Σύσταση υφυπουργείου για τους αναπήρους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στο iEidiseis και τον Βασίλη Σκουρή.

Το υφυπουργείο θα περιλαμβάνει Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης, Συντονισμού και Αξιολόγησης όλων των δράσεων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

 

Τη σύσταση Υφυπουργείου που θα περιλαμβάνει Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης, Συντονισμού και Αξιολόγησης όλων των δράσεων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, προτείνει για τους αναπήρους ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει η Θεανώ Φωτίου, πρώην υπουργός και αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η Θεανώ Φωτίου ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τις ευάλωτες ομάδες, πρωτίστως για τους αναπήρους, ενώ παραθέτει και το αντίστοιχο πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εισήγαγε στις επιτροπές της Βουλής το Σ/Ν για την Εθνική Αρχή -Προσβασιμότητας ως το πρώτο νομοθέτημα από το Σχέδιο Δράσης για τους ανάπηρους. Ποια είναι η κριτική σας;

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από τη μία πιεζόμενη και από τους διεθνείς θεσμούς, και από την άλλη, θέλοντας να ισορροπήσει τις εντυπώσεις από την ανεπαρκή και γεμάτη καταστροφικά λάθη διαχείριση της πανδημίας, έχει επιδοθεί τελευταία σε μια επικοινωνιακή υπερπροβολή θεμάτων αναπηρίας. Δυστυχώς μοιράζει υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα και αντιμετωπίζει τους ανάπηρους ως ένα τμήμα του πληθυσμού που μπορεί να ενταχθεί στο πελατολόγιο της.

Πρώτα παρουσίασε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Αναπήρων, που είναι ένα ευχολόγιο, χωρίς ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων, χωρίς κοστολόγηση, χωρίς πρόβλεψη ισχυρού μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και ελέγχου των δράσεων, και με εντυπωσιακή υποτίμηση των υποχρεώσεων του κράτους. Στη συνέχεια, θεσπίζει την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, ως δήθεν ανεξάρτητη αρχή, που όμως, υπάγεται ευθέως στον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα, διορίζει τα 6 στα 11 μέλη της. Η επιτροπή αυτή προβάλλεται ως πανάκεια που θα έχει τεράστια επίδραση στην καθημερινότητα των αναπήρων. Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας είναι ένα εγχείρημα αντιπροσωπευτικό της τακτικής και των μεθόδων που ακολουθεί η κυβέρνηση από την αρχή: Οικειοποίηση των επιτυχημένων πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνιακές φιέστες, αναντίστοιχες με το παραγόμενο έργο, διόγκωση του επιτελικού κράτους με έλεγχο των πάντων από το πρωθυπουργικό γραφείο, στελέχωση των ελεγχόμενων δομών από άτομα της επιλογής του και συρρίκνωση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα και των λειτουργών του. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ δεν έχει πολιτική για την ισότιμη ένταξη των αναπήρων. Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι κενό γράμμα ως προς το ζήτημα αυτό. Είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

 

Γιατί ισχυρίζεστε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η ΝΔ έχει αφήσει απροστάτευτους τους αναπήρους που είναι από τις πλέον πληττόμενες και ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού; Και ποια είναι η δική σας πρόταση;

 

Καταρχάς, η κυβέρνηση μείωσε τις προνοιακές δαπάνες για τους ανάπηρους. Συγκεκριμένα, το 2020 μειώθηκαν κατά 96 εκ. σε σχέση με όσα είχαν δοθεί το 2019 και στον π/υ του 2021 είναι 88 εκ. λιγότερα από το 2019. Παράλληλα, λόγω ακριβώς της πανδημίας, έχουν συσσωρευτεί 40.000 αιτήσεις αναπήρων που περιμένουν πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ. Οι μισές αφορούν χορήγηση επιδομάτων για πρώτη φορά, ενώ περί τους 15.000 ανάπηρους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους γιατί τα νοσοκομεία, λόγω φόρτου από τον κορονοϊό, δεν έχουν δυνατότητα να χορηγούν τις απαραίτητες διαγνώσεις. Συγχρόνως, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΟΠΕΚΑ και τη σύνδεσή του με τα ΚΕΠΑ, λόγω του ότι η κυβέρνηση πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την αρχή της πανδημίας, κατέθεσε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την προστασία των αναπήρων. Να επεκταθούν για όσο διαρκεί η πανδημία, οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις και επιδόματα, χωρίς επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ. Να χορηγηθούν άμεσα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα- που για τους περισσότερους είναι το μόνο μέσο επιβίωσης- σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για πρώτη φορά, χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ και γίνει η εκκαθάριση όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία τους.

Να υπάρξει πρόβλεψη για πληρωμή από το κράτος ιδιωτών γιατρών για να δώσουν τις διαγνώσεις που χρειάζονται για την ολοκλήρωση των αιτήσεων. Να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση για να επεκτείνει πανελλαδικά το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του ανάπηρου, αποκαθιστώντας παράλληλα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΑ και να εξοπλίσει ψηφιακά τα ΚΕΠΑ για να διεκπεραιώνουν χωρίς τη φυσική παρουσία των αναπήρων όλα τα θέματα εκτός από τις κρίσεις από τις επιτροπές. Τέλος, είχαμε προτείνει να καταβληθεί στις γιορτές του 2020 διπλό προνοιακό επίδομα στους ανάπηρους που ήδη το λαμβάνουν. Φυσικά, καμία από τις προτάσεις μας δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ.

