Ομιλία στην ολομέλεια για την συνταγματική αναθεώρηση 18-11-2019
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΧΩΜΑ
ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΣΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προκύπτει εν κενώ, αλλά σε συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι λοιπόν μια διαδικασία ουδέτερη. Πόσο μάλλον η παρούσα, η οποία σχεδιάστηκε με νωπή την εμπειρία της κατάρρευσης του πολιτικού και οικονομικού μοντέλου των προηγούμενων χρόνων, η οποία οδήγησε τον μεν ελληνικό στην σκληρή επιτροπεία των μνημονίων και την φτωχοποίηση το δε πολιτικό σύστημα στην απαξίωση.
Για αυτό, η συνταγματική αναθεώρηση για μας έχει δύο στοχεύσεις :
- Την εμβάθυνση της δημοκρατίας και
- Την ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού.
H πρώτη ανάγκη προκύπτει από μια δεκαετία κρίσης, όπου απαξιώθηκε το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες έχασαν τελείως την εμπιστοσύνη τους που είχε κλονιστεί από τις χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους, του δικομματισμού, της πολιτικής οικογενειοκρατίας και της αναπαραγωγής σχέσεων διαπλοκής στην κορυφή. Ιδιαίτερα ώριμη στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι επίσης η κατοχύρωση της κοινωνίας έναντι φαινομένων που μας στοιχειώνουν επί δεκαετίες, ορισμένα μάλιστα από γεννήσεως του νεότερου Ελληνικού κράτους. Μιλάω για την οικογενειοκρατία, τα γνωστά πολιτικά «τζάκια», τις πελατειακές σχέσεις και την ανισότιμη αντιμετώπιση των Υπουργών έναντι του νόμου.
Έτσι διαιωνίζεται η εναλλαγή στο στην εξουσία συγκεκριμένων πολιτικών οικογενειών, οι παραδοσιακές σχέσεις συναλλαγής των μεγάλων οργανωμένων συμφερόντων με την εκάστοτε εξουσία και η μετατροπή πολιτικών προσώπων σε «συνεργάτες» τους, ενώ κάθε γενιά πολιτών «διδάσκεται» ότι πρέπει να έχει τις «πλάτες» πολιτικού προσώπου προκειμένου να έχει τύχη στην οποιαδήποτε σχέση με το κράτος αλλά ακόμη και με τον ιδιωτικό τομέα-συνεταίρο του. Για να βρεις δουλειά, για να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά σου δικαιώματα στη διάρκεια του εργασιακού σου βίου, για να πάρεις θέση ευθύνης στο δημόσιο, για να σου χορηγηθούν οι κοινωνικές παροχές που δικαιούσαι, ακόμη κι αν συμπληρώνεις απολύτως όλες τις προϋποθέσεις, αλλά και για να απαλλαγείς από πιθανές κυρώσεις όταν κάνεις κάποια παράνομη ή παράτυπη πράξη, πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο βουλευτή, Υπουργό, Δήμαρχο, Νομάρχη, πρέπει να δηλώσεις την άνευ όρων υποστήριξή σου, αυτό που λέει ο λαός: «να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη».
Το άρθρο 86 του Συντάγματος, ως έχει σήμερα, εδραιώνει την πεποίθηση των πολιτών ότι οι πολιτικοί αθωώνουν τον εαυτό τους για ατιμωτικά εγκλήματα. Για αυτόν το λόγο η αναθεώρησή του έχει εμβληματικό χαρακτήρα.
Εφόσον λοιπόν η σημερινή πλειοψηφία αρνείται να ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην παραγράφονται πιθανά εγκλήματα υπουργών, υπονομεύει τον κεντρικό στόχο της αναθεώρησης. Οι πολίτες θα μείνουν με τη δυσπιστία τους.
Ως προς τη δεύτερη ανάγκη, την ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού: Επαναλαμβάνεται συχνά στην αίθουσα ότι η Συνταγματική αναθεώρηση είναι ευκαιρία για συνεννόηση και συναινέσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει συγκάλυψη αντίπαλων κοινωνικών συμφερόντων, γιατί οι προτάσεις για την αναθεώρηση δεν είναι πολιτικά ουδέτερες.
