Oμιλία στην ολομέλεια της Βουλής επί το Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον «Ιανό» και περαιτέρω μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας

 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εδράζεται, εσκεμμένα σε ένα διπλό λάθος:

 

Πρώτον, αντιμετωπίζει τον Ιανό ως συνήθη θεομηνία, και δεύτερον, θεωρεί ότι η θεομηνία έρχεται σε μία περίοδο κανονικότητας της χώρας.

 

Ο ίδιος ο Ιανός είναι συνεχιστής μιας πραγματικότητας που ζήσαμε στη Μάνδρα και στο Μάτι, των ιδιαίτερων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής:

 

Η κυβέρνηση όμως επιμένει στην ενίσχυση 5.000 € ανά κατοικία και 8.000 ανά επιχείρηση που έχει πληγεί, που είχε νομοθετήσει το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Έπρεπε να προβλεφθούν ειδικές, στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν περιοχές που άλλαξαν μορφή. Αυτό το νέο πρόσωπο της καταστροφής δεν κατεγράφη ως όφειλε από τις Περιφέρειες. Αντ’αυτού βλέπουμε στα κανάλια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας να συγχαίρει τον Περιφερειάρχη Αττικής για την συνδρομή του ως ένδειξη ύψιστης αλληλεγγύης!!

 

Ο Ιανός επέρχεται μεσούντος του 2ου κύματος της πανδημίας και βρίσκει ανθρώπους και επιχειρήσεις, αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία στα όρια των αντοχών τους.

 

Οι εργαζόμενοι των περιοχών που επλήγησαν παίρνουν στην ενίσχυση των 534 Ευρώ με αναστολή της σύμβασής εργασίας τους για 3 μήνες. Χωρίς όμως την αναπλήρωση του 100% του μισθού τους, η ντόπια αγορά και τα νοικοκυριά καταρρέουν. Νοικοκυριά που έχουν υποστεί καταστροφές κι έχουν έναν εργαζόμενο με καθαρό μισθό 900-1000 ευρώ, χάνουν το μισό τους εισόδημα για τρεις μήνες, 1.500 ευρώ καθαρά, ενώ θα πάρουν για την καταστροφή 5.000, όπως όλοι οι άλλοι. Στην ουσία θα πάρουν 3.500 για να διορθώσουν το σπίτι τους.

 

Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την πανδημία με τον γνωστό ατελή, αποσπασματικό και ανεπαρκή τρόπο για τους πολλούς και ευάλωτους και δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κανάλια για τους εκλεκτούς, όπως για την επιπλέον έκπτωση διαφημιστική δαπάνης.

 

Για να μετρήσουμε το ύψος της υποκρισίας, αρκεί να δούμε την τροπολογία που φέρνει η κα Μιχαηλίδου δήθεν για την στήριξη των ευάλωτων: Με το άρθρο 1 παρατείνει το ΕΕΕ για δύο μήνες, αλλά συνεχίζει να δίνει ποσό 200 € εν μέσω πανδημίας και θεομηνίας. Το δε άρθρο 2 αφορά τους άστεγους οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» το οποίο νομοθετήσαμε εμείς το 2017. Το πρόγραμμα καλύπτει ενοίκιο, ρεύμα, νερό και την επιδότηση του μισθού για να βρει ο ωφελούμενος εργασία. Τώρα λένε ότι όποιος βγαίνει από το πρόγραμμα παίρνει το νοίκι του, ούτε τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού, ούτε την επιδότηση της εργασίας. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση απλώς να το επεκτείνει για 12 μήνες;

 

Και ως πότε για κάθε μωρό που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο θα ενημερώνεται η κοινή γνώμη από ΜΚΟ και όχι από το Υπουργείο της κυρίας Μιχαηλίδου; Εκτός από τα ασυνόδευτα, έχασε τώρα και την παιδική προστασία;

 

Ο Ιανός απέδειξε την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους. Έχουν βέβαια όλοι καταλάβει ότι δεν έγινε μόνο για να συγκεντρώσει ο κ. Μητσοτάκης τον έλεγχο των πάντων αλλά για να προωθεί χαριστικές διατάξεις σε ημέτερους και να παρεμβαίνει νομοθετικά για απευθείας αναθέσεις όπως: με τις μάσκες- αλεξίπτωτα, σκόιλ ελίκικου, λίστες Πέτσα, μεγάλους περίπατους κλπ. Το επιτελικό κράτος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους καναλάρχες, για τους σχολάρχες και τους κλινικάρχες. Όχι για τους πληττόμενους πολίτες.

 

Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε καλά το κόστος τους: 3 δις μόνιμα μέτρα και 8,5 δις έκτακτα. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσει αξιοποιώντας την πρωτοφανή ευελιξία που ισχύει για το τρέχον ΕΣΠΑ, με μηδενική μάλιστα επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία. Δεν το κάνει γιατί έχει άλλο σχέδιο . Και σε αυτό το σχέδιο δεν θα συνδράμουμε ψηφίζοντας το παρόν νομοσχέδιο.