 

Το σχέδιο Πισσαρίδη προτείνει την εργασία για τη βαριά αναπηρία;

 

Το σχέδιο Πισσαρίδη θεωρεί ότι σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 17% και με την ανεργία των αναπήρων στο 90%, το μόνο που χρειάζεται είναι να προωθηθούν στην εργασία τα άτομα με σοβαρή αναπηρία με τις ίδιες υποχρεώσεις και απολαβές με τους λοιπούς εργαζόμενους. Αυτό όμως, αναπαράγει την ανισότητα των αναπήρων, αφού οι ανάγκες τους είναι πολλαπλάσιες των μη ανάπηρων εργαζομένων. Παρά τις μεγαλοστομίες και τις επικοινωνιακές φούσκες, η ΝΔ έχει έναν και μόνο στόχο στην πραγματικότητα: τη μείωση των δαπανών του κράτους για τους ανάπηρους. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για την αξιοποίηση της λειτουργικότητας ως μέσου αξιολόγησης του αναπήρου, κάτι που ήταν απαίτηση των δανειστών κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, την οποία αποκρούσαμε επιτυχώς με την θεσμοθέτηση και πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου.

 

Εσείς τι προτείνετε για το μέλλον των αναπήρων;

 

Καταρχάς εμείς προτείνουμε τη σύσταση Υφυπουργείου που θα περιλαμβάνει Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης, Συντονισμού και Αξιολόγησης όλων των δράσεων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Η πρόταση μας στηρίζεται πάνω σε τέσσερις κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η αλλαγή της καθημερινότητας του αναπήρου. Αυτό σημαίνει αξιοπρεπή ανεξάρτητη διαβίωση, με: Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού, ανάλογα με τις ανάγκες, ακόμη και σε 24ωρη βάση. Πανελλαδικό δίκτυο 1000 Στεγών Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΣΥΔ και ΣΑΔ) στην επόμενη τριετία για 3000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Αύξηση, κατά 50%, της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας και χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων (π.χ. κωφοί) με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες αναπήρων. Ακόμα, συμμετοχή και δράση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή και δωρεάν πλήρη φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα (όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας προσαρμόζονται ώστε να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα άτομα).

Ο δεύτερος άξονας είναι η διασφάλιση του μέλλοντος του ανάπηρου. Είναι απαραίτητη η πρώιμη, έγκαιρη και εξατομικευμένη διάγνωση της βλάβης (με την ενίσχυση των δημόσιων δομών διάγνωσης), η ενίσχυση στην παιδεία (Προώθηση της συμπεριληπτικής/ενταξιακής εκπαίδευσης με δωρεάν παράλληλη στήριξη για μαθητές και φοιτητές) και την εργασία (ενεργητικές πολιτικές προώθησης στην εργασία με κατοχύρωση της ποσόστωσης των αναπήρων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ισχυρά κίνητρα και αντικίνητρα).

Ο τρίτος άξονας είναι η αλλαγή της πιστοποίησης της αναπηρίας με επέκταση σε όλη την επικράτεια της δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου με αίτηση από το σπίτι ή μέσω ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας και αναδιάρθωση των ΚΕΠΑ με αύξηση κατά 30% του αριθμού τους, διπλασιασμό των ιατρών των επιτροπών κρίσης, πρόσληψη κοινωνικών ειδικοτήτων στελέχωσης των επιτροπών, διεύρυνση του ΕΠΠΠΑ με νέες σπάνιες παθήσεις και χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις. Και πολλαπλασιασμό δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ των δαπανών αποκατάστασης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας είναι η υλοποίηση του συνθήματος «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

Οι ανάπηροι θα πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων (κράτος, αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, Βουλή).

 

Αλέξης Τσίπρας: Σε εκδήλωση με θέμα «ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναπηρία»

 

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 18.30μμ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλά σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναπηρία: Χτίζουμε ένα μέλλον που μας χωρά όλες και όλους. Η νέα αναπηρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχεδιασμένη από τους ίδιους τους ανάπηρους».

Συνομιλούν για τη νέα αναπηρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:

  • Μέλη του αναπηρικού κινήματος απ’ όλη την Ελλάδα και οι:
  • Καίτη Θεοχάρη, Συντονίστρια τμήματος Αναπηρικής πολιτικής
  • Αντώνης Ρέλλας, Συντονιστής τμήματος Αναπηρικής πολιτικής
  • Σοφία Κωνσταντέλια, Συντονίστρια τμήματος Κοινωνικής πρόνοιας και Αλληλεγγύης
  • Στέλιος Πλιάκης, αναπλ. Συντονιστής τμήματος Κοινωνικής πρόνοιας και Αλληλεγγύης
  • Θεανώ Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης
  • Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτής Α’ Αθήνας
  • Πάνος Λάμπρου, Υπεύθυνος Τομέα Δικαιωμάτων

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, διευθυντής 105,5 Στο Κόκκινο.

Θα μεταδοθεί ζωντανά στα: Left.gr, στο site της εφημερίδας «Η Αυγή» και «Στο Κόκκινο 105.5».

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.