«Σχολικά γεύματα: ανικανότητα και ιδεοληψία. Τα βήματα μιας προαναγγελθείσας Διακοπής».

Συνέντευξη στο Κόκκινο (105,5FM) και στον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη.

 

 

 

• Η διακοπή των σχολικών γευμάτων είχε προαναγγελθεί. Αρκεί να δούμε το χρονικό των γεγονότων:
 
1η ενέργεια: Το 2017 η ΝΔ καταψήφισε τη διάταξη νόμου για τα σχολικά γεύματα. Από τη μία δηλαδή δήθεν κλαίγανε για την παιδική φτώχεια, από την άλλη χαρακτήριζαν τα σχολικά γεύματα «συσσίτια».
2η ενέργεια: παραδώσαμε το 2019 185.000 σχολικά γεύματα σε 1266 σχολεία, με προϋπολογισμό 73 εκ. και σχεδιάζαμε το 2021 να μοιράζονται 600.000 γεύματα, σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, με επιπλέον 150 εκ. Δεν επέκτειναν ποτέ τα σχολικά γεύματα.
 
3η ενέργεια: Ήδη από το πρώτο lockdown, πέρυσι τον Μάρτιο, ζητούσαμε από την κα Μιχαηλίδου, για όσο διάστημα ήταν κλειστά τα σχολεία, τα γεύματα να πηγαίνουν στους δήμους και να μοιράζονται σε όποιον είχε ανάγκη μέσα από το «Βοήθεια στο Σπίτι». Αντ’ αυτού έβαλαν τις εταιρείες που τα ετοίμαζαν σε αναστολή.
 
• Τα σχολικά γεύματα ξεκίνησαν πιλοτικά σε όλα τα σχολεία του Περάματος, σε 4.500 μαθητές, το 2016 και θεσμοθετήθηκαν το 2017. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: μείωση της σχολικής διαρροής, βελτίωση των επιδόσεων των παιδιών στα μαθήματα. Και βέβαια, εξαρχής ο στόχος δεν ήταν μόνο τα φτωχά παιδιά που λιποθυμούσαν στις τάξεις, αλλά όλα τα παιδιά και η αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών. Όλα τα γεύματα είναι μεσογειακής διατροφής κατά της παχυσαρκίας.
 
• Το 2015 παραλάβαμε το 26,6% των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας και το 2019 παραδώσαμε τον δείκτη στο 21,1%, πτώση 5,5 μονάδων. Το σημαντικό δεν είναι ότι 100.000 παιδιά ξέφυγαν τον κίνδυνο φτώχειας. Το σημαντικό νέο είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από ό,τι το 2005 που ήταν 22,8%, δηλαδή τις εποχές της ευμάρειας και της ανάπτυξης. Αυτό δείχνει ότι η παιδική φτώχεια δεν πέφτει με την ανάπτυξη. όπως ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης, πέφτει με ένα άλλο προνοιακό μοντέλο που εμείς εφαρμόσαμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το καταφέραμε αυτό με τα σχολικά γεύματα, τα δωρεάν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που τα διπλασιάσαμε, το Επίδομα Παιδιού που επίσης διπλασιάσαμε, το επίδομα στέγης που δώσαμε για πρώτη φορά και μάλιστα με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε προεκλογικά και μετεκλογικά όλο το προνοιακό κράτος που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μας χτυπήσει ότι πήραμε από τα μεσαία στρώματα για να δώσουμε στους φτωχούς. Η αλήθεια είναι διαφορετική:
 
1ον: το 2015 εμείς βρήκαμε 800.000 ανθρώπους να έχουν μετακομίσει από τα μεσαία στρώματα στα φτωχά. Με το τέλος του 2019 οι 600.000 από αυτούς είχαν επιστρέψει στα μεσαία στρώματα.
 
2ον: παραλάβαμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας το 2015 στα 780 εκ. και τον φτάσαμε στα 3,5 δις το 2019. Και από αυτά μόνο τα 700 εκ. αφορούσαν την ακραία φτώχεια, το ΚΕΑ, νυν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
 
3ον: Μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να τα πειράξει αυτά, αλλά ψαλιδίζει όπου μπορεί το προνοιακό κράτος.
 
4ον: Είναι ψέμα ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι για την ανάπτυξη. Αυτό φάνηκε τον Δεκέμβριο του 2019 που έκοψαν το κοινωνικό μέρισμα και έπεσε κατακόρυφα ο τζίρος των επιχειρήσεων στην αγορά.
Γιατί τα χρήματα αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στην κατανάλωση, κι όχι σε offshore ή σε αποταμίευση.
 
• Η ΝΔ προσπαθεί να απαξιώσει το προνοιακό κράτος που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνική πολιτική είναι ο βασικός βραχίονας κατά των ανισοτήτων.
 
• Σήμερα είμαστε έτοιμοι, με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμόσουμε το νέο προνοιακό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Το κράτος θα παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση που δημιουργούνται ανισότητες, όχι μόνο φτώχεια, αλλά και γηρατιά, αναπηρία, παιδική ηλικία, ακόμη και ένα ευχάριστο γεγονός όπως η γέννηση ενός παιδιού, που φέρνει όμως επιπλέον ανάγκες, άρα ανισότητα.
 
• Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συμβολική κίνηση ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματός μας από τις θέσεις μας για την αναπηρία σε μια μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση.
 
• Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως τεκμηριωμένο και κοστολογημένο και αυτό θα εφαρμόσουμε όταν με το καλό ξαναγίνουμε κυβέρνηση.