Θέσεις μου για το νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα” (24-10-19)

 

Το επενδύω στην Ελλάδα είναι ένα ογκώδες πολυνομοσχέδιο που γυρίζει την Ελλάδα στο παρελθόν που μας έφερε στην χρεοκοπία.

 

Ο στόχος του είναι να υλοποιήσει η χώρα επενδύσεις με τον παλιό γνωστό τρόπο γι αυτό:

 

  1. Δημιουργείτε τις νέες γενιές κρατικοδίαιτων υμετέρων επενδυτών στους οποίους θα κατευθύνεται το ζεστό κρατικό χρήμα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα ΕΣΠΑ. Εξοφλείται τα γραμμάτια σε εκείνους που σας έφεραν στην εξουσία, γι αυτό δεν ορίζετε αναπτυξιακούς κλάδους και τομείς στους οποίους πρέπει να κατευθυνθούν οι επενδύσεις. Εμείς αντίθετα σχεδιάσαμε την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και κατευθύναμε τα ΕΣΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε την αύξηση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών. Μέσα σε αυτό το πεδίο εγκρίναμε 2000 επενδυτικά σχέδια ύψους 5,7 δις στην διετία 2017-2018.

 

Εσείς φωτογραφίζετε υμετέρους επιχειρηματίες  για να τους χρίσετε επενδυτές, και αν δεν εγκριθεί η επένδυση  ο ίδιος ο Υπουργός θα την εγκρίνει, χωρίς εισήγηση.

 

Πίσω ολοταχώς λοιπόν στο μοντέλο της ασύδοτης και  κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που μας έφερε στην κρίση και την χρεοκοπία.

 

  1. Δημιουργείτε την νέα γενιά αδηφάγων ξένων επενδυτών.

 

Γι αυτούς οι συνεχείς παρεκκλίσεις, εξαιρέσεις, απορρυθμίσεις. Επενδύσεις χωρίς στόχευση, οπουδήποτε επιθυμεί ο επενδυτής. Είναι το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στις εξαγωγές πρώτων υλών (εξόρυξη χρυσού) ή προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας, αυτό δηλαδή που αποτέλεσε ιστορικά το αποτυχημένο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης.

 

Σε αυτό αντιπαραθέσαμε εμείς υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (προϊόντα προέλευσης και υπηρεσίες καινοτόμες), δηλαδή μια οικονομία που βασίζεται στην γνώση, την αναβάθμιση της εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Διότι θεωρούμε ότι σε αυτούς τους τρείς τομείς βρίσκονται τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτά πρέπει να πριμοδοτήσουμε και όχι να απορυθμίσουμε. Αυτά είναι τα μεγάλα μας επενδυτικά κεφάλαια. Αυτά βάζετε ενέχυρο για να έρθουν αμφίβολες  επενδύσεις και διακυβεύετε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το πρώτο  μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας είναι η γνώση που παράγουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, είναι ο μεγάλος αριθμός   πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά στο σύνολο του πληθυσμού στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο αυτό, είναι η διαχρονική επιθυμία της κοινωνικής πλειοψηφίας να μορφώσει τα παιδιά της, να επενδύσει στη γνώση. Αυτό το κεφάλαιο  η κυβέρνηση θέλει να μειώσει. Είναι η αντίληψη της δεξιάς που πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι για τους λίγους, όσους μπορούν να την πληρώσουν, ίσως και για κάποιους άριστους από τα φτωχά στρώματα. Βέβαια καταφέραμε να μην αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και άρα παραμένουμε στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, όμως εσείς  επιχειρείτε να μειώσετε τον αριθμό των εισακτέων και μάλιστα εκείνων που είναι από τα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους:

 

  1. Με την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης πριν καν δοκιμαστούν. Είναι τα τμήματα που μπαίνεις με τον βαθμό του απολυτηρίου, που δεν χρειάζονται φροντιστήρια και αυξημένες οικογενειακές δαπάνες.
  2. Με την επαναφορά του 10 ως βάση για να μπεις στα ανώτατα ιδρύματα. Ξέρετε όλοι πολύ καλά ότι τη μία χρονιά, αν τα θέματα είναι εύκολα, όλοι παίρνουν βαθμούς πάνω από το 10, ενώ την επόμενη χρονιά στο ίδιο μάθημα, αν είναι δύσκολα τα θέματα, παίρνουν κάτω από 10. Δεν πρόκειται λοιπόν για αξιοκρατία, πρόκειται για υποκρισία.

 

Όσο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 172 υπονομεύονται όσα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα υπήρχαν για να επιβάλλονται δίδακτρα παντού. Ζητούνται μειωμένοι προϋπολογισμοί από τα ερευνητικά κέντρα και ξηλώνεται ότι είχαμε οικοδομήσει στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

 

Έτσι υπονομεύεται η οικονομία της γνώσης που είναι το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης έναντι της οικονομίας της αγοράς που βασίζεται στην ασυδοσία της αγοράς που είναι το δικό σας μοντέλο  – που μας έφερε στην χρεοκοπία και την κρίση.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το δεύτερο μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας είναι το περιβάλλον.

 

Η ΝΔ παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, θυσιάζει το περιβάλλον στο βωμό μιας αδύνατης  ανάπτυξης κάνοντας τα χατίρια των κρατικοδίαιτων φίλων της επενδυτών. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των επενδύσεων επαφίεται στον εκάστοτε υπουργό, ενώ τα δείγματα γραφής της όπως στις Σκουριές ή στο Ελληνικό είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

 

Εμείς πιστεύουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην διαφύλαξη του περιβαλλοντικού κεφαλαίου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουμε θεσμοθετήσει Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, ώστε να αποφεύγεται η κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Το τρίτο  μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας είναι η εργασία.

 

  • Η ΝΔ με ιδεοληπτική εμμονή, θεωρεί ότι το εργασιακό κόστος είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη, σε μια χώρα στην οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι φτωχοί, ως συνέπεια της κρίσης και των πολιτικών της! Γι αυτό με το παρόν νομοσχέδιο μας επιστρέφει στην ουσία στο 2ο μνημόνιο, δημιουργώντας ένα μηχανισμό περικοπής και συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων. Επικαλείται ψευδώς τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Το να μπορεί να εξαιρεί επιχειρήσεις ο ίδιος ο Υπουργός δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορεί να προβλέπει η συλλογική σύμβαση κατώτατο μισθό για ένα κλάδο πχ 800 ευρώ και για μια επιχείρηση που επικαλείται απλά οικονομικά προβλήματα να αποφασίζει ο υπουργός ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Ούτε μπορεί να διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι, να αρνείται ο εργοδότης και, πρακτικά, να μην έχουν επιλογή, η ιστορία να τελειώνει εκεί. Γιατί αυτό σημαίνει η ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία που εισάγει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

 

  • Εμείς θεωρούμε ότι η αξιοπρεπής αμοιβή και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αναπτυξιακός μοχλός. Κινητοποιεί τις δυνάμεις της εργασίας, μειώνει το κόστος του κοινωνικού κράτους και αυξάνει την ενεργό ζήτηση.

 

  • Γι αυτό η εργασία αποτελούσε τον βασικό άξονα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Το νομοσχέδιο αυτό δεν φέρνει ανάπτυξη, ούτε επενδύσεις απλά καταστρέφει τα πολύτιμα αναπτυξιακά μας κεφάλαια, την εργασία, το περιβάλλον, την γνώση.