Ομιλία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη Β’ ανάγνωση του Σ/Ν του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

 

 

 • Το νομοσχέδιο αυτό είναι ψευδεπίγραφο, επικοινωνιακής κατανάλωσης, αναντίστοιχο της τραγωδίας που ζει η χώρα εξαιτίας ιδεολογικών εμμονών της κυβέρνησης κατά του δημόσιου τομέα και υπέρ του ιδιωτικού. Δεν ενισχύει εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  
 • Οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σημαίνουν, για το 72% των εργαζομένων, από 2.8-14 €/μήνα. Για το 97% των επιχειρήσεων αύξηση 4-21 €/εργαζόμενο Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ αναδρομικά από το ‘20 και για το ‘21. Για τις δε επιχειρήσεις,  μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
 • Η μείωση των εισφορών υπονομεύει τον ΟΑΕΔ και τα προγράμματά του για ανέργους και εργαζόμενους και προαναγγέλλει την ανάθεση της κατάρτισης στην ιδιωτική πρωτοβουλία κατά το Σχέδιο Πισσαρίδη.
 • Η πολυδιαφημισμένη άμεση ηλεκτρονική απονομή σύνταξης και εφάπαξ συνεχώς μετατίθεται.
 • Τα άρθρα που αφορούν την πρόνοια είναι τροποποιήσεις νόμων του ΣΥΡΙΖΑ ή μετατροπή ΚΥΑ για υφιστάμενες δράσεις σε νόμο και αγνοούν τη φτωχοποίηση του λαού.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογίες για Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης και πλήρες δώρο Χριστουγέννων από το κράτος, δωρεάν ρεύμα, φυσικό αέριο και ίντερνετ σε πληττόμενα νοικοκυριά, και μέτρα άμεσης ενίσχυσης των αναπήρων.

 

Ειδικότερα επισήμανα:

 

Ο κ. Βρούτσης καυχιέται ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπαίνει ζεστό χρήμα στις τσέπες των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 2,8 έως 14 ευρώ το μήνα για το 72% των εργαζομένων που παίρνουν έως 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Για το 50% που παίρνουν έως 500 ευρώ το ποσό είναι 6 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ που τον φτάσαμε το 2019, στα 750 ευρώ. Αναδρομική δηλαδή αύξηση κατά 7,5% για όλο το 2020 και 2021, όπως είχαμε υποσχεθεί εμείς.

 

Ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι με τη μείωση των εισφορών στηρίζει σημαντικά και τις επιχειρήσεις που 1 στις 3 κινδυνεύουν να κλείσουν. Στην ουσία, η αύξηση είναι από 4 έως 21 ευρώ ανά εργαζόμενο. Όταν το 97% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 9 εργαζόμενους, τα ποσά δεν επαρκούν, ούτε για τη διάσωση των επιχειρήσεων, ούτε για νέες προσλήψεις ώστε να χτυπηθεί η ανεργία.  Εμείς προτείνουμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων.

 

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% μειώνει δραματικά, κατά 1,2 δις,  τα έσοδα του ΟΑΕΔ που ήδη έχει έλλειμμα 200 εκ. και ειδικότερα μειώνει κατά 500 εκ. τα έσοδα για το επίδομα ανεργίας. Η εμμονή της κυβέρνησης να συρρικνωθεί ο ΟΑΕΔ υλοποιεί το σχέδιο Πισσαρίδη για να δοθούν τεράστια ποσά στην ιδιωτική αγορά κατάρτισης, πιθανόν με voucher τύπου «Σκόιλ Ελικίκου», για τα οποία το Υπουργείο έχει μεγάλη εμπειρία.  

 

Στο Σ/Ν μόνον ένα άρθρο αφορά μικρό τμήμα των μακροχρόνια ανέργων που μπορούν να κάνουν έως 70 μεροκάματα το χρόνο χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του ανέργου. Και αυτό όταν,  εν μέσω πανδημίας, από τους 570.000 μακροχρόνια ανέργους μόνο οι 130.000 θα επιδοτηθούν ενώ από το 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους, μόνο οι 123.000 θα λάβουν τη δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

 

Τα άρθρα 57 και 58 συνιστούν διοικητικό πραξικόπημα για πελατειακούς και κομματικούς λόγους και πρέπει να αποσυρθούν. Ακυρώνονται με αυτά οι διαδικασίες επιλογής 51 διευθυντών στο Υπουργεί Εργασίας και το ΣΕΠΕ κατά παράβαση ακόμα και του πρόσφατου νόμου του κυρίου Θεοδωρικάκου. Το επιτελικό κράτος του Υπουργείου Εργασίας υπεράνω του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

 

Η πολυδιαφημισμένη άμεση ηλεκτρονική απονομή σύνταξης και εφάπαξ αποτελεί προκλητική επικοινωνιακή εξαπάτηση. Εδώ και ενάμιση χρόνο ο κ. Βρούτσης κάνει δηλώσεις ότι στο τέλος του 2020 οι συντάξεις αναπήρων και υγειονομικών θα απονέμονται εντός τριών ημερών. Χθες εξήγγειλε θριαμβευτικά ότι το μετέφερε κατά τρεις μήνες για τον Μάρτη του 2021. Έτσι αποκρύπτει την εκτόξευση των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ σε 360.000 σήμερα, και την αύξηση των εκκρεμών κύριων συντάξεων κατά 30% από όταν παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΤΛΑ, δηλαδή του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας.