Είναι, πράγματι, αβυσσαλέες οι διαφορές μας στο θέμα των ανισοτήτων. Όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι οι ανισότητες είναι «στη φύση του ανθρώπου» αρνείται ότι το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει για την άρση τους, τόσο σε επίπεδο κοινωνικών, όσο και ατομικών δικαιωμάτων . Για παράδειγμα, η κατάργηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, φυλής, θρησκευτικών πεποιθήσεων και γενετήσιου προσανατολισμού περιλαμβάνεται σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο άρθρο 21 του Χάρτη των βασικών δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη. Δεν είναι δυνατόν, υπό το κράτος των ακροδεξιών, αναχρονιστικών απόψεων μιας μερίδας του κόμματος της ΝΔ, αυτά τα δικαιώματα να μην κατοχυρώνονται συνταγματικά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Στα θέματα αυτά βλέπουμε τις προτάσεις της ΝΔ να απηχούν ουσιαστικά το ιδιότυπα «πάντρεμα» του νεοφιλελευθερισμού με την ακροδεξιά και να αποτελούν οπισθοδρόμηση ακόμη και με τα όσα είχαν περιληφθεί στην αναθεώρηση του 2014.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πεισματική άρνηση της ΝΔ να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των πολιτών ως προς ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την πρόσβαση στην υγεία, σε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το νερό και η ενέργεια, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν όλες τις παραπάνω προτάσεις αναθεώρησης του άρθρου 21 που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τις προτάσεις μας σε όλα τα παραπάνω ζητήματα διασφαλίζουμε την ίδια την ουσία του Συντάγματος, δηλαδή την ισότητα των πολιτών και την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.
Υπάρχουν όμως και άρθρα τα οποία δεν αναθεωρήσαμε-και το θεωρούμε μεγάλη μας επιτυχία, όπως το άρθρο 16 που ορίζει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια.
Στην Ελλάδα διαχρονικά ο ελληνικός λαός επένδυσε στη μόρφωση των παιδιών του, γι’ αυτό άλλωστε έχουμε τόσο μεγάλα ποσοστά άξιων αποφοίτων πανεπιστημίου, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η ΝΔ προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της να προωθήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάτι που ενδιαφέρει σφόδρα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας. Ο εισηγητής της ΝΔ επέμεινε εξαιρετικά κατά την πρωϊνή συνεδρίαση για τα διαφυγόντα κέρδη από την απουσία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Πείτε μας γιατί θέλετε τελικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Για να μορφώνονται τα παιδιά ή για να έρχονται χρήματα; Για τα χρήματα προφανώς. Γιατί την ανώτατη εκπαίδευση την βλέπετε ως μια μεγάλη, κερδοφόρα αγορά «προϊόντων» εκπαίδευσης, άλλωστε γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης τους φοιτητές τους χαρακτήρισε «πελάτες».
Λέτε τόσον καιρό στον ελληνικό λαό ότι το θέλετε για να μη φεύγουν τα παιδιά μας και το συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή καταργείτε 37 νέα πανεπιστημιακά τμήματα και την Νομική Σχολή της Πάτρας, θέλετε να βάλετε φραγμό τη βάση του 10 στους εισακτέους, δηλαδή να μειώσετε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια.
Τα πράγματα είναι απλά: Αφού δεν καταφέρατε να επιτρέψετε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, προωθείτε το σχέδιο: λιγότερα παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια ίσον περισσότεροι «πελάτες» για τα ιδιωτικά κολέγια, των οποίων τα πτυχία εξισώνετε με τα πανεπιστημιακά.
Στην πραγματικότητα κάνετε bypass στο άρθρο 16, παρακάμπτετε την συνταγματική επιταγή.
Κυρίες και κύριο συνάδελφοι,
Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για την πορεία ελληνικής κοινωνίας για τις επόμενες δεκαετίες. Από αυτές θα κριθεί το αν θα δώσουμε ώθηση για μια κοινωνία με ανάπτυξη, ισονομία και δικαιοσύνη ή θα συναινέσουμε στην στασιμότητα, ακόμα και στην οπισθοχώρηση από τα δημοκρατικά κεκτημένα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, προς όφελος των λίγων και ισχυρών.