Όταν η κοινωνική προστασία γίνεται επικίνδυνη επικοινωνιακή κατανάλωση

Άρθρο μου στην εφημερίδα “Η Εποχή».

 

Για την αριστερά, η κοινωνική προστασία και φροντίδα είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κοινωνικού προνοιακού κράτους και αφορά την κοινωνική πλειονότητα. Για τους φιλελεύθερους  αφορά του ευάλωτους και για τους νεοφιλελεύθερους  τους  ακραία φτωχούς.

Μειώνοντας την πληθυσμιακή ομάδα αναφοράς, μειώνονται και τα απαιτούμενα χρήματα που χρειάζονται για να την καλύψει. Ποιος αναλαμβάνει τους ακάλυπτους; Το νοικοκυριό, η οικογένεια και η φιλανθρωπία των ευεργετών. Τόσο απλά. Γι’ αυτό παραλάβαμε το κράτος της πρόνοιας στα 780 εκατ. το 2015, και το παραδώσαμε το 2019 στα 3,350 δισ., γι αυτό η ΝΔ δεν βάζει ούτε ένα ευρώ παραπάνω μέχρι το 2025.

Όταν λοιπόν δεν σκοπεύεις να κάνεις τίποτε παραπάνω απ’ ό,τι παρέλαβες, αλλά ξέρεις ότι αυτός ο τομέας που αφορά παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένους, γυναίκες έχει πολύ μεγάλο ακροατήριο 3.5-5  εκατ. του πληθυσμού αρχίζεις τις καπηλείες, τις λαθροχειρίες, τα ψεύδη και τα επικίνδυνα κόλπα.

Ο πρωθυπουργός είναι «φιλοανάπηρος», αναλαμβάνει προσωπικά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και εγκαινιάζει δύο φορές τον νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία που λειτουργεί ψηφιακά από τον Απρίλιο του 2019, κ.τ.λ, κ.τ.λ. Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι υπουργοί πετσοκόβουν όπου μπορούν όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση, οι καταστροφές και η ανεργία που χτυπάει τα αδύναμα και μεσαία στρώματα δημιουργούν τη νέα φτώχεια. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν και ένας στους δύο δανείζονται απ’ όπου μπορούν για να τα βγάλουν πέρα, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Επικίνδυνα παιχνίδια με νήπια

 

Ο χορός καλά κρατεί μέχρι την ώρα που αρχίζουν τα επικίνδυνα παιχνίδια με την παιδική φροντίδα, την προσχολική αγωγή για τα παιδιά 0-4 ετών, δηλαδή γύρω στα 360.000 παιδιά. Από αυτά,  220.000 παιδιά πηγαίνουν σε δημοτικούς, δημόσιους, ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και 110.000 φιλοξενούνται εκεί δωρεάν (με vouchers). Έχουμε μεγάλη έλλειψη σε βρεφικούς σταθμούς (0 -2,5 ετών) και βέβαια σε δωρεάν κάλυψη όλων των παιδιών.

Η ΝΔ, αντί να αυξήσει τα vouchers, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που τα διπλασίασε μέσα σε 4 χρόνια και έδωσε τη δωρεάν παροχή και στις άνεργες, αποκλεισμένες μέχρι τότε, μητέρες, σκέφτηκαν να φτιάξουν ενιαίο ωρολόγιο και παιδαγωγικό πρόγραμμα και να το πληρώσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (14,5 δισ. ευρώ). Το ενιαίο πρόγραμμα, αν υπάρξει,  είναι βλαπτικό, διότι κάθε παιδί έχει άλλους βιορυθμούς (κοιμάται, τρώει, παίζει) και άλλα στάδια ανάπτυξης (περπατάει, μιλάει, επικοινωνεί). Ζει σε διαφορετικά περιβάλλοντα (αγροτικά, νησιωτικά, αστικά, ορεινά)  και έχει ανάγκη από διαφορετική αγωγή προσαρμοσμένη στα δικά του χαρακτηριστικά.

Μικρή σημασία έχουν αυτά για το επικοινωνιακό τσουνάμι που ξεκίνησαν το καλοκαίρι. «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόγραμμα προσχολική αγωγής για τα παιδιά μας»… αντηχούν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Επί μήνες. Και επειδή δεν πρόκειται να κάνουν καμία σοβαρή δουλειά, αποκλείουν από κάθε συμμετοχή τα πανεπιστημιακά τμήματα που μορφώνουν τους βρεφονηπιαγωγούς, αποκλείουν τους νευροεπιστήμονες  που την τελευταία 15ετία έχουν κάνει άλματα στην κατανόηση της εξέλιξης του εγκεφάλου. Και βέβαια δεν κάνουν καμία χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης.

 

Το φάντασμα «Κυψέλη»

 

Αναθέτουν στη ΔιαΝΕΟσις, βραχίονα του ΙΟΒΕ, επιστημονικού ιδρύματος του ΣΕΒ, να τους εκπονήσει το πρόγραμμα. Και ιδού το πρόγραμμα «Κυψέλη»: Ένα κολλάζ προγραμμάτων για αναπτυσσόμενες χώρες (Μπαγκλαντές, Τζαμάικα, Ινδία, Κολομβία) που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του ’70 και που μας «διαφωτίζει» ότι το παιδί μαθαίνει παίζοντας, ότι η υγιεινή διατροφή έχει μεγάλη σημασία και ότι πρέπει να μιλάμε όταν  ταΐζουμε το παιδί. Εκατό σελίδες με ανάλογες «επιστημοσύνες».