 

Περί τις 80.000 συνταξιούχοι είδαν μειωμένα τα αναδρομικά που έπρεπε να πάρουν από τις περικοπές των νόμων του κ. Βρούτση του 2012. Δεν υπάρχει ούτε 13η σύνταξη, ούτε κοινωνικό μέρισμα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά που τους επιδίκασε μεν το ΣτΕ, αφού ο κ. Βρούτσης τους έκοψε την επιστροφή των δώρων.

Για τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την πρόνοια και διαφημίζονται ως μεταρρυθμιστικές τομές, η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη  δήλωσε ότι είναι, είτε τροποποιήσεις νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, είτε  μετατροπή υφιστάμενων ΚΥΑ σε νόμο και αγνοούν πλήρως τη φτωχοποίηση του λαού.  Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε  τροπολογίες για:

α) καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης μέσα στο Δεκέμβριο για . νοικοκυριά που ένα μέλος τους τουλάχιστον είναι άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος, με μπλοκάκι, εργόσημο ή εποχικός, αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος και δεν έλαβαν καμία ενίσχυση μέχρι στιγμής, για να ανακόψουν τη φτωχοποίηση τους. Το ποσό ενίσχυσης είναι 400 ευρώ για το πρώτο άτομο, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο άτομα και 100 ευρώ για τα ανήλικα άτομα του νοικοκυριού.

β) καταβολή, έως 21/12/2020, του πλήρους δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από το κράτος.

γ) παροχή δωρεάν ρεύματος, φυσικού αερίου και ίντερνετ στα νοικοκυριά των κατηγοριών του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης.

Οι δήθεν «μεταρρυθμιστικές τομές» στην πρόνοια είναι ανύπαρκτες. Π. χ. τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ θεσμός που λειτουργεί από το 2001 μέχρι σήμερα με βάση ΚΥΑ. Το 2019 παραδώσαμε 67.500 παιδιά με voucher και το 2020 η ΝΔ τα μείωσε σε 60.000, αφήνοντας παράλληλα εκτός άλλα 65.000 παιδιά, με πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο.

 

Όσο για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 37.000 αιτήσεις προνοιακών αναπήρων σε εκκρεμότητα για εξέταση στα ΚΕΠΑ που κλείσανε. Καταθέτουμε τροπολογία για:

 

1ον: παράταση σε όλους όσοι ήδη παίρνουν αναπηρικό επίδομα για έξι ακόμη μήνες.

 

2ον: χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ.

 

3ον: αποζημίωση της διάγνωσης σε ιδιώτες γιατρούς για 14.000 αναπήρους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο, γιατί τα νοσοκομεία λόγω κορονωϊού δεν ανταποκρίνονται.

 

4ον:  χορήγηση, τον Δεκέμβριο,  διπλού επιδόματος αναπηρίας.

 

Λαθροχειρία κάνει η κυβέρνηση και για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», καθώς και το στεγαστικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Και τα δύο προϋπήρχαν επί σειρά ετών και λειτουργούσαν με βάση ΚΥΑ, που τώρα μετατρέπει σε νόμο με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, πλην της αύξησης του ορίου ηλικίας για τους ανασφάλιστους υπερήλικες στα 67 από τα 65 χρόνια που ισχύει ως σήμερα.

 

Οι πραγματικές μεταρρυθμιστικές τομές στην πρόνοια έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ:

 

Δημιουργήσαμε ψηφιακό προνοιακό κράτος για πρώτη φορά, καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις.

 

 • Ιδρύσαμε 245 ψηφιακά Κέντρα Κοινότητας και τον ψηφιακό ΟΠΕΚΑ, που συγκέντρωσε όλα τα επιδόματα.
 • Θεσμοθετήσαμε και δώσαμε το ΚΕΑ σε 700.000 συμπολίτες μας όταν η ΝΔ είχε σχεδιάσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 30.000 άτομα.
 • Δημιουργήσαμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας.
 • Αναμορφώσαμε το επίδομα παιδιού και από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε σε 1,1 δις ευρώ.
 • Θεσπίσαμε τα ζεστά σχολικά γεύματα για 000 παιδιά καθημερινά.
 • Διπλασιάσαμε τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ από 75.000 το 2015 σε 155.000 το 2019.
 • Δώσαμε για πρώτη φορά επίδομα ενοικίου σε 280.000 νοικοκυριά.

 

Απόδειξη είναι ότι παραλάβαμε την πρόνοια με π/υ 789 εκ. και το 2019 φτάσαμε στα 3,5 δις.