Ομιλία μου στο σχέδιο νόμου για το “επίδομα γέννησης” που συζητιέται σήμερα (28-1-20) στην Ολομέλεια της Βουλής
«Ψηφίζουμε το επίδομα γέννησης και καταθέτουμε τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή του» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, στην ομιλία της στο σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης που συζητιέται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε «καλωσορίζουμε τη Ν.Δ. στη λογική των παροχών, γιατί πιστεύουμε ότι τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και ταυτόχρονα συντελούν στην ανάπτυξη, αφού αυξάνουν την κατανάλωση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι με την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος φέτος κατά 600 εκ. ο τζίρος στην αγορά έπεσε μέχρι και 25%, όπως λένε όλοι οι αρμόδιοι φορείς».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «ότι το νομοσχέδιο, με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης, στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αφού στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τρία βασικά επιδόματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος: το ΚΕΑ, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού που σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι περικοπές που κρύβονται στις λοιπές διατάξεις που επιχειρεί η Ν.Δ. να περάσουν ανώδυνα, με τις περικοπές αυτές η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια από την πρόνοια για να κλείσει «τρύπες» του Υπ. Εργασίας, κυρίως στο ασφαλιστικό και το κάνει κυρίως με δύο τρόπους».
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια από την πρόνοια:
«Πρώτον, περικόπτει τα επιδόματα της οικογένειας αν έστω και ένα από τα παιδιά της επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών. Η τιμωρητική αυτή διάταξη δημιουργεί στο παιδί την ενοχή ότι από δική του ευθύνη κόβονται τρία επιδόματα-ανάσα για όλη την οικογένεια. Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας και η οποία κατισχύει του εθνικού δικαίου. Είναι ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί παιδείας και κοινωνικών υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών σε αξιοπρεπή διαβίωση υπερασπιζόμενοι δήθεν το δικαίωμά του στην παιδεία» σημείωσε η κ. Φωτίου και συνέχισε
«Δεύτερον, περικόπτει τα επιδόματα γέννησης, παιδιού και στέγασης ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών, απαιτώντας για πρόσφυγες και μετανάστες 12ετή υποβολή φορολογικής δήλωσης. Θεωρούμε απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους. Η διάκριση αυτή, όπως ανέφερε και ο Συνήγορος του Πολίτη, αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο. Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονιών των παιδιών, πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για το σύνολο των γονέων, για μεν τα επιδόματα στέγασης και παιδιού με την απαίτηση για όλους πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης, για δε το επίδομα γέννησης, όπως ισχύει στο ΚΕΑ, υποβολή φορολογικής δήλωσης το χρόνο πριν τη γέννηση. Γι αυτό καταθέσαμε σχετική τροπολογία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταψηφίζουμε τα άρθρα 7, 15, 17 και 29»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για να κάνει παιδί ένα ζευγάρι απαιτείται ασφάλεια στην εργασία και τη στέγη και ισχυρό κοινωνικό κράτος με παροχές και δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί μέχρι το τέλος των σπουδών του και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν «εμείς επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις και βελτιώθηκαν οι μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, καταφέραμε να ρίξουμε την ανεργία πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ για να ελέγχει την εργοδοτική ασυδοσία».
Η κ. Φωτίου επεσήμανε και τη δεύτερη μεγάλη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί το Δημογραφικού που είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος σε Παιδεία-Υγεία-και Πρόνοια και τόνισε σχετικά «χωρίς δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία και δημόσια δωρεάν υγεία καμία οικογένεια δεν αισθάνεται ασφάλεια να κάνει παιδιά. Εδώ έχουμε πράγματι μια θεμελιώδη διαφορά με τη ΝΔ. Εμείς αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς και στους 3 αυτούς τομείς. Η ΝΔ τους περικόπτει –για το 2020- και προωθεί την ιδιωτικοποίησή τους».
Ολόκληρη η ομιλία:
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε στον ελληνικό λαό τις ουσιαστικές διαφορές των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για το δημογραφικό και το παιδί.
