Το νομοσχέδιο “Κυψέλη” για την προσχολική αγωγή είναι ένα κολλάζ παραχωμένων προγραμμάτων από τη δεκαετία του ’70

Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη

 

 

 

Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έδωσαν γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κοινωνική Προστασία και την Πρόνοια, η ΝΔ όχι μόνο περιόρισε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά καθήλωσε την Πρόνοια στον προΰπολογισμό του κράτους στα επίπεδα που τον παραδώσαμε εμείς και ομολογεί ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα μείνει εκεί. Τον π/υ της Πρόνοιας εμείς τον παραλάβαμε στο 0,4% του ΑΕΠ τον φτάσαμε στο 2% του ΑΕΠ όταν ο ευρωπαϊκός Μ.Ο. είναι 4%. Είχαμε δε δεσμευτεί ότι σε μία νέα τετραετία θα φθάναμε κι εμείς στο ποσοστό αυτό.
 
Το νομοσχέδιο “Κυψέλη” για την προσχολική αγωγή είναι ένα κολλάζ παραχωμένων προγραμμάτων από τη δεκαετία του ’70 που σχεδιάστηκε για αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την κυβέρνηση από την ιδιωτική εταιρεία ΔιαΝΕΟσις, που είναι βραχίονας του ΣΕΒ. Είναι πρόχειρο και αντιεπιστημονικό, βλαπτικό για τα παιδιά 0-4 ετών. Πρόκειται για μία επικοινωνιακή φούσκα, που, όταν βγήκε στη διαβούλευση στο paid.gov gr συγκέντρωσε τεράστιο αριθμό αρνητικών σχολίων. Και τώρα στην πραγματικότητα μας έφεραν ένα πρόγραμμα φάντασμα που και θα δημιουργηθεί με μελλοντική ΚΥΑ για να εφαρμοστεί πιλοτικά. Μάλιστα στα 14,5 εκ. ευρώ που θα δώσουν περιλαμβάνουν και την αμοιβή της δημιουργίας του προγράμματος. Και, μετά την αξιολόγηση του πιλοτικού, μετά το 2025, θα βγει το νέο πρόγραμμα.
 
Είμαστε υπέρ του θεσμού του προσωπικού βοηθού του ανάπηρου όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Η ΝΔ δεν νομοθετεί το πρόγραμμα, αλλά παραπέμπει σε ΚΥΑ τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος που θα κοστίσει 42,2 εκατ. ευρώ. Δεν ορίζει αυτή τη στιγμή καν με ποιά κριτήρια θα επιλεγούν οι ανάπηροι, ούτε οι προσωπικοί βοηθοί, πώς αυτοί θα πληρώνονται, πώς θα αξιολογούνται κτλ. Αφορά μόλις 2.000 ανάπηρους μέχρι το 2024 ενώ οι ανάπηροι συμπολίτες μας είναι περισσότεροι από 1 εκατ.