Παρέμβασή μου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, για την σημερινή υγειονομική κρίση

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκροτημένες προτάσεις του καταπολεμά το φόβο δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στο λαό για τη ζωή του και την οικονομική του επιβίωση.

 

 

Στη σημερινή υγειονομική κρίση πρέπει να καταπολεμήσουμε τον φόβο, δημιουργώντας στον κόσμο αίσθημα ασφάλειας ως προς ζωή του και την οικονομική του επιβίωση. Γι αυτό χρειάζονται σημαντικές δαπάνες από το κράτος. Είμαστε περήφανοι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάφερε, μαζί με τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει το «μαξιλαράκι» των 37 δις. Αυτά  είναι που θα μας χρησιμεύσουν τώρα για να  ξεπεράσουμε ό,τι μας συμβαίνει.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόμαστε ολιστικές λύσεις σαν να είχαμε εμείς την ευθύνη. Ειδικότερα για την πρόνοια, έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τους αναπήρους, τα παιδιά, για όσους είναι στα ιδρύματα.

 

Προτείνουμε:

 

  • Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για τρείς μήνες.
  • Αύξηση κατά 50% των επιδομάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), και των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων για στήριξη των πιο ευάλωτων
  • Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Στήριξης ηλικιωμένων με κορμό την Γραμμή Ζωής – Silver Alert για 100.000 ηλικιωμένους. (το κόστος δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ)
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα ιδρύματα ώστε να μη μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες όπως έγινε στη Ισπανία. Η πρόσφατη ΠΝΠ δεν αντιμετωπίζει τις κατεπείγουσες και εκρηκτικές ανάγκες τους. Απαιτείται άμεση ενίσχυση με τουλάχιστον 800 άτομα τα οποία είναι διαθέσιμα και έχουν προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία ως εξής:

 

α. Παράταση συμβάσεων του υπηρετούντος μέχρι 31/12/2020 επικουρικού προσωπικού (340 άτομα)

 

β. Επαναπρόσληψη του προσωπικού κοινωνικής εργασίας (220 άτομα) και των νέων επιστημόνων (300 άτομα) με δαπάνες του ΟΑΕΔ και

 

γ.  Άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στα ιδρύματα με το άρθρο 88 του νόμου 4611/2019 και κοινωνικών λειτουργών  -ψυχολόγων- παιδαγωγών και επιμελητών, για  την διαχείριση προβλημάτων ωφελούμενων και εργαζόμενων, την επικοινωνία και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

 

Ακόμη:

 

  • Τρίμηνη παράταση της χορήγησης όλων των επιδομάτων που αποδίδει ο ΟΠΕΚΑ και τα οποία έληξαν ή λήγουν το προσεχές τρίμηνο: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), αναπηρικά, ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης.
  • Άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων σε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ το προσεχές εξάμηνο.
  • Άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.
  • Τα 185.000 σχολικά γεύματα τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να διατεθούν στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές κα υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς υγειονομικής και προνοιακής φροντίδας (προνοιακά ιδρύματα)

Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν είμαστε μόνοι. Με κοινωνική αλληλεγγύη, φροντίζουμε όλους όσους μπορούμε. Το δημόσιο συμφέρον στηρίζεται στον καθένα από μας. Θα τα καταφέρουμε.