Τεράστια αντίθεση κατά τη διαβούλευση, στη Βουλή, απόρριψη από τρία πανεπιστημιακά τμήματα, τον Σύλλογο Βρεφονηπιαγωγών κ.ά., και την αντιπολίτευση.  Τι έγινε;  Αφαίρεσαν το περιεχόμενο του προγράμματος και άφησαν το όνομα «Κυψέλη» στο νομοσχέδιο για να κάνουν με 14,5 εκατ. και με ΚΥΑ ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τρία χρόνια που δεν περιγράφεται στο νόμο! Καλοφάγωτα!

Αυτή είναι η νέα δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αδίστακτη ακόμη και με τα βρέφη. Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Την τελευταία μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου φέρνουν ως τροπολογία τις «Νταντάδες της Γειτονιάς».

 

«Νταντάδες της γειτονιάς»

 

Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» υπονομεύουν τη λογική της προσχολικής αγωγής σε οργανωμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αναθέτουν την αγωγή βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών σε άτομα αδιευκρίνιστων προσόντων, που δεν ξέρουμε ποιος επιλέγει, τα οποία φιλοξενούν τα παιδιά  στο σπίτι τους. Έτσι δημιουργούνται βρέφη δύο ταχυτήτων: αυτά στις «Νταντάδες της γειτονιάς», που θα στοιχίζουν πιο φθηνά από εκείνα στους βρεφονηπιακούς. 

Η κυβέρνηση θα βάλει 180 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργηθούν βρεφικές δομές για 50.000 παιδιά, με κόστος της κάθε θέσης 3.600 ευρώ. Αν διατηρούσε το κόστος των 1.500 ευρώ ανά θέση όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογο πρόγραμμα του 2018, θα δημιουργούνταν 120.000 νέες θέσεις για βρέφη, και δεν θα χρειάζονταν οι «Νταντάδες της γειτονιάς».

Εκτός αυτού, οι «Νταντάδες της γειτονιάς» δεν θα καλύπτουν πλήρως τις άνεργες μητέρες, αλλά μόνο κάποιες ώρες εβδομαδιαίως. Μάλλον στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει τις άνεργες μητέρες και από τα vouchers, όπως έκανε η ΝΔ έως το 2014 και το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπεύθυνος αναφοράς κακοποίησης

 

Ανάλογο βλαπτικό επικοινωνιακό  τέχνασμα είναι και ο θεσμός του υπεύθυνου αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και αναπήρων που διαβιούν σε κάθε είδους δομές φροντίδας.

Ξανά επικοινωνιακό τσουνάμι. «Για πρώτη φορά θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών».  Ενώ δεν έχουν ιδέα για πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μιλάνε και δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ για να τον υλοποιήσουν. Ο θεσμός, όπως τον ψήφισαν, δεν είναι μόνον ανεφάρμοστος, όπως επισήμανε ακόμη και ο κ. Πατούλης στην ακρόαση φορέων, αλλά και βλαπτικός. Διότι αν ο υπεύθυνος  αναφοράς κακοποίησης προέρχεται από μέσα από τη δομή, θα υφίσταται μεγάλες πιέσεις και δεν θα  μπορεί να αναδεικνύει την κακοποίηση. Θα μπει δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο διαφθοράς και διαπλοκής.

Γι’ αυτό προτείναμε να ανατεθεί η αρμοδιότητα αυτή σε εξωτερική ομάδα επιστημόνων από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό, που θα αναδεικνύει τα περιστατικά σε συγκεκριμένο αριθμό δομών, έχοντας συνεχή επαφή με τους ωφελούμενους.

 

Στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης

 

Κι αυτό το θέμα το χειρίζονται επικοινωνιακά και βλαπτικά. Άλλαξαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την  αναδοχή και υιοθεσία, και επιτρέπουν σε άτομα ηλικίας 75 χρόνων να γίνονται ανάδοχοι εφήβων 15 χρονών που συνήθως προέρχονται από ιδρυματικό ή κακοποιητικό περιβάλλον. Απαράδεκτο! Άγνωστο τι και ποιους εξυπηρετεί.

Δημιουργούν Στέγες Ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά από ιδρύματα μετά τα 15. Κι αυτό είναι λάθος. Οι ανήλικοι πρέπει να ζουν σε πλήρως προστατευμένο περιβάλλον και να πηγαίνουν σχολείο μέχρι να ενηλικιωθούν.

Για να βοηθήσει την αποϊδρυματοποίηση, ας υλοποιήσει η κυβέρνηση τις 160 Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης που είχε εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΠΑ με 51 εκατ. και έχουν παγώσει. Κι ας καταργήσει τη νομοθέτηση που συγχωνεύει  το επίδομα αναπηρίας παιδιού με το επίδομα αναδοχής του κόβοντας έτσι έως και κατά 40% το συνολικό ποσό ενίσχυσης των αναδόχων γονιών ανάπηρων παιδιών.

Ανάλογη είναι η τακτική τους και στον προσωπικό βοηθό αναπήρου. Γι’ αυτό όμως θα επανέλθουμε την επόμενη φορά, μαζί με τις θέσεις μας για την κοινωνική προστασία, για μια κοινωνία συμπεριληπτική, αλληλεγγύης, ασπίδα στον ρατσισμό, φασισμό και ναζισμό που σηκώνει κεφάλι.

Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατό. Η επιτυχία των ντελιβεράδων δείχνει τον δρόμο. Σε μας μένει να πείσουμε ότι  υπάρχει  σχέδιο, προοπτική και ελπίδα για ένα μέλλον κοινωνικής ασφάλειας μέσα από  αριστερές, ριζοσπαστικές αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις.

https://bit.ly/3ByPfvd