Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

 

“Το εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση επαναφέρει το καθεστώς του πελατειακού κομματικού κράτους και καταργεί την κουλτούρα συναινέσεων που είναι εμπόδιο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο”.
 
 
 
 
Το νομοσχέδιο, καρικατούρα εκλογικού νόμου μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετεί με απροκάλυπτο τρόπο τα μικροκομματικά συμφέροντα της ΝΔ τορπιλίζοντας, και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, τις συναινέσεις που τις θεωρεί εμπόδιο στη διαχείριση της εξουσίας.
Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση είναι ευθεία προβολή του ισχύοντος εκλογικού νόμου των εθνικών εκλογών. Η ΝΔ, με το 39,85% των ψήφων, κατέχει σήμερα το 52,5% των βουλευτικών εδρών, δηλαδή 158. Αν είχε το 43% των ψήφων θα είχε 178-180, βουλευτές, δηλαδή το 60% των εδρών. Τόσο απλό, τόσο δοκιμασμένο μοντέλο, γιατί να μην επεκταθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
 
Αυτό το εκλογικό μοντέλο, χωρίς συναινέσεις, το πληρώνουμε πολύ ακριβά τα δύο χρόνια που κυβερνά με τη μέθη της απόλυτης πλειοψηφίας στην Βουλή των Ελλήνων. Χωρίς συναίνεση διαχειρίστηκε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα 12.000 νεκρούς σε 7 μήνες, το μεγαλύτερο άχρηστο lockdown της Ευρώπης και την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Χωρίς συναίνεση συγκρότησε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεσμεύοντας το μέλλον του τόπου με προτάσεις από το παρελθόν που μας έριξαν στα βράχια. Χωρίς συναίνεση ψήφισε τον πτωχευτικό νόμο, φέρνει τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα, δίνει έργα με απευθείας αναθέσεις σε «δικά της παιδιά». Χωρίς συναίνεση ψήφισε τη λίστα Πέτσα και αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς νόμους σε όφελος μιας παρασιτικής Ελίτ, ξεπληρώνοντας γραμμάτια για την εκλογή της. Χωρίς συναίνεση σιτίζει το κομματικό επιτελικό κράτος της πιο αναχρονιστικής και επικίνδυνης κυβέρνησης της δεξιάς που γνώρισε ο τόπος.
 
Η κατάργηση των προϋποθέσεων για συναινέσεις σε Δήμους και Περιφέρειες έχει στόχο την αναπαραγωγή του ρουσφετιού και την επέκταση του κομματικού στρατού και σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι τα μεγάλα εθνικά κονδύλια, οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κληθεί να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Τα χρήματα αυτά και ο εκμαυλισμός των πολιτών μέσω αυτών είναι που ενδιαφέρουν τη ΝΔ. Το καθεστώς ενός πελατειακού κομματικού κράτους που διαχέεται από το κεντρικό κράτος στις τοπικές κοινωνίες είναι ο στόχος αυτού του εκλογικού νόμου. Και σε αυτή τη διαδικασία οι συναινέσεις είναι εμπόδιο.
 
Μεγάλο εμπόδιο όμως είναι και οι τοπικές κοινότητες που αποτυπώνουν τις μεγάλες ανισότητες που υφίστανται οι πολίτες, δημιουργώντας μεγάλες συναινέσεις τις οποίες υπαγορεύει η καθημερινότητά τους. Γι αυτό είναι επικίνδυνη η 3η κάλπη και καταργείται.
Ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση όμως ότι οι πολίτες σήμερα εγείρονται για τα συμφέροντα του δήμου τους, δημιουργούν συμμαχίες, όχι μόνο μέσα στον ίδιο δήμο, αλλά και σε όμορους δήμους, διαμορφώνουν «επικίνδυνες» για την κυβέρνηση συναινέσεις και με δεξιούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Και αυτό επιχειρεί να αποτρέψει η ΝΔ.
 
Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εκπέμπει σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούνται με τα κοινά. Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τους ενεργούς και συμμέτοχους πολίτες στους οποίους δεν περνούν οι λίστες Πέτσα. Αυτοί σήμερα εγείρονται και σύντομα θα ρίξουν την κυβέρνηση της ΝΔ.
 
Η επίκληση της ακυβερνησίας που δήθεν έφερνε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προπαγανδιστικός φερετζές της κυβέρνησης.
 
Η κοινωνία γνωρίζει, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ωφελήθηκε από τον εκλογικό του νόμο, αντίθετα με τη ΝΔ. Ο μείζων στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργηθεί κουλτούρα συναίνεσης που να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς συναίνεση. Αλλά θα γυρίσει ως πολιτικό μπούμεραγκ για την κυβέρνηση.