«Το νομοσχέδιο της ΝΔ για την παιδεία δε θα περάσει. Τα πανεπιστήμια είναι ζωντανοί τόποι, είναι εργαστήρια δημοκρατίας».

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο “ΤΟ ΝΗΣΙ” 99 FM και στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου.

 

 

▶️ «Το νομοσχέδιο της ΝΔ για την παιδεία δε θα περάσει.
Τα πανεπιστήμια είναι ζωντανοί τόποι, είναι εργαστήρια δημοκρατίας».
 
• Δυστυχώς μετά την πανδημία η κατάσταση θα είναι πολύ άσχημη, όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και οικονομικό. Για αυτό ακριβώς δουλεύουμε. Χρειάζεται νέο κοινωνικό μοντέλο, δεν φτάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα λίγα επιδόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόταση και θα έχουμε την ευκαιρία με το νέο μας πρόγραμμα, που θα βάλουμε σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες με τον ελληνικό λαό, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική από την καταστροφή που μας επιφυλάσσει αυτή η ζοφερή κυβέρνηση.
 
• Το νομοσχέδιο, αν εφαρμοστεί, θίγει πολλαπλά τη μέση και χαμηλότερη εισοδηματικά ελληνική οικογένεια.
 
• Ένας στους τρεις δεν θα μπει στα ΑΕΙ-ΤΕΙ εξαιτίας της βάσης που εισάγει. Η βάση είναι κόφτης, όχι εκπαιδευτικό κριτήριο. Αυτοί που θα μείνουν εκτός, οδηγούνται στα κολλέγια για να πληρώνουν αδρά για ένα πτυχίο αμφίβολης ποιότητας. Γιατί η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της ιδιωτικής υγείας.
 
• Βάζει κόφτη στη διάρκεια των σπουδών. Καταστρέφει τη ζωή ενός νέου στα 24-25 χρόνια του. Ή πρέπει να πάει σε ένα κολέγιο και να συνεχίσει πληρώνοντας αδρά. Και φυσικά στα κολέγια δεν υπάρχει κόφτης των σπουδών αφού πληρώνεις. Σκοπεύει να κλείσει υφιστάμενα περιφερειακά ΑΕΙ-ΤΕΙ διότι δήθεν τα πτυχία τους δεν έχουν ζήτηση. Και αυτό είναι ψευδές. Η μείωση εισακτέων και όσων σπουδάζουν στα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ πλήττει τώρα και στο μέλλον την ανάπτυξη της χώρας η οποία απαιτεί πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ υψηλά καταρτισμένους για τηλεργασία και καινοτομία ώστε η παραγωγή της Ελλάδας να αναδιαρθρωθεί και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία.
 
• Με τους κόφτες Μητσοτάκη-Κεραμέως δεν μειώνεται ο αριθμός πτυχιούχων. Αυτό που μειώνεται είναι ο αριθμός πτυχιούχων που σπουδάζει δωρεάν, ενώ αυξάνονται οι πτυχιούχοι που πληρώνουν ακριβά τα πτυχία σε αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια.
 
• Για να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια: α) διαπομπεύει τα πανεπιστήμια ως κέντρα ανομίας και παρουσιάζει τους πανεπιστημιακούς ως εθισμένους και υποταγμένους στη βία. Θέλουν να περάσουν σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια που είναι ζωντανοί τόποι, και είναι εργαστήρια δημοκρατίας.
 
• Έχουμε τη μεγαλύτερη αστυνομία στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο) σε αναλογία αστυνομικού προς πληθυσμό. Δεν μπορεί αυτή να περιφρουρήσει τα πανεπιστήμια; Χρειάζονται 1.000 αστυνομικοί αντί για 1.000 καθηγητές για να επιτηρούν και να φακελώνουν τη νέα γενιά;
 
• Πράγματι, τέτοιος νόμος υπήρχε επί Χούντας. Στην επιχειρηματολογία ότι τέτοιος νόμος δεν έχει υπάρξει ποτέ στο ελληνικό πανεπιστήμιο ο πανεπιστημιακός υφυπουργός κ. Συρίγος επικαλέστηκε τον ανάλογο νόμο της Χούντας. Επανάληψη αυτού του χουντικού νόμου είναι ο νόμος Κεραμέως-Μητσοτάκη.
 
• Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει νόμους που πλήττουν το πανεπιστήμιο, τη νέα γενιά, την ελληνική οικογένεια, την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.
 
• Εμείς θα υπερασπιστούμε το μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας του τόπου. Θα καταργήσουμε το νόμο Κεραμέως και θα αναβαθμίσουμε τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.