Τοποθέτησης στην ολομέλεια επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος (21-11-2019)
Όσο ολοκληρώνεται η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση αποκαλύπτονται σε μεγάλες ιδεολογικές διαφορές αριστεράς και δεξιάς. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό, τι διαφωνεί για ιδεοληψία ενώ η ίδια εμφανίζεται ως αποκαθαρμένη από ιδεολογίες και προφανώς ιδεοληψίες. Γνωρίζετε ότι αυτό είναι ψευδές. Η ιδεολογική σας ουδετερότητα που επικαλείστε καλύπτει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που διέπει κάθε νομοθετική πρότασή σας και πρακτική. Αυτό όλα αποκαλύπτονται κατά την συνταγματική αναθεώρηση.
Οι αβυσσαλέες ιδεολογικές διαφορές μας βρίσκονται στην μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην άρνησή σας να κατοχυρώσετε συνταγματικά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε με υπερηφάνεια, όπως κάναμε με επιτυχία και το 2007, τον αποκλειστικά Δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο ελληνικός λαός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο πεδίο αυτό γιατί ακριβώς η εκπαίδευση των παιδιών του ήταν η μόνη διέξοδος απέναντι στα τείχη που είχε ορθώσει το μετεμφυλιακό κράτος στην κοινωνική πλειοψηφία. Εδώ βεβαίως ο εισηγητής σας απεκάλυψε ξεκάθαρα τους λόγους αναθεώρησης του άρθρου 16 εξηγώντας μας αναλυτικά τα διαφυγόντα κέρδη από την απουσία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν τα θέλετε για να μορφώνονται οι νέοι αλλά για να έρχονται χρήματα στον κρατικό κορβανά. Γιατί την ανώτατη εκπαίδευση την βλέπετε ως αγορά προϊόντων, για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης τους φοιτητές τους έλεγε «πελάτες». Λέτε ότι τα θέλετε για να μην φεύγουν οι νέοι και το συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή που μειώνετε τους εισακτέους με την κατάργηση 37 τμημάτων, της Νομικής Σχολής Πάτρας, με τον φραγμό του 10 στις πανελλήνιες. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να φέρετε τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας επειδή ακριβώς την αντιλαμβάνεστε και αυτή ως μια μεγάλη, κερδοφόρα αγορά «προϊόντων» εκπαίδευσης και εξισώνετε τα πτυχία τω κολεγίων με τα πανεπιστημιακά. Χειρουργική πράγματι η παράκαμψη του άρθρου 16 που κάνετε αφού συνταγματικά δεν μπορέσατε να το καταργήσετε.
Απέναντι στις ολοκληρωμένες προτάσεις θωράκισης μιας σειράς εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο Συντάγματος, συναντήσαμε το απόλυτο τείχος. Δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό βέβαια από μια κυβέρνηση που επανέφερε με νόμο μόλις εξελέγη όσα το 2012 το ΔΝΤ σας επέβαλε. Εμείς θεωρούμε ότι η συνταγματική προστασία των δικαιωμάτων αυτών είναι απολύτως απαραίτητη μετά από όσα συνέβησαν στην χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Γιατί είναι διαφορετικό να περιορίζεται μερικώς η ικανοποίηση ενός δικαιώματος λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, και άλλο να καταργείται εντελώς ένα δικαίωμα που το Σύνταγμα προστατεύει. Στη λογική αυτή προτείναμε την καθιέρωση στο Σύνταγμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας, την καθιέρωση της υπερίσχυσης των ευνοϊκών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών που εσείς καταργήσατε γιατί αυτό είναι το «αναπτυξιακό σας μοντέλο». Προτείναμε την καθιέρωση του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών-εργαζομένων, προτείναμε να καθιερωθεί στο Σύνταγμα ότι το κράτος εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους πολίτες μέσω καθολικών υπηρεσιών και παροχών καθώς και ένα δημόσιο αναδιανεμητικό και ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όλα τα απέρριψε η ΝΔ αποδεικνύοντας το ιδεολογικό μας χάσμα.
