Oμιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο

(Αποκαλυπτήρια της πολιτικής της ΝΔ)

 

Φοροελαφρύνσεις:

  • Ευνοϊκή αντιμετώπιση στους έχοντες
  • υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα στα μεσαία στρώματα

Κοινωνικό μέρισμα:

  • υπεροψία και αδιαφορία για τους αδύναμους

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 6/12 ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

 

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

 

Θα αρχίσω με την τροπολογία του κοινωνικού μερίσματος.

 

Το υπερπλεόνασμα του 2019, ήταν ίδιο με εκείνο του 2018. Για πρώτη φορά φέτος, αφού είχαμε βγει από τα μνημόνια, μπορούσαμε εγκαίρως να προγραμματίσουμε την καταβολή του, δημιουργώντας μόνιμου και θεσμικού χαρακτήρα ελαφρύνσεις που θα εγγράφονταν την επόμενη χρονιά στον τακτικό προϋπολογισμό και να υπολογίζουμε με αυτόν τον γνώμονα το ύψος και τη στόχευση του κοινωνικού μερίσματος.

 

Εμείς δώσαμε το 1 δις από τα 2 ως εξής:

 

  • Τα 800 εκ. θεσμοθετώντας και συμβολικά τη 13η σύνταξη. Όπως θυμάστε, το 2012, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκοψαν τη 13η και τη 14η σύνταξη εν μια νυκτί.
  • Τα υπόλοιπα 200 εκ. τα δώσαμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Όπως θυμάστε, τον ΕΝΦΙΑ τον επέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2013.

 

Τι έκανε η ΝΔ; Σπατάλησε το υπόλοιπο 1 δις, διότι η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ  που κατευθύνθηκε κυρίως στις πολύ μεγάλες περιουσίες και το επίδομα θέρμανσης που εκταμιεύει ο κ. Σταϊκούρας στοίχισαν  320 εκ. €. Πού είναι τα υπόλοιπα 680 εκ.; Αντ’αυτών εξοικονόμησε μόνον 175 εκ. για μέρισμα, έναντι 780 εκ. που είχαμε δώσει εμείς πέρυσι. Δεν θα μείνω στη σύγκριση των αριθμών, είναι συντριπτική. 250.000 οικογένειες το 2019, 1.700.000 νοικοκυριά πέρυσι. Με απλά λόγια, 7 στους 8 πολίτες που είχαν πάρει πέρυσι το μέρισμα δεν θα το πάρουν φέτος. Και όσοι το πάρουν, θα το πάρουν μετά τις γιορτές γιατί δεν ετοιμάσατε εγκαίρως το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, εσείς, του ψηφιακού επιτελικού κράτους.

 

Θέλω να σχολιάσω όμως και το εξής: Το οριζόντιο επίδομα των 700 € προκύπτει από μια απλή διαίρεση της δαπάνης δια του αριθμού των ωφελούμενων. Αυτό το ποσό είναι ίδιο για όλα τα νοικοκυριά, και για τις τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων που εσείς αποφασίσατε. Καμία σκέψη για την ιδιαιτερότητα του κάθε νοικοκυριού. 700 € για οικογένεια με 2 παιδιά, 700 € για οικογένεια με 4 παιδιά, 700 € για οικογένεια με πέντε παιδιά, 700 € για οικογένεια με πάνω από 2 παιδιά ΑμεΑ.  0 € αν ο γονιός είναι ανάπηρος, μια μάνα ας πούμε ΑμεΑ που  μεγαλώνει  παιδιά που εκείνα όμως –ευτυχώς- δεν είναι ανάπηρα.

 

Τι δείχνουν όλα αυτά;

 

Δείχνουν μια απίστευτη άγνοια της πραγματικότητας και μια τεράστια υπεροψία. Την υπεροψία της ΝΔ που συμπεριφέρεται στους συμπολίτες μας με αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες τους,  σαν να έχουν  όλοι τις ίδιες. Την υπεροψία της «αριστοκρατίας», δηλαδή των αρίστων που κρατούν , εξουσιάζουν και μοιράζουν κατά το δοκούν.

 

Τι ειρωνεία όταν μιλάμε για τους γνωστούς «αρίστους» της ΝΔ;

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ έχουμε συνηθίσει στη μεθοδολογία κατάρτισης κάθε νόμου που φέρνετε στη Βουλή και την τυπολογία του:

 

Τυμπανοκρουσίες ότι τηρείτε τις εκλογικές σας υποσχέσεις  ενώ κάνετε ακριβώς το αντίθετο ως γνήσιοι λαϊκιστές. Υποσχεθήκατε όσα ήθελε –ή νομίζατε πως ήθελε- να ακούσει ο λαός και τα εγκαταλείψατε την επομένη της ανάληψης της εξουσίας: Αυτή είναι η επιτομή του λαϊκισμού.

