Παρέμβασή μου στην εκπομπή του kontra channel «kontranews10» για στις συνέπειες της πανδημίας και τις λανθασμένες πολιτικές για την οικονομία, την εργασία και την κοινωνία που ακολουθεί η κυβέρνηση (27-3-20)

 

Φτωχοποιούνται ραγδαία  τα χαμηλά και μεσαία στρώματα εργαζομένων με τα οικονομικά και εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης.  

 

 

Στην  παρέμβασή της στην εκπομπή του kontra channel «kontranews10» με τον Γιώργο Μελλιγώνη στις 27/3 η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και τις λανθασμένες  πολιτικές για την οικονομία, την εργασία και την κοινωνία που ακολουθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα επισήμανε:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, είπε ότι θα «βάλει πλάτη». Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε όλοι και παράγουμε καθημερινά θέσεις για όλα τα προβλήματα και τις προβάλλουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Οι θέσεις αυτές είναι οιονεί ό,τι θα υλοποιούσαμε αν είχαμε εμείς αυτή την ευθύνη. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση και να το σεβαστεί. «Βάζω πλάτη» δεν σημαίνει «δίνω λευκή επιταγή» ούτε σωπαίνω όταν διαπιστώνω λάθη και αστοχίες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις πολιτικές που επιλέγει να εφαρμόσει.

 

Τόσο τα οικονομικά, όσο και τα εργασιακά μέτρα που παίρνει ενισχύουν την ύφεση γιατί οδηγούν σε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και σε αύξηση της ανεργίας. Τα μέτρα στην οικονομία είναι λίγα και ανεπαρκή. Χρειάζονται μέτρα εμπροσθοβαρή σήμερα και όχι αύριο. Έχουμε το «μαξιλάρι» των 37 δις που δημιούργησε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε. Τα εργασιακά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν εφαρμόζονται από καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και μετακυλίουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σήμερα κιόλας πίσω τα αντεργατικά μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας μισές μέρες του μήνα με μείωση, στο μισό, της αμοιβής, όπως και τις fast-track απολύσεις που επιτρέπονται υπό το πρόσχημα της κρίσης των επιχειρήσεων καθώς και το επίδομα των 800 ευρώ που δεν καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων. Θα έπρεπε να διδαχτεί από χώρες που καλύπτουν πλήρως ή σε μεγάλο ποσοστό τους μισθούς, όπως η  Γαλλία, 100%, η Σουηδία 95%, η Αγγλία, η Νορβηγία και η Ισπανία 80%, η Δανία και η Πορτογαλία που είναι χώρα με πολλά κοινά στοιχεία στην οικονομία της με μας  75%. Εμείς ζητάμε πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων

 

Εάν συνεχίσει με τα μέτρα αυτά, φτωχοποιούνται ραγδαία τα χαμηλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μεσαία στρώματα, τα οποία είχαν εργασία. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της νέας φτωχοποίησης η οποία τροφοδοτείται:

α) Από όσους θα πάρουν 800 ευρώ για 1 1/2 μήνα – σκεφτείτε ότι το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ) που αφορά την ακραία φτώχεια  θα έδινε για τετραμελή οικογένεια (2 γονείς και 2 παιδιά) για το ίδιο διάστημα 600 ευρώ και περιελάμβανε ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος), τρόφιμα, δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα κλπ. Αυτά δεν τα έχουν οι επιδοματούχοι των 800 ευρώ.

β) Από όσους δούλευαν κάποια μεροκάματα το μήνα και είχαν εισόδημα πάνω από 300 ευρώ το μήνα, άρα εξαιρούνται και από τα 800 ευρώ και από το ΚΕΑ.

γ) από όσους μπαίνουν σε εκ περιτροπής δεκαπενθήμερη εργασία

δ) από τους νέους ανέργους  που οι επιχειρήσεις τούς είχαν ήδη απολύσει πριν τα μέτρα για την επιδημία.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με δράσεις σε δύο άξονες:

α) με την πλήρη αναπλήρωση των μισθών των εργαζομένων. Η οριζόντια πολιτική είναι άδικη, γιατί εκτός  των άλλων δεν λαμβάνει υπόψη το νοικοκυριό που καλύπτεται από το επίδομα αντικατάστασης του  μισθού,] Το είδαμε και με το οριζόντιο μέρισμα. Τα επιδόματα η δεξιά τα λοιδορεί και όταν τα δίνει το κάνει με τον πιο λάθος τρόπο. Η χαμηλή οριζόντια επιδότηση θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επανεκκίνησης της οικονομίας όταν η επιδημία θα αντιμετωπιστεί, λόγω της χαμηλής ζήτησης που θα υπάρξει από τον φτωχοποιημένο πληθυσμό. Το επιπλέον κόστος της πλήρους αναπλήρωσης των μισθών δεν ξεπερνά τα 330 εκ. €.

β) με την αναμόρφωση των επιδομάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αύξηση κατά 50% του ΚΕΑ (δηλαδή 300 ε/άτομο/μήνα), των αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων για τρεις μήνες. Το κόστος αυτών των μέτρων υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια € το μήνα. Θα ενταχθούν σε αυτά όλες οι κατηγορίες που δεν θα πάρουν τα 800 €.

 Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί να επιτρέψει την διακοπή των βασικών οικιακών παροχών (ρεύμα, νερό, τηλεφωνία, φυσικό αέριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά την διάρκεια της κρίσης.

Τελειώνοντας η Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στις «υγειονομικές βόμβες» που αποτελούν αυτή τη στιγμή αφενός τα ιδρύματα, δημόσια προνοιακά και ιδιωτικά κοινωφελή, όπου στεγάζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι συμπολίτες μας (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες) και οι καταυλισμοί Ρομά.

Τα δημόσια ιδρύματα είναι αποψιλωμένα από προσωπικό, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο. Πρέπει να ενισχυθούν τα ιδρύματα άμεσα με 1000 εργαζόμενους. Με μονιμοποίηση των επικουρικών, επαναπρόσληψη του έμπειρου προσωπικού των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων που αποπέμφθηκαν πρόσφατα και προκήρυξη επιπλέον μόνιμων θέσεων ιατρών και προσωπικού υποστήριξης.

Τα ιδιωτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, όπως το Γηροκομείο Αθηνών που δηλώνει αδυναμία να φροντίσει τους φιλοξενουμένους του. Χρειάζεται άμεση μέριμνα και καθημερινός έλεγχος. Αυτά τα ιδρύματα, όπως και οι καταυλισμοί Ρομά, μπορούν να επωφεληθούν από τα σχολικά γεύματα, τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, ώστε να υπάρχει διασφάλιση τουλάχιστον της σωστής καθημερινής διατροφής όσων διαβιούν εκεί.