Παρακολουθήστε την συνέντευξη που έδωσα στο Άγγελο Καλοδουκα και το left.gr για τους πολιτικούς λόγους κατάρρευσης της Χρυσής Αυγής.
Συνέντευξη με τη Θεανώ Φωτίου – Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας.
H Θεανώ Φωτίου τέως Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο πεδίο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιούργησε ο ελληνικός λαός για να επιβιώσει και να αντισταθεί στην μνημονική καταιγίδα.
Με τη Θεανώ Φωτίου συζητάμε πολιτικά για τη Χρυσή Αυγή. Πώς από ένα κόμμα με μηδενική πολιτική επιρροή, έφτασε στο 7% σε εκλογές, και δημοκοπικά έφτασε ακόμα και το 15-20%. Η πολιτική της επιρροή ήταν σχετικά ισχυρή στα λαϊκά στρώματα που είχαν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις μνημονιακές πολιτικές. Επομένως, ένα σημαντικό μέρος αυτής της 12λεπτης συνέντευξης αφορά, πέραν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις πολιτικές δράσεις που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη μείωση της πολιτικής επιρροής του νεοναζιστικού μορφώματος. Και, φυσικά, το ρόλο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται, το 2015, ο πρώτος νόμος που ψηφίζει αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Με κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, με επανασύνδεση του ρεύματος σε 100.000 νοικοκυριά, με 300 δωρεάν kwh το μήνα και με επιδότηση ενοικίου. Η κάρτα αλληλεγγύης καταργεί τις εξευτελιστικές σακούλες. Τα σχολικά γεύματα ξεκινούν στο Πέραμα. Πολύ σύντομα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα. 650.000 άτομα που βιώνουν την ακραία φτώχεια εντάσσονται για πρώτη φορά στο δίχτυ προστασίας που δημιουργεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μέχρι το 2019 τα 650.000 αυτά άτομα μειώνονται σε 470.000 γιατί απλά βρίσκουν δουλειά. Η ανεργία μειώνεται στο 17% και η ανάπτυξη, αναιμική μεν αλλά υπαρκτή, επιστρέφει. Παράλληλα η ενίσχυση με 3,5 δις από 789 εκατομμύρια του προνοιακού κράτους και η ψηφιακή του λειτουργία δίνουν αξιοπρέπεια στον πολίτη και τη σιγουριά ότι το κράτος τον φροντίζει χωρίς να δημιουργεί πελατειακές σχέσεις. Αυτά όλα δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στο υλικό πεδίο που παύει να τρέφει τη Χρυσή Αυγή».
Πηγή: Left.gr
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο παρακάτω.
Όσο προχωρούμε προς το τέλος της δικής της Χρυσής Αυγής, περιμένουμε την απόφαση που θα νομιμοποιεί τη μεγάλη της διάρκεια και τα καταλυτικά ευρήματα και θα συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τη λαϊκή ετυμηγορία να τη θέσει εκτός Βουλής.
Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, ένα φασιστικό-ρατσιστικό μόρφωμα με τάγματα εφόδου και ναζιστική δομή. Εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο το 2012, διατήρησε ισχυρά τα ποσοστά της και στις δύο αναμετρήσεις του 2015, για να υποστεί μία συντριπτική μείωση την τελευταία τετραετία 2015-2019.
Η άνοδός της οφείλεται σε δύο λόγους: στην ανεργία τη φτώχεια και την εξαθλίωση που έφεραν Οι μνημονιακές πολιτικές αλλά και στον επίσημο ιδεολογικό πολιτικό λόγο που αρθρώνεται από τις μνημονιακές συγκυβερνήσεις μέχρι το 2015.
Ο πρώτος λόγος εδράζεται στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, όταν το 36% του πληθυσμού βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας έχοντας χάσει έως και το 40% των εισοδημάτων του. Οι άνεργοι είναι 1 στους 3 του ενεργού πληθυσμού και η χώρα χάνει το 1/4 του εθνικού της πλούτου μέχρι το 2015, απώλεια που συμβαίνει μετά από πολέμους. Αυτά οδηγούν στην απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος -«όλοι είναι απατεώνες».
Ο δεύτερος λόγος όμως που την ισχυροποιεί, παρά τη δολοφονική της δράση, εδράζεται στο ιδεολογικό οπλοστάσιο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που παράγει εθνικισμό και υφέρποντα ρατσισμό, στοιχεία που έθρεψε η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Σαμαρά. Το επίσημο κράτος δεν ταράζεται με τις δολοφονίες των ξένων και τον πνιγμό των προσφύγων και μεταναστών και την προσπάθεια να ενοχοποιηθούν όλοι στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης- «μαζί τα φάγαμε».
Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι η ισχύς της Χρυσής Αυγής τρέφεται από τις μνημονιακές πρακτικές αλλά και το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό λόγο της κυβέρνησης Σαμαρά από το 2012 έως το 2015. Και ενώ έχει ήδη αρχίσει η δίκη της, δεν χάνει τα ποσοστά της ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2015. Το ενδιαφέρον είναι ότι, αντίθετα, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και ενώ δεν έχει βγει η απόφαση της δίκης που θα την απονομιμοποιούσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που εκλέγεται κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας , κατά του ρατσισμού, υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων, κατά της ανεργίας, υπέρ της εργασίας και αναπτύσσει έναν αντινεοφιλελεύθερο λόγο ενώ εφαρμόζει μνημόνιο που όμως δεν το υιοθετεί. Αυτή είναι μία παραδοξότητα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.
Μέχρι το 2015 η Χρυσή Αυγή μοιράζει συσσίτια και σακούλες με τρόφιμα αποκλειστικά σε Έλληνες ισχυριζόμενη ότι διαθέτει την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει για αυτό το σκοπό.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται, το 2015, ο πρώτος νόμος που ψηφίζει αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Με κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, με επανασύνδεση του ρεύματος σε 100.000 νοικοκυριά, με 300 δωρεάν kwh το μήνα και με επιδότηση ενοικίου. Η κάρτα αλληλεγγύης καταργεί τις εξευτελιστικές σακούλες. Τα σχολικά γεύματα ξεκινούν στο Πέραμα. Πολύ σύντομα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα. 650.000 άτομα που βιώνουν την ακραία φτώχεια εντάσσονται για πρώτη φορά στο δίχτυ προστασίας που δημιουργεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μέχρι το 2019 τα 650.000 αυτά άτομα μειώνονται σε 470.000 γιατί απλά βρίσκουν δουλειά. Η ανεργία μειώνεται στο 17% και η ανάπτυξη, αναιμική μεν αλλά υπαρκτή, επιστρέφει. Παράλληλα η ενίσχυση με 3,5 δις από 789 εκατομμύρια του προνοιακού κράτους και η ψηφιακή του λειτουργία δίνουν αξιοπρέπεια στον πολίτη και τη σιγουριά ότι το κράτος τον φροντίζει χωρίς να δημιουργεί πελατειακές σχέσεις. Αυτά όλα δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στο υλικό πεδίο που παύει να τρέφει τη Χρυσή Αυγή.
Πιστεύω όμως ότι δεν είναι μικρότερης σημασίας ο ιδεολογικός λόγος που αρθρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται μία κοινωνία αλληλεγγύης ισότητας και δικαιοσύνης. Διαχειρίζεται το προσφυγικό ακόμη και όταν η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα της, με τρόπο που τονώνει την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών.
Την ίδια περίοδο, σε ευρωπαϊκές χώρες που κυβερνώνται από νεοφιλελεύθερα κόμματα, παρόλο που δεν βιώνουν την καταστροφική οικονομική κρίση της Ελλάδας, εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας και οι λαοί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται και το μέλλον τους είναι σκοτεινό και αβέβαιο. Στρέφονται έτσι προς ακροδεξιά, φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα δίνοντάς τους απαράδεκτα υψηλά ποσοστά. Η Πορτογαλία, που κυβερνήθηκε από αριστερή κυβέρνηση είναι, μαζί με την Ελλάδα, οι δύο λαμπρές ευρωπαϊκές εξαιρέσεις.
Ενώ ο Μέσος Όρος μείωσης της Χρυσής Αυγής από τον Ιανουάριο του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 πανελλαδικά είναι 58%, στους δήμους που είχαν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και άρα επωφελήθηκαν περισσότερο από τις προνοιακές μας πολιτικές και το κοινωνικό κράτος – επίδομα παιδιού, σχολικά γεύματα και επίδομα στέγασης- έχουμε ποσοστά μείωσης πολύ μεγαλύτερα: Στο Δήμο Περάματος 64%, στο δήμο Ασπροπύργου 64%, στους Σοφάδες 67%, στον Πύργο 66%, στην Καλαμάτα 66%, στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα 60%.