 

Προσφυγικό – Πρέσπες – Ελληνοτουρκικά – Ανάπτυξη 4% – Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% – Καλές και πολλές δουλειές – Ενίσχυση της μεσαίας τάξης που κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ – Αξιοκρατία για τους αρίστους – Λιγότερο κομματικό κράτος. Τα πήρατε όλα πίσω στην πράξη.  Μέσα σε 5 μήνες καταρρακώσατε κάθε έννοια, αφού είχατε επιχειρήσει να διχάσετε το κοινωνικό σώμα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναιρείτε όσα λέγατε προεκλογικά για την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι  οι 29 άδικοι φόροι που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τους καταργούσατε; Τους διατηρείτε όλους επί της ουσίας, απλά ο κ. Σταικούρας μας είπε σήμερα ότι δεν θα μπεί ούτε ένα Ευρώ νέος φόρος.  Αλλά, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020, οι πολίτες θα πληρώσουν 733 εκατομμύρια € επιπλέον φόρους.

 

Σε κάθε νόμο αποτυπώνεται η ταξική σας μεροληψία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων, υπέρ των υψηλών εισοδημάτων. Για αυτούς και οι όποιες φοροελαφρύνσεις στον συγκεκριμένο νόμο.

 

 

Προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν τα μεσαία στρώματα που ερίζουν Υπουργοί και βουλευτές σας για τα εισοδηματικά τους όρια. Επιτέλους συνεννοηθείτε: 1.500 ή 563 € το μήνα;

 

Να πούμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2009 μέχρι το 2015 τα μεσαία στρώματα έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους και 800.000 πολίτες μεταπήδησαν στα φτωχά στρώματα. Ένας, δηλαδή, στους 5 των μεσαίων στρωμάτων πέρασε στη φτώχεια.

 

Γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φτωχοποίησαν τα μεσαία στρώματα. Το 2015 για την ΕΛΣΤΑΤ τα εισοδήματα για 1 άτομο ήταν από 7.500 έως 10.860 το χρόνο. Το 2018 ήταν από 7.860 έως 11.200 το χρόνο. Αύξηση μικρή, αλλά αύξηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι επιφυλάσσετε για αυτά τα στρώματα;

 

Ακριβώς δεν γνωρίζουμε,  γιατί τον πήχη τον βάλατε στις 50.000 εισόδημα το χρόνο για ένα άτομο.

 

Και σ’ αυτό το δυσθεώρητο εισόδημα η φοροελάφρυνση θα είναι 20 ευρώ το μήνα, δηλαδή 240 € το χρόνο.  Για όποιον όμως έχει τα διπλάσια εισοδήματα, η φοροελάφρυνση δεν θα είναι διπλάσια, 500 δηλαδή €, αλλά τετραπλάσια, 1.100 ευρώ. Αυτό είναι με απλά λόγια η ταξική μεροληψία της ΝΔ. Για όσους έχουν εισόδημα μεσαίας τάξης όπως το ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, η φοροελάφρυνση είναι 0, για όσους έχουν 50.000 €,  είναι 240 € και για όσους έχουν 100.000 €, 1.000 €. Όσο πιο πλούσιος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη η φοροελάφρυνση. Μεγαλύτερη μεροληψία πεθαίνεις.

 

Αν συμβαίνει αυτό με την φορολογία φυσικών προσώπων, μισθωτών, συνταξιούχων, ας δούμε τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις.

 

Αν οι συνολικές φοροαπαλλαγές είναι 1,2 δις τα 600 εκ. αφορούν τις επιχειρήσεις.

 

Πως όμως; Όχι βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον βασικό κορμό της οικονομίας της χώρας. Αυτό καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ. Ότι δηλ. τα 480 εκατ. από τα 600 εκατ. θα τα ωφεληθούν 6.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 250.880 ενώ 150.000 επιχειρήσεις δεν θα ωφεληθούν απολύτως τίποτε από την πολυδιαφημισμένη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%. Για αυτό λέμε ότι το νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό: γιατί ενώ δεν στηρίζει τον κορμό της ανάπτυξης της χώρας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν πριμοδοτεί με φοροελαφρύνσεις επενδύσεις όπως εμείς προτείνουμε στις τροπολογίες που καταθέσαμε:

 

  • την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων ώστε να ενισχύσει τις επενδύσεις
  • την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ωε 20.000 ε και τη σημαντική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα, ώστε και τη μεσαία τάξη να ενισχύσει, και τις επιχειρήσεις να διευκολύνει να προσελκύσουν στελέχη.
  • τη σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου
  • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

 

Συμπερασματικά, τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και η διάρθρωση του  κουτσουρεμένου κοινωνικού μέρισματος που αποδίδετε  είναι απλά παραδείγματα εφαρμογής  της ταξικής μεροληψίας που διαπερνά όλο το κυβερνητικό  σας έργο: γη και ύδωρ στους πλούσιους, τους κατέχοντες και τους κομίζοντες επενδύσεις αμφιβόλου ποιότητας,  υποσχέσεις ελάφρυνσης χωρίς αντίκρυσμα για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, φιλοδωρηματική αντίληψη, προχειρότητα και υπεροψία για τους ευάλωτους.  Μόνο που αν κάτι αντιλαμβάνεται αμέσως και εύκολα ο πολίτης, αυτό είναι το αποτέλεσμα στην τσέπη του. Και εκεί τα νέα δεν είναι καλά για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.