Εισάγετε ένα επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση ενός παιδιού. Το στηρίζουμε σαν μία μικρή βοήθεια των μεγάλων αναγκών που συνοδεύουν κάθε γέννηση. Όμως, το να διαφημίζετε στην αιτιολογική έκθεση ότι τα 2.000 ευρώ είναι «ένα από τα θεμέλια της δημογραφικής πολιτικής της χώρας» και «σημαντικό κίνητρο για τους μελλοντικούς γονείς» είναι η γνωστή προεκλογική σας προπαγάνδα για το 2χίλιαρο που υποτιμά το σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Σας το είπαν σχεδόν όλοι οι φορείς. Σας καλούμε για λόγους σοβαρότητας να αφαιρέσετε αυτές τις προτάσεις από την αιτιολογική έκθεση.
Το 1993 η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Για 20 χρόνια που κυβερνούσατε δεν έγινε τίποτα. Το 2013 ψηφίσατε ένα κλιμακούμενο επίδομα 40 – 13 ευρώ το μήνα για το παιδί. Ήταν σταγόνα στον ωκεανό διότι ήδη από το 2011 οι θάνατοι είναι συνεχώς περισσότεροι από τις γεννήσεις. Το 2010, αφού καταστρέψατε τη χώρα και την οικονομία με τις πολιτικές σας, μας βάλατε στα μνημόνια. Μέχρι το 2015 που κυβερνούσατε, η οικονομία είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ και η ανεργία έφτασε στο 27%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ανάπτυξη 1,9%. Εσείς υποσχεθήκατε προεκλογικά ανάπτυξη 4% και τη μειώσατε στο 2,8% μόλις εκλεγήκατε. Το 2015, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, 1 στους 5 από τη μεσαία τάξη πέρασε στα φτωχά στρώματα. Οι φτωχοί εξαθλιώθηκαν με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το δημογραφικό.
Τι χρειάζεται ένα ζευγάρι για να κάνει παιδί; ασφάλεια στην εργασία και τη στέγη και ισχυρό κοινωνικό κράτος με παροχές και δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί μέχρι το τέλος των σπουδών του.
Εμείς επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις και βελτιώθηκαν οι μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και καταργήσαμε τον υποκατώτατο. Καταφέραμε να ρίξουμε την ανεργία πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ για να ελέγχει την εργοδοτική ασυδοσία. Εσείς καταργήσατε τον ΣΕΠΕ, τις συλλογικές συμβάσεις στην πράξη, καθηλώσατε τον κατώτερο μισθό και δεν δίνετε ούτε το διπλάσιο της αναθεωρημένης ανάπτυξης του 2,8% δηλαδή τα 35 ευρώ το μήνα αύξηση, που θα συμπαρέσυραν όμως και τα επιδόματα μητρότητας και ανεργίας. Η ανεργία αυξάνεται ξανά για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς πτώσης. Έτσι δημιουργείτε την ασφάλεια που χρειάζεται ο νέος για να κάνει παιδί;
Αντί λοιπόν για μεγαλοστομίες, ας ψηφίσει η Βουλή τη συμβολική τροπολογία που καταθέσαμε για τη στήριξη της μητέρας κατά τη οχεία. Με αυτήν αίρεται μια αδικία εις βάρος των γυναικών με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού που μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εξάμηνο επίδομα του ΟΑΕΔ όπως οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.
Όσο για την ασφάλεια της στέγης, εμείς θεσπίσαμε για πρώτη φορά το επίδομα στέγασης με ποσό από 70 έως 210 ευρώ το μήνα για 600.000 συμπολίτες μας και διαθέσαμε 300 εκατομμύρια για το 2019. Εσείς το κόβετε σε χιλιάδες δικαιούχους με αυτό το νομοσχέδιο. Για τα κόκκινα δάνεια είχαμε το νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας και βάλαμε 200 εκατομμύρια για την επιδότηση των δανείων των οικογενειών που θα έμπαιναν στον μηχανισμό στήριξης. Εσείς αφήνετε τις οικογένειες χωρίς προστασία μετά τον Απρίλιο. Μας προειδοποίησε γι αυτό ο κ. Γεωργιάδης «για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας». Τι θα γίνει όμως με τις καρδιές των παιδιών που θα βρεθούν χωρίς στέγη;
Ας έρθουμε στην δεύτερη μεγάλη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί το Δημογραφικό: Ισχυρό κοινωνικό κράτος: Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια.
