Τοποθέτηση μου κατά την ενημέρωση της υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων (11-3-20)

 

 

Μύθος η ευαισθησία της Ευρώπης για την υποδοχή και φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα

Έργο ΣΥΡΙΖΑ ο Εθνικός Μηχανισμός  Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων

 

Τοποθέτηση μου κατά την ενημέρωση της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρυσοβαλάντη  Παπαθανασίου, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού  Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων».

 

 

Το θέμα δεν έρχεται για πρώτη φορά στην Βουλή των Ελλήνων και επειδή πρέπει την ύλη της Βουλής να τη χρησιμοποιούμε, θα ζητούσα καταρχήν από εσάς, κυρία πρόεδρε, να κάνετε μια περίληψη των δεκατριών συνεδριάσεων της Επιτροπής που συστήθηκε το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ – και να έχουμε μια εισήγηση την επόμενη φορά εδώ, ώστε να μπορούμε να πιάνουμε το νήμα από κει που το άφησαν οι προηγούμενοι και να μην νομίζουμε ότι ξανά ανακαλύπτουμε το σύμπαν.

 

                Ο κύριος Μοσκώφ που είναι παρών- ήταν από αυτούς που ως Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων υπαγόμενος στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε  εισηγηθεί τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού.

 

                Πράγματι, ο Εθνικός Μηχανισμός θεσμοθετήθηκε το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Και έγινε, γιατί ξέραμε και είχαμε καταλάβει πολύ καλά, εγκαίρως, ότι αν δεν υπάρχουν εθνικοί μηχανισμοί καταγραφής δεδομένων σε όλους τους αρμούς του κράτους,  η συζήτηση γίνεται σε ένα φιλολογικό επίπεδο άνευ αποτελεσμάτων.

 

                Το ΕΚΚΑ, στο οποίο έχει ανατεθεί η καταγραφή των δεδομένων,  απλά παρακολουθεί τα στοιχεία, αγαπητοί κύριοι. Δεν χαράζει πολιτικές.

 

                Γι’ αυτό και η Υφυπουργός που είναι εδώ ως αρμόδια Υφυπουργός για το ΕΚΚΑ, θα μπορούσε να μας πει, μέσα από τα στοιχεία που διάβασε,  πρώτον ποιες πολιτικές ένταξης κάνει, αν έχει πολιτικές ένταξης για τις γυναίκες θύματα trafficking.

 

Δεύτερον, εάν μεταξύ των  1050 ασυνόδευτων ανηλίκων- εννοώ πρόσφυγες, που έχει καταγράψει το ΕΚΚΑ ότι δεν μπορεί να τα προσδιορίσει γιατί ζουν σε ακατάλληλες δομές, (κοντά στα 1000 ήταν τα ασυνόδευτα ανήλικα όταν παραδώσαμε εμείς τον Ιούνιο, 1060 είναι τώρα), υπάρχουν θύματα trafficking μέσα σε αυτά;

 

Κύριε Μοσκώφ, μια από τις βασικές εργασίες που έχετε, είναι πράγματι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

 

Ξέρω για την  καμπάνια, το φεστιβάλ “Break the Chain” τον Οκτώβριο του 1015, είμασταν και τότε κυβέρνηση.

 

Από τότε έχει γίνει κάτι άλλο; Σχεδιάζετε κάτι άλλο;

 

Εγώ, θα περιμένω μια επόμενη συνεδρίαση, με τον απολογισμό για το τι κάναμε αυτά τα χρόνια, δηλαδή, από τότε που συστάθηκε η Επιτροπή το 2016 μέχρι και σήμερα. Ποια είναι τα συμπεράσματα, για να έχει η Βουλή συνέχεια.

 

Θα περιμένω επίσης από τους προϊσταμένους του Εθνικού Εισηγητή, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών, να έρθει ακριβώς και να μας πει, τα συγκρίσιμα στοιχεία στο διεθνή χώρο και την Ελλάδα και το πού βρισκόμαστε, αλλά και το τι πρέπει να αλλάξουμε ή δεν πρέπει να αλλάξουμε.

 

Λέω πολύ σαφώς το εξής: Η Ευρώπη που εμφανίζεται ως ευαίσθητη να πάρει τα ασυνόδευτα ανήλικα, κρατήσετε μικρό καλάθι, δεν πρόκειται να ta πάρει. Ζητάει κορίτσια κάτω των 14 ετών και τα οποία, όπως ξέρετε, είναι 150 με 200 κορίτσια και τα περισσότερα από αυτά είναι τοποθετημένα σε δομές.

 

Άρα, τα ασυνόδευτα που ακούμε αυτές τις ημέρες ότι θα πάρει η Ευρώπη είναι μια άλλη μυθολογία.