«Περιμένω αύριο ο πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή με την παραίτηση της κ. Μενδώνη και να έχει ήδη παρέμβει για να μην έχουμε θάνατο στην Ελλάδα από απεργό πείνας για πρώτη φορά».

Καλεσμένη στο Radio Alpha Καβάλας 88.6 FM και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου.

 

 

Ερωτώμενη για την υπόθεση Λιγνάδη απάντησα:
 
• Οι άνθρωποι του θεάτρου, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, δημιουργούν ένα κίνημα ριζοσπαστικό δημοκρατίας και ελευθερίας. Δεν συμβάλλουν απλά με κάθε τρόπο ώστε να χυθεί άπλετο φως σε ένα τεράστιο πρόβλημα και να ανοίξουν όλα τα στόματα αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο ξεκίνημα του θεάτρου. Συμβάλλουν με μαζική προσέλευση στο σωματείο τους για να το ενισχύσουν. Μην ξεχνάμε πόσο έχουν απαξιώσει οι κυβερνώντες την έννοια του συνδικαλισμού. Οι άνθρωποι του θεάτρου σήμερα διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, σε μια συγκυρία, που εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση τους άφησε χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Οι καλλιτέχνες εγείρονται και αυτό είναι εξαιρετικά επιδοφόρο.
 
• Η κυβέρνηση και η κ. Μενδώνη έχει τεράστια ευθύνη. Διότι κατήργησε μια διαγωνιστική διαδικασία για να διορίσει τον κ. Λιγνάδη. Όταν βγήκαν όλα αυτά στο φως, έπρεπε και να ζητήσει την παραίτηση του και να στείλει την υπόθεση στην δικαιοσύνη. Η υπουργός παρενέβη μόνο όταν ήρθε στο φως αδίκημα που δεν είχε παραγραφεί.
 
• Και τότε έδωσε μια επαίσχυντη συνέντευξη Τύπου. Προσέβαλε και απαξίωσε τους καλλιτέχνες συγχέοντας σκόπιμα την υποκριτική τέχνη με την υποκρισία και απάτη. Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο απαίδευτη που δεν ξέρει τη διαφορά. Θεωρώ ότι ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, το οποίο, πίστευε η ίδια, ότι θα «περάσει» στον ελληνικό λαό. Οφείλει να παραιτηθεί, αν μη τι άλλο, για λόγους ευθιξίας. Το ότι την διατηρεί στη θέση της ο κ. Μητσοτάκης, εγείρει πολλά ερωτήματα για τον δικό του ανεπαρκή ρόλο αυτές τις ημέρες.
 
• Το γεγονός ότι η κ. Μενδώνη ούτε παραιτείται ούτε αποπέμπεται ενισχύει την άποψη ότι οι πολιτικοί δεν απαρνούνται τις καρέκλες και όλοι είναι ίδιοι. Μας κατηγορεί η ΝΔ ότι κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο θέμα. Η αντιπαράθεση γίνεται γιατί ο λαός πρέπει καταλάβει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
 
• Ελπίζω αύριο στην Ολομέλεια όπου θα γίνει η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων να μην έρθει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς την παραίτηση της υπουργού.
 
• Ελπίζω ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει σήμερα ώστε να μην έχουμε θάνατο κρατούμενου για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό θα ήταν σπίλωση για τη χώρα μας.
 
Στην παρατήρηση ότι κατηγορήθηκα για ρόλο του συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις μου στη Βουλή, είπα:
 
• Όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε καταδίκαζε την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές πράξεις. Ο Δημήτρης Κουφοντίας έχει καταδικαστεί για αποτρόπαιες πράξεις. Η κυβέρνηση όμως, πρέπει να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας και να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν είναι αδιάφορη απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Για την αριστερά η ανθρώπινη ζωή έχει αυταξία.
 
• Περιμένω από τον Πρωθυπουργό αυτές τις δύο παρεμβάσεις, αλλά και μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό για το θέμα της κ. Μενδώνη. Φοβάμαι όμως, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει άλλη οδό, της αλαζονείας και της αυταρχοποίησης των πάντων, όπως είδαμε και με τους ξυλοδαρμούς των φοιτητών στο ΑΠΘ.