Χωρίς δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία και δημόσια δωρεάν υγεία καμία οικογένεια δεν αισθάνεται ασφάλεια να κάνει παιδιά. Εδώ έχουμε πράγματι μια θεμελιώδη διαφορά με τη ΝΔ. Εμείς αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς και στους 3 αυτούς τομείς. Η ΝΔ τους περικόπτει –για το 2020- και προωθεί την ιδιωτικοποίησή τους.
Είδαμε την περασμένη εβδομάδα να εξισώνονται τα πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των κολλεγίων. Δηλαδή καταργείτε στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος και μειώνετε τους εισακτέους που πρέπει να πάρουν βαθμό 10, ανεξάρτητα αν είναι εύκολα ή δύσκολα τα θέματα. Καταργείτε 37 τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης με χιλιάδες σπουδαστές. Δημιουργείτε έτσι πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Ποια ασφάλεια δίνετε στους μέλλοντες γονείς ότι το παιδί του θα μορφωθεί δωρεάν;
Η έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό που υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, θεωρεί ότι προϋπόθεση για την επίλυση του Δημογραφικού είναι η ανάπτυξη της πρόνοιας.
Το 2015 η ΝΔ μας παρέδωσε την πρόνοια με 53 υπαλλήλους, 200 επιδόματα που δίνονταν από 120 πηγές, χωρίς ενιαίες διαδικασίες και κριτήρια, επιτομή του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας για την ακραία φτώχεια, με παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία. Η Ελλάδα δεν υπήρχε στον προνοιακό χάρτη της Ευρώπης. Δαπανούσε 0,4% του ΑΕΠ όταν ο ΜΟ της Ευρώπης ήταν δεκαπλάσιος, 4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό στο 2%, από 789 εκ. φτάσαμε στα 3,5 δις και δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό διαφανές κράτος με 242 Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ που πληρώνει ψηφιακά όλα τα επιδόματα από τις 24 ως τις 28 κάθε μήνα. Αυτό είναι ασπίδα κατά των πελατειακών σχέσεων και υπέρ της αξιοπρέπειας και της ισονομίας των δικαιούχων.
Από τα 3,5 δις για την πρόνοια, το 1,4 δις αφορά άμεσα τις πολιτικές για το παιδί: επίδομα παιδιού, βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολικά γεύματα.
Το επίδομα παιδιού το 2015 μας το παραδώσατε στα 650 εκ. που κάλυπταν 1.400.000 παιδιά. Το ξανασχεδιάσαμε. Βάλαμε 1,1 δις € και το πήραν 1.600.000 παιδιά. Πώς έγινε αυτό; Γέννησαν παραπάνω οι Έλληνες; Όχι. Έγιναν γιατί δώσαμε επιτέλους ένα ελκυστικό, επίδομα. Αντί για 40 € το παιδί το κάναμε 70 € το παιδί και το δώσαμε ψηφιακά, χωρίς ταλαιπωρία για τον γονιό.
Η εργαζόμενη μητέρα και η άνεργη που αναζητεί εργασία έχουν ανάγκη τον βρεφονηπιακό σταθμό. Το 2015 παραλάβαμε 79.000 δωρεάν θέσεις σε Β/Ν χωρίς τα παιδιά ανέργων μητέρων, και σε 4,5 χρόνια τις διπλασιάσαμε, τοποθετώντας το καλοκαίρι του 2019 156.000 παιδιά δωρεάν σε σταθμούς, όσα είχαν κάνει αίτηση και πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Για τις θέσεις αυτές ο κύριος Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης αλληλοσυγχαίρονταν τρεις μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Στην Επιτροπή ο Υπουργός μάς είπε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τις θέσεις των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Πρόκειται πάλι για οικειοποίηση πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τα 15 εκ. που εξασφαλίσαμε το 2018 για χρηματοδότηση νέων τμημάτων. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί περίπου 5.000 νέες θέσεις και δαπανήθηκαν τα μισά χρήματα.
Νομοθετήσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση που απελευθέρωσε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να υποδεχτούν περισσότερα παιδιά μέχρι 4 ετών. Ο κ. Βρούτσης στην Επιτροπή το παρουσίασε ως δικό του επίτευγμα. Καταθέτουμε τα πρακτικά της επιτροπής. Ξέχασε βέβαια να μας πει ότι η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει το νόμο Γαβρόγλου που τη θεσμοθέτησε.
