Τοποθέτηση μου στο ΣΝ για την κύρωση των ΠΝΠ (14-11-19)

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

 

 

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι μια ακόμη ψηφίδα στο πολιτικό σχέδιο της ΝΔ και τους τρόπους εφαρμογής του τέσσερις μήνες τώρα.

 

Το πολιτικό σχέδιο είναι η εκχώρηση στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των δημόσιων αγαθών, των εργασιακών δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους (υγεία- παιδεία- ασφάλιση πρόνοια) καθώς και η στελέχωση όλου του κράτους με τους ημέτερους, «τα δικά μας παιδιά».

 

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο προϋποθέτει την παράλυση του κοινωνικού σώματος και την διαίρεσή του.

 

Αυτό επιτυγχάνεται με την επίδειξη ενός ακραίου πολιτικού αυταρχισμού με την συκοφάντηση, λασπολογία και σκευωριολογία θεσμών, κοινωνικών ομάδων και προσώπων που αντιστέκονται με την επαναφορά του φόβου ως κυρίαρχου στοιχείου της καθημερινότητας.

 

Εδώ και μέρες η ΝΔ έχει στήσει ένα πολεμικό κλίμα για να τρομοκρατηθεί η κοινωνία και να μην κατέβει στην πορεία της 17 Νοέμβρη.

 

Χρησιμοποιείται ο φόβος για να παραλύσει η κοινωνία και η νεολαία.

 

Απειλούμαστε από τους φοιτητές που παρουσιάζονται ως εν δυνάμει τρομοκράτες και σίγουρα μπαχαλάκηδες.

 

Απειλούμαστε από τα πανεπιστήμια που εδώ και χρόνια καταγγέλλονται ως τόπος βίας και ανομίας. Απειλούμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του που θέλουν το καθεστώς βίας και ανομίας.

 

Μια ολόκληρη πόλη, η πρωτεύουσα της χώρας απειλείται.

 

Ο φόβος χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει την καταστολή και βία με την οποία θέλει να κυβερνήσει η ΝΔ.

 

Γι αυτό και επιστρατεύτηκαν οι ακροδεξιοί της ΝΔ που δίνουν τα ρέστα τους στα κανάλια.

 

Η καταστολή και η βία είναι νόμιμες ενέργειες του κράτους. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας.

 

Το μήνυμα είναι σαφές.

 

Ο φόβος όμως διαιρεί και διχάζει την κοινωνία και τους νέους. Αυτές είναι οι παράπλευρες απώλειες.

 

Η ΝΔ δεν διδάχτηκε τίποτα από όσα συνέβησαν στο προσφυγικό και από την ανικανότητά της να το διαχειριστεί εδώ και 4μισυ μήνες.

 

Η συνταγή διακυβέρνησης που περιέγραψα παραπάνω εφαρμόζεται πλήρως στο ΚΕΘΕΑ, δηλαδή εκποίηση σε ιδιωτικά συμφέροντα δημόσιων δομών με παράλληλη απαξίωση και λασπολογία εναντίον όσων αντιδρούν, πολιτικός αυταρχισμός και διορισμός των ημέτερων σε ότι αλλοιώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

 

Εδώ έχουμε μια ΠΝΠ που δεν εκδόθηκε γιατι ήταν κλειστή η βουλή ή γιατί υπήρχε εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη. Όπως λέει το άρθρο 44 παρ 1 του συντάγματος. Εκτός αν ήταν εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη  ανάγκη η διαφαινόμενη εκλογή στο τιμόνι του ΚΕΘΕΑ της Ξένης Δημητρίου,  πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τεράστια εμπειρία και διεθνή ακτινοβολία. Η κυρία Δημητρίου δεν ελέγχεται πολιτικά και αυτό δεν είναι ανεκτό από τη ΝΔ. Αντί  της εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου από την Γενική Συνέλευση όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ο Υπουργός διορίζει μόνος του το σύνολο των μελών του ΔΣ. Τίθεται με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο η διεθνής υπόσταση του φορέα και ο ρόλος του  ως συμβούλου του  ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, τον οποίο κατέκτησε εξ αιτίας της πολιτικής του ανεξαρτησίας και της θεραπευτικής του πρακτικής.

 

Ο άλλος λόγος για τον οποίο στοχοποιήθηκε το ΚΕΘΕΑ είναι ότι η ΝΔ δεν αντέχει την ύπαρξη στο δημόσιο τομέα ενός πετυχημένου φορέα που λειτουργεί με βάση το αυτοδιοικούμενο μοντέλο. Η κυβέρνησν της ΝΔ  το μόνο  σχέδιο κατά των εξαρτήσεων που έχει είναι η παραχώρηση των δομών αντιμετώπισής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

 

Άρα το τρίπτυχο που  περιλαμβάνει κομματικό έλεγχο και  εκχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα θα ολοκληρωθεί με την απαξίωση, λασπολογία κατασυκοφάντηση για οικονομικές ατασθαλίες.

 

Το θεσμικό πραξικόπημα που συντελέστηκε στο ΚΕΘΕΑ, απόρροια του πολιτικού αυταρχισμού της ΝΔ εδράζεται σε μια επικίνδυνη πεποίθηση: Ότι το 40% που πήρε στις εκλογές είναι διαβατήριο για θεσμικά πραξικοπήματα.

 

Θεσμικά πραξικοπήματα κάνατε και χθες στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και διασύρατε την χώρα παγκοσμίως. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που, από όσο γνωρίζω μόνο Συριζαϊκό κομματικό έντυπο δεν είναι,  « Η αλλαγή του ελληνικού νόμου συνιστά πισωγύρισμα ως προς το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά την οποία «άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες  ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».

 

Το δημοσίευμα επικαλείται και τις αναφορές  δύο πολύ σημαντικών οργανισμών. Σύμφωνα λοιπόν με την Financial Action Task Force  και την  Greco . και επισημαίνει ότι “Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα  Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.” Μιλάμε για περιουσιακά στοιχεία ύψους 1, 02 δις. Αυτά είναι τα υπερδώρα στα μεγάλα συμφέροντα που έφεραν την ΝΔ στην εξουσία, αυτά είναι τα γραμμάτια που ξεπληρώνει.

 

Πολύ γρήγορα καταρρέει το δήθεν ήπιο, φιλελεύθερο, κεντροδεξιό προφίλ της κυβέρνησης. Αποκαλύπτεται το πρόσωπο της δεξιάς που οι παλαιότεροι έχουμε γνωρίσει καλά. Φόβος, αυταρχισμός, διαίρεση του κοινωνικού σώματος, εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, πελατειακό κράτος είναι η απάντηση της ΝΔ στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.