι αυτός είναι ο σκοπός μας, η ένταξη στην εργασία και όχι η διεύρυνση του ΚΕΑ. Οι πολίτες ζητούν εργασία και όχι επιδόματα».

Επίσης προσθέτει ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει συσταθεί, με βάση τις υποδομές του πρώην ΟΓΑ, και η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων, που θα είναι αρμόδια για την καταβολή πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων (π.χ. οικογενειακά, αναπηρικά).

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Εχετε δηλώσει ότι σχεδιάζετε μια συνολική αλλαγή του κράτους πρόνοιας στη χώρα μας. Ποιος είναι ο λόγος;

Το πρόβλημα έχει δύο πλευρές. Η μία είναι ότι η επταετία της κρίσης επέφερε δραματική επιδείνωση. Εχουμε πολύ υψηλό ποσοστό φτώχειας και κινδύνου φτώχειας, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το στενό δημοσιονομικό περιθώριο. Πρέπει, λοιπόν, να κατανείμουμε λίγους πόρους με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η άλλη όψη είναι ότι η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα διέπεται από πολυνομία και κακονομία, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλανθρωπία, χωρίς να υπάρχουν οι πλούσιοι φιλάνθρωποι που σε άλλες εποχές διέθεταν την περιουσία τους. Είναι επιδοματική και ιδρυματική, δηλαδή δίνει ένα επίδομα ή εγκλείει αυτούς που δεινοπαθούν σε ιδρύματα. Ολα αυτά με επικαλύψεις, χωρίς έλεγχο, αξιολόγηση και συντονισμό. Ουσιαστικά, είναι το κράτος πρόνοιας της Φρειδερίκης: αδιαφανές, ρουσφετολογικό και αναποτελεσματικό. Αυτό το καθεστώς το συντηρούσαν και το αναπαρήγαν επί δεκαετίες. Κάποιοι πλούτιζαν από αυτό, άλλοι δημιουργούσαν πελατειακά δίκτυα και οι άνθρωποι σε ανάγκη δεν έβρισκαν το δίκιο τους.

Ολα αυτά αλλάζουν, ώστε σύντομα, ως το τέλος του 2018, η όψη του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα να είναι τελείως διαφορετική. Στο μέλλον κανένας δεν θα χρειάζεται τη μεσολάβηση του πολιτευτή, του δημάρχου ή του βουλευτή για να απολαύσει τα δικαιώματά του. Το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό για την πρόνοια 780 εκατ. ευρώ, για το 2017 εμείς ψηφίσαμε 1,57 δισ. ευρώ και για το 2019 2,75 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί είναι μια ένδειξη της μεγάλης αλλαγής που επιτελείται.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τομές στις οποίες προχωράτε με σκοπό ένα κοινωνικό κράτος;

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε εντάσσονται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την αντιμετώπιση της φτώχειας και των άμεσων αναγκών που προέκυψαν από την ανθρωπιστική κρίση. Με κορμό το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν πιο βίαια από την οικονομική κρίση. Ενα ανοιχτό σύστημα, στο οποίο ο κάθε ωφελούμενος μπορεί να προσφεύγει ανά πάσα στιγμή με βάση τα εισοδήματά του τους τελευταίους έξι μήνες. Για τον λόγο αυτό συνδέσαμε για πρώτη φορά όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους.

Το 2017, 700.000 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το ΚΕΑ με 760 εκατ. ευρώ αλλά και με υπηρεσίες όπως τα χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, η δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (60.000 παιδιά για το 2017-18), η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα δωρεάν τρόφιμα.

Τέλος, το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Διότι αυτός είναι ο σκοπός μας, η ένταξη στην εργασία και όχι η διεύρυνση του ΚΕΑ. Οι πολίτες ζητούν εργασία και όχι επιδόματα.

 

Ποιος είναι ο δεύτερος άξονας της πολιτικής σας;

Ο δεύτερος άξονας είναι αυτό που ονομάζουμε νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κορμός του οποίου φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τα 250 Κέντρα Κοινότητας που ιδρύουμε σε όλη την επικράτεια. Ηδη λειτουργούν 78 Κέντρα Κοινότητας με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, όπου όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από τα επιδόματα, τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες των οποίων είναι δικαιούχοι.

Ακόμα, δημιουργούμε την Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων – τον νέο ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην πιο αποτελεσματική παροχή του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων με διαφάνεια και ισονομία, εξασφαλίζοντας τη μηνιαία καταβολή των επιδομάτων για όλους.

 

Πείτε μας για τα θέματα στα οποία μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης στα Κέντρα Κοινότητας.

Τα Κέντρα Κοινότητας στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο χειρίζεται ένα ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα που δίνει αμέσως πληροφορίες με βάση τον ΑΦΜ κάθε πολίτη σε τρία πεδία:

– Το πρώτο πεδίο εμφανίζει στην οθόνη τις παροχές και τα επιδόματα που δικαιούται να λάβει ο πολίτης που μπορεί να συμπληρώσει τις απαιτούμενες αιτήσεις αμέσως.

– Το δεύτερο πεδίο τον ενημερώνει για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στον δήμο του: για το παιδί του, τον ηλικιωμένο γονιό, τον ανάπηρο συγγενή του κ.λπ.

– Το τρίτο πεδίο τον ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή του και στα οποία μπορεί να λάβει μέρος.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι οι κοινωνικοί αισθητήρες κάθε δήμου, συνδεδεμένοι καθημερινά online με το υπουργείο, το οποίο έτσι μπορεί να παρακολουθεί την υλοποίηση των πολιτικών του, να τις αναδιατάσσει και να τις επανασχεδιάζει.

 

 

Τι σχεδιάζετε για την παιδική προστασία;

Αυτός είναι ο τρίτος άξονας. Οσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προχωράμε σε διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θέσεων με πρόγραμμα voucher. Είμαστε ήδη στις 100.000 θέσεις το 2017, ενώ είχαμε 70.000 το 2015. Η συνολική ζήτηση όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γι’ αυτό ιδρύουμε 1.800 νέους παιδικούς σταθμούς, για να καλυφθούν επιπλέον 45.000 θέσεις απ’ αυτές που έχουμε σήμερα.

Τέλος, προωθούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία για να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί και να περιπλέκονται σε έναν δαιδαλώδη κυκεώνα γραφειοκρατίας. Στόχος μας είναι η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας, πράγμα που θα συνδράμει ουσιαστικά και στην εξάλειψη του ανατριχιαστικού αυτού φαινομένου, της εμπορίας βρεφών και παιδιών

Πηγή: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