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι αυτό καταθέτουμε τροπολογία για να ενταχθούν τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ οργανικά στους δήμους με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και με αυξημένη μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες.
Δώσαμε καθημερινά ζεστά σχολικά γεύματα σε δημοτικά σχολεία που το 2019 έφτασαν τις 185.000. Η Ν.Δ. τα λοιδόρησε και σήμερα τα υπονομεύει με καθυστερήσεις. Αυτό είναι ουσιαστικό μέτρο κατά της σχολικής διαρροής και όχι η τιμωρία των οικογενειών που τα παιδιά τους επαναλαμβάνουν την τάξη, όπως κάνετε εσείς με αυτό το νομοσχέδιο.
Όπως είπα και στην αρχή, εμείς ψηφίζουμε το επίδομα γέννησης και καταθέτουμε τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή του. Καλωσορίζουμε τη Ν.Δ. στη λογική των παροχών, γιατί πιστεύουμε ότι τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Και συγχρόνως συντελούν στην ανάπτυξη, αφού αυξάνουν την κατανάλωση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Απόδειξη είναι ότι με την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος φέτος κατά 600 εκ. ο τζίρος στην αγορά έπεσε μέχρι και 25%, όπως λένε όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Όμως το νομοσχέδιο, με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης, στην ουσία υπονομεύει την προσπάθεια για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αφού στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τρία βασικά επιδόματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος: το ΚΕΑ, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού που σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι περικοπές που κρύβονται στις λοιπές διατάξεις που επιχειρεί η Ν.Δ. να περάσουν ανώδυνα.
Με τις περικοπές αυτές η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια από την πρόνοια για να κλείσει «τρύπες» του Υπ. Εργασίας, κυρίως στο ασφαλιστικό. Το είχαμε πει κατά την ψήφιση του π/υ και επιβεβαιωθήκαμε πολύ σύντομα. Αυτό το κάνει με δύο τρόπους:
- Περικόπτει τα επιδόματα της οικογένειας αν έστω και ένα από τα παιδιά της επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών. Η τιμωρητική αυτή διάταξη δημιουργεί στο παιδί την ενοχή ότι από δική του ευθύνη κόβονται τρία επιδόματα-ανάσα για όλη την οικογένεια. Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας και η οποία κατισχύει του εθνικού δικαίου. Είναι ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί παιδείας και κοινωνικών υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών σε αξιοπρεπή διαβίωση υπερασπιζόμενοι δήθεν το δικαίωμά του στην παιδεία.
Το να μη στέλνει καθόλου ο γονιός το παιδί στο σχολείο, αντιμετωπίζεται καταρχήν με την υποχρέωση του γονέα να προσκομίζει την εγγραφή στο σχολείο κατά την υποβολή της αίτησης, όπως κάναμε εμείς με το ΚΕΑ. Έτσι καταφέραμε να έχουμε αύξηση της σχολικής ένταξης σε υποβαθμισμένες περιοχές, και σε καταυλισμούς Ρομά.
Όσο για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τον έλεγχο που διεξάγουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από το πρόγραμμα myschool, με την επέκταση των σχολικών γευμάτων και με ενίσχυση της συνδρομής κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και τους δήμους.
- Περικόπτει τα επιδόματα γέννησης, παιδιού και στέγασης ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών, απαιτώντας για πρόσφυγες και μετανάστες 12ετή υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Θεωρούμε απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους. Η διάκριση αυτή, όπως ανέφερε και ο Συνήγορος του Πολίτη, αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο. Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονιών των παιδιών, πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για το σύνολο των γονέων, για μεν τα επιδόματα στέγασης και παιδιού με την απαίτηση για όλους πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης, για δε το επίδομα γέννησης, όπως ισχύει στο ΚΕΑ, υποβολή φορολογικής δήλωσης το χρόνο πριν τη γέννηση. Γι αυτό καταθέσαμε σχετική τροπολογία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταψηφίζουμε τα άρθρα 7, 15, 17 και 29.
