Προσκεκλημένη Στο Κόκκινο 105.5 fm (27-11-19) και την εκπομπή «Allegro… μα με τρόπο» με την Ευγενία Λουπάκη, τοποθετήθηκα για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και την Εθνική αρχή συντονισμού

 

Το κράτος αποσύρεται από τις υποχρεώσεις του.

 

Ο Πρωθυπουργός  τα αναθέτει στον εθελοντισμό.

 

 

 

 

Σε  νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα εξελίσσεται  η  τραγωδία που ζουν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα εδώ και 5 μήνες . Αφού η κυβέρνηση ακύρωσε το απολύτως διαχωρίσιμο σχέδιο  που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  UNHCR και Διεθνή Οργανισμό μετανάστευσης ΔΟΜ) και τον αρμόδιο Επίτροπο για το προσφυγικό κ. Αβραμόπουλο (4375/2016 & 4540/2018), δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση με « 5000 ασυνόδευτα ανήλικα σε κρίση», όπως  οι ίδιοι δηλώνουν.

 

Για να το λύσουν ψήφισαν το επαίσχυντο άρθρο 8 3 παρ. 10 και άρθρο 75 παρ. 7 όπου διαχωρίζουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών που συνεχίζουν να εξετάζονται ως παιδιά για άσυλο και τα πάνω των 15 που μπαίνουν στις διαδικασίες των ενηλίκων και μπορούν να απελαθούν.

 

 

Κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών που επισύρουν  ποινές για την χώρα.

 

Αντί να αποσύρουν το επαίσχυντα άρθρα, απέσυραν την αρμόδια υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου και τα ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης προσωπικώς,  ιδρύοντας Εθνική Αρχή Συντονισμού.

 

Με κατάπληξη είδαμε την επικεφαλής της Εθνικής Αρχής  να εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση   χωρίς να έχει τίποτε να πει για τον επαίσχυντο νόμο, χωρίς να δίνει αξιόπιστα στοιχεία για τις δομές και τον πραγματικό αριθμό παιδιών που πρέπει να μεταφερθούν, χωρίς να μπορεί να ανακοινώσει τίποτε καινούριο πλην του  ότι ο εθελοντισμός θα αναλάβει όσα το ανίκανο επιτελικό κράτος το οποίο συντονίζουν δεν μπόρεσε να κάνει 5 μήνες τώρα.

 

Ο ισχυρισμός ότι πάνω από 5.000 προσφυγόπουλά ζούνε σε κόλαση  δείχνει απόλυτη άγνοια του θέματος.

 

Καταρχήν δεν γνωρίζουν ότι  είχαμε δημιουργήσει  2250  θέσεις   σε δομές φιλοξενίας . safe zoneς σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Το 2015 παραλάβαμε 380 θέσεις φιλοξενίας.

 

Τον Ιούνιο του 2019 υπήρχε σχέδιο διαχωρίσιμο για να τοποθετηθούν 600 παιδιά. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα και ο αριθμός διογκώθηκε σε 1800 παιδιά Αυτό είναι το μεγάλο υπαρκτό πρόβλημα σήμερα. Τα υπόλοιπα 1200 παιδιά είναι αδιευκρίνιστες περιπτώσεις που δεν μπορούν να εντοπιστούν.

 

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση:

 

Να καταργήσει το επαίσχυντο άρθρο 83 παρ.10  και το άρθρο 75 παρ.7.

 

 Να εφαρμόσει άμεσα τον νόμο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων που περιμένει εδώ και 5 μήνες την εφαρμογή του. Ο νόμος διασφαλίζει για κάθε ανήλικο έναν επίτροπο που το προστατεύει και μεριμνά για τα συμφέροντα και τη ζωή του στη χώρα μας.

 

Να εφαρμόσει όλες τις προδιαγραφές που εκπόνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την καταλληλότητα των κτιρίων  που  στεγάζουν τα ασυνόδευτα όσο και για τον μέγιστο αριθμό των παιδιών που συγκατοικούν.

 

Να εφαρμόσει  και για τα ασυνόδευτα τον νόμο για την αναδοχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και εφάρμοσε.

 

 

Να αναλάβει το κράτος  τις ευθύνες του επιτέλους αντί να αναθέτει στους φιλάνθρωπους εθελοντές πολίτες όσα το ίδιο είναι ανίκανο να κάνει.

 

Να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα για να δημιουργηθεί  ξανά το κλίμα εκείνο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που κατέστρεψε με την άφρονα ακροδεξιά  ρητορεία του μίσους περί εισβολέων και μεταναστών που πρέπει να απελαθούν αφού εγκλειστούν σε κέντρα κράτησης.

 

Τέλος να επανιδρύσει το Υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν είναι πολύ αργά.