Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ 100.03fm (16-10-19) και τους Δημήτρη Οικονόμου & Εύα Αντωνοπούλου.

 

O ΣYΡIZA έχει κατακτήσει ως κόμμα να μιλάει στην κοινωνία ανοιχτά, να αναπτύσσει ευρύ δημόσιο διάλογο και τα στελέχη του να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό θα το συνεχίσουμε και αυτήν την περίοδο.

 

Εν όψει του συνεδρίου μας, αναζητούμε τι συνέβη την περίοδο της διακυβέρνησης, τι επιτυχίες είχαμε και τι λάθη έγιναν για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας με το οποίο θα ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του λαού.

 

 

Αυτή την περίοδο το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργική, τεκμηριωμένη αλλά και επιθετική μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, για να αντισταθούμε στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ που σαρώνει τα πάντα.

 

Η μυθοπλασία αναφορικά με  το τι έγινε το 2015 καλά κρατεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λειτουργώντας ως προπέτασμα καπνού στα σημαντικά ζητήματα όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού.
Τα περί τυπώματος δραχμών  που δήθεν αποκάλυψε  ο πρόεδρος Ολάντ δεν είναι παρά προϊόν μυθοπλασίας δύο Γάλλων δημοσιογράφων.
Θα επιστρέψουμε στην μετεμφυλιοπολεμική  περίοδο που οι νικητές έγραφαν την ιστορία;Στο πεδίο της οικονομίας βλέπουμε να αποσιωπούνται  οι προεκλογικές υποσχέσεις για ανάπτυξη 4% , ενώ σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, επιστρέφουμε στον παλαιοκομματικό  σύστημα της επιλογής κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που μας έφερε στα μνημόνια. Εμείς  την περίοδο 2017-19 εγκρίναμε επενδυτικά σχέδια ύψους 5,7 δις και φτάσαμε σε ρεκόρ ξένων επενδύσεων.

 

Το Σχέδιο Νόμου για την ψήφο των αποδήμων το κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει τίποτε επί 40 χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, οι απόδημοι θα μπορούν να εκλέγουν βουλευτές  που θα συμμετέχουν κανονικά στο γίγνεσθαι του Κοινοβουλίου.  Δεν είναι δίκαιο όμως  το ποσοστό των ψήφων τους  να προσμετράται στο γενικό εκλογικό ποσοστό των κομμάτων, γιατί έτσι θα μπορούν να  καθορίζουν την εκλογή της κυβέρνησης, η οποία θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες  που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται μέσα στη χώρα.

 

Για να καταλάβουμε τι λέμε, ας δούμε ένα ακραίο παράδειγμα: έστω ότι ψηφίζουν 6 εκ απόδημοι, όσοι και οι ψηφοφόροι εντός της χώρας. Αν ψηφίσουν οι απόδημοι  ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 70% ενώ τα 6 ε. μέσα στη χώρα  ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 30%,  ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 50% και κάνει μια κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας. Σας φαίνεται αυτό σωστό;