Τοποθετηση μου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ενημέρωση από την Πρέσβειρα της Πορτογαλίας.
• Οι λαοί της Ευρώπης, που σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς, χρειάζονται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, νέες πολιτικές κοινωνικής προστασίας.
• Πρέπει να εφαρμόσουμε καινοτόμα σύνθετα μοντέλα κοινωνικής προστασίας, όπως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, και να διασφαλίσουμε τη δωρεάν πρόσβαση όλων σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.
Η Ε.Ε., σαν να μη διδάχθηκε τίποτε από την κρίση, συνεχίζει να διαθέτει στον κοινωνικό πυλώνα περιορισμένους πόρους.
Τα μοντέλα κοινωνικής προστασίας των χωρών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και αυτό συνέβη και στις χώρες του νότου, παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων όπως της Πορτογαλίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να τα αλλάξουν, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση και μη μεταφέροντας τις υποχρεώσεις του κράτους στην οικογένεια και τη φιλανθρωπία, αλλά και στις χώρες του βορρά.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια στιγμή «αλλαγής παραδείγματος» και δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνουμε τις τακτικές και τα εργαλεία του παρελθόντος. Οι εξωγενείς κρίσεις που βιώνουμε, όπως η πανδημική και της κλιματικής αλλαγής, και οι ενδογενείς, όπως η πρόσφατη δημοσιονομική που βίωσαν οι δύο χώρες, μπορούν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή.
Η πανδημία απέδειξε ότι τα εφαρμοζόμενα μοντέλα κοινωνικής προστασίας δεν μπορούν ούτε στην κατάσταση της κανονικότητας, πόσο μάλλον στις κρίσεις, να συγκρατήσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες, αντίθετα τις εκτοξεύουν. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν μπορεί να απαντήσει σε κρίσεις που πλήττουν, όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, και μέρος των μεσαίων στρωμάτων.
Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο, όπως το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο το κράτος παρεμβαίνει για συγκράτηση του εισοδήματος του νοικοκυριού από την πρώτη στιγμή της μείωσής του, κι όχι ένα χρόνο ή έξι μήνες μετά, όπως κάνει το ΕΕΕ. Και η ενίσχυση θα πρέπει να πηγαίνει στοχευμένα στα μέλη που πλήττονται.
Η κρίση απέδειξε επίσης ότι τα δημόσια συστήματα υγείας είναι αυτά που προστατεύουν τους πολίτες, αφού η ιδιωτική αγορά υγείας ήταν ηχηρά απούσα.
Και η βουλευτής κατέληξε: Σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς. Η πανδημία μας προσφέρει μία ευκαιρία να αναστοχαστούμε και να αλλάξουμε την πορεία της Ευρώπης. Είναι ώρα να πειραματιστούμε με νέα σύνθετα μοντέλα κοινωνικής προστασίας και να διασφαλίσουμε τη δωρεάν πρόσβαση στην υγεία με τόνωση των δημόσιων συστημάτων υγείας.