Για τα μέτρα της κυβέρνησης στο κομμάτι του κοινωνικού κράτους μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη ισούται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε συνθήκες άγριας επιτροπείας, ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών, η κυβέρνηση κατάφερε να χρηματοδοτήσει 200.000 θέσεις εργασίας από την πρώτη μέρα που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση.
Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η κ. Φωτίου τόνισε το γεγονός ότι «Δώσαμε σε 615.000 συνανθρώπους μας το εισόδημα αλληλεγγύης, όταν εκείνοι πέντε χρόνια δεν δώσανε ένα ευρώ».
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολύ ωραίες συνθήκες διαπίστωσε η αναπληρώτρια υπουργός ενώ σε σχέση με τα σχολικά γεύματα σημείωσε ότι «τα ξεκινήσαμε στο Πέραμα, τα προχωρήσαμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και τώρα το διευρύνουμε, από τον Οκτώβριο μόλις τελειώσει ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για τα 25.000.000 ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός για τα σχολικά γεύματα».
Η κ. Φωτίου κάλεσε όλους τους έλληνες που έχουν εμπειρία στον επισιτισμό να κάνουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «είναι πια πολιτική του κράτους τα σχολικά γεύματα».
«Το 2019 θα σιτίσουμε με βάση τα αντίμετρα τον μισό μαθητικό πληθυσμό της χώρας, 500.000 παιδιά δημοτικών και γυμνασίων. Είναι μια τεράστια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που κάνει το σχολικό γεύμα παιδαγωγικό θεσμό του δημόσιου σχολείου. Αυτό λοιδόρησαν οι πορφυρογέννητοι της πολιτικής που πήγαιναν στο ιδιωτικό σχολείο και έτρωγαν γεύμα και το λένε συσσίτιο. Εμείς λέμε ότι τα παιδιά και μετά την κρίση πρέπει να τρώνε όλα μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια υπουργός.
Σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς η Θ. Φωτίου δήλωσε ότι σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν 5.000 βρεφονηπιακοί σταθμοί μέχρι το 2019, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 400 νέοι σταθμοί σε επιλεγμένες περιοχές που σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν αυξημένες ανάγκες.
Τέλος, αναφορικά ια τα κέντρα κοινότητας η κ. Φωτίου τόνισε πως πρόκειται για την καρδιά της αναδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για 250 κέντρα κοινότητας σε όλη τη χώρα, με 13 περιφερειακά παρατηρητήρια. Παράλληλα δημιουργούνται τρία μητρώα, ένα για τα επιδόματα και τις παροχές, ένα για τα ιδρύματα που βρίσκονται στην επικράτεια, και ένα για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που «τρέχουν» σε όλη τη χώρα.
Ακούστε το ηχητικό εδώ: stokokkino.gr