Διαφωνούμε επίσης με τη μείωση του αριθμού των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) από 11 που ίσχυε σε 7. Καταργείτε τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και του Συνδέσμου Ελλήνων Κοινωνικών Λειτουργών και προβλέπετε ότι τα πέντε από τα 7 μέλη τα ορίζει ο Υπουργός Εργασίας, ελέγχοντας έτσι πλήρως το Δ.Σ.
Επιπλέον, καταργείτε την κινητικότητα για τους εργαζόμενους στα ΚΚΠΠ και σε όλους τους φορείς πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και μας κατηγορείτε ότι τους αφήσαμε σε άθλια κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού. Ξεχάσατε ότι το 2015 μας παραδώσατε τα ΚΚΠΠ με 2080 άτομα προσωπικό, μόνιμο και επικουρικό. Τον Ιούλιο του 2019 είχαν 2158. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 136 θέσεις κοινωφελούς εργασίας και 322 θέσεις από το πρόγραμμα νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ που σήμερα δεν το ανανεώνετε. Εμείς θεσμοθετήσαμε 393 θέσεις μόνιμου προσωπικού, από τις οποίες εσείς προκηρύξατε μόνον 341. Παράλληλα θεσμοθετήσαμε την δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον επικουρικού προσωπικού 482 ατόμων. Συμπερασματικά, όχι μόνο δεν μειώθηκε το προσωπικό των ΚΚΠΠ αλλά αυξήθηκε, σε συνθήκες μνημονιακής εποπτείας, κατά 536 άτομα με προοπτική να αυξηθεί κατά 625 ακόμη. Επίσης, σας παραδώσαμε έτοιμους 16 Οργανισμούς εποπτευόμενων φορέων που είχατε υποχρέωση να εκπονήσετε από το 2013 και δεν είχατε κάνει τίποτα. Αντί λοιπόν να καταργείτε την κινητικότητα, προχωρήστε στις προσλήψεις.
Το νομοσχέδιο μετονομάζει το ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα χωρίς να αλλάζει σε τίποτε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν μνημονιακή υποχρέωση το 2012 που η ΝΔ δεν εφάρμοσε μέχρι τον Νοέμβριο του 2014. Τότε, 2 μήνες πριν τις εκλογές, υλοποίησε πιλοτικό πρόγραμμα που ονόμασε Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ), σε 13 δήμους με 20 εκ. Δηλαδή μέχρι το 2015 δεν είχατε δώσει ούτε ένα Ευρώ για τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βίωναν την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Το ΕΚΕ κρίθηκε αποτυχημένο και άχρηστο από τους αξιολογητές που η σεις οι ίδιοι είχατε ορίσει και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και εφάρμοσε το ΚΕΑ, δίνοντας 700 εκατομμύρια σε 650.000 συμπολίτες που είχαν αφεθεί στην ακραία φτώχεια και στην τύχη τους.
Το ΚΕΑ είναι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία γιατί είναι διαρκώς ανοικτό για υποβολή αιτήσεων και διασταυρώνει on line μέσω 6 βάσεων δεδομένων του κράτους τα εισοδήματα των τελευταίων 6 μηνών του αιτούντος. Το αποτυχημένο ΕΚΕ προέβλεπε αίτηση μια φορά τον χρόνο με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση, δηλαδή τα εισοδήματα 1,5 -2 χρόνων πριν. Το ΚΕΑ, πέραν του επιδόματος ακόμα έχει δύο πυλώνες όπως θέλει να αγνοεί ο κ. Βρούτσης:
α. Παροχή υπηρεσιών: Δωρεάν τρόφιμα (ΤΕΒΑ), βρεφονηπιακούς, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα.
β. Ένταξη στην εργασία. Το πετύχαμε συνδέοντας τους δικαιούχους με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Έτσι εξηγείται πώς το 2017 υπήρχαν 650.000 δικαιούχοι στο ΚΕΑ και τον Ιούνιο του 2019 470.000. 180.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά και ξέφυγαν από την ακραία φτώχεια.
Πρόκειται για τα γνωστά επικοινωνιακά παραμύθια της ΝΔ στην προσπάθειά της να σβήσει από την συλλογική μνήμη τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα τα οικειοποιείται.
Κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζουμε το επίδομα γέννησης, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.