Πηγαίνετε, όμως, και ένα ανεπίτρεπτο βήμα παραπέρα. Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα για ψηφοθηρικούς λόγους σαν να ήταν ένας νόμος που ψηφίζει η Βουλή. Το κάνετε με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και με το άρθρο για την ψήφο των αποδήμων. Προσπαθείτε να συνταγματοποιήσετε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα , ένα επίδομα καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας που εμείς θεσμοθετήσαμε σαν ΚΕΑ και το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές γιατί βοήθησε 700.000 συμπολίτες μας μες στην κρίση και σήμερα που αυτοί μειώθηκαν στους 450.000 θέλετε να το βάλλετε στο Σύνταγμα αντί να κατοχυρώσουμε στο Σύνταγμα ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες με ένα σύνολο υπηρεσιών και παροχών για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, την οικογένεια, το γάμο, τη μητρότητα, τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και τους άπορους.
Δηλαδή, γελοιοποιείτε το Σύνταγμα όταν λέτε ότι κατοχυρώνετε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με το ελάχιστο εγγυημένο, δηλαδή με 213 ευρώ/μήνα. Θέλετε να ξεμπερδέψετε τις υποχρεώσεις προς τους Έλληνες πολίτες, και κυρίως προς τα αδύναμα και μεσαία στρώματα, με ένα επίπεδο απλώς ακραίας φτώχειας.
Το ίδιο, λοιπόν, για ψηφοθηρικούς λόγους χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα για ψηφοθηρικούς λόγους σαν να ήταν ένας νόμος που ψηφίζει η Βουλή στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.
Στην ίδια ακριβώς λογική κινείστε και με το ζήτημα του άρθρου για τους απόδημους. Εκμεταλλευόμενοι την χρονική συγκυρία, είστε εξαντλητικοί στις λεπτομέρειες ώστε να θωρακίσετε συνταγματικά οποιαδήποτε μεταγενέστερη νομοθετική αλλαγή ενώ εμείς το μόνο που τονίζουμε είναι δυο πράγματα. Να υπάρχει ένας πραγματικό δεσμός με την χώρα και οι απόδημοι να έχουν αυτοτελή εκπροσώπηση. Για αυτό και η πρότασή μας είναι περιορισμένη ώστε στο νόμο πια να βρούμε τους κοινούς τόπους για να λύσουμε εποικοδομητικά το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Θέλετε και σε αυτό το πεδίο να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να χρησιμοποιήσετε τους απόδημους ως εκλογική πελατεία.
Τέλος, η αναθεώρηση του Συντάγματος ανέδειξε και μια επικίνδυνη πρακτική σας απαξίωσης των θεσμών στην αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα καταγραφεί στην ιστορία του τόπου σαν το «μεγάλο κόλπο» που έκανε η ΝΔ σαν αντιπολίτευση για να εξαπατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με πλήρη συνείδηση της λαθροχειρίας υπερψηφίσατε στην προτείνουσα Βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ διαφωνούσατε με αυτή μόνο και μόνο για να συγκεντρώσει τις ψήφους που ήταν απαραίτητες για να αναθεωρηθεί η διάταξη. Και σήμερα σε τούτη την Βουλή που έχετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντιπροτείνετε μια διάταξη που κινείται στο αντίθετο ακριβώς πνεύμα. Με την πρότασή υποβαθμίζετε και ευτελίζετε τον θεσμό του Προέδρου από ένα υπερκομματικό όργανο ρυθμιστή του πολιτεύματος και διεθνή παραστάτη της χώρας σε βραχίονα ενός κόμματος χωρίς νομιμοποίηση αφού θα μπορεί να εκλεγεί και ακόμα με 75 βουλευτές. Ο εγγυητής, δηλαδή, του πολιτεύματος θα εκλέγεται με πιο χαλαρές διαδικασίες ακόμα και από έναν διοικητή ΔΕΚΟ, όπως είπε ο Α. Τσίπρας.
Δεν διδαχτήκατε τίποτα από την κρίση. Προελαύνετε αμετροεπείς με τη σημαία του νικητή χωρίς να σκέφτεστε ότι η φθορά των μεγάλων θεσμών της Δημοκρατίας μόνο τερατογεννέσεις δημιουργεί και αυτές τις πληρώνει η χώρα.