Ομιλία μου στην Ολομέλεια για τον πτωχευτικό νόμο (26-10-20).

 

 

 

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών ως εκφραστή της κυβέρνησης και επισπεύδοντα του Πτωχευτικού Νόμου έφερε σημαντικά αποτελέσματα:
 
1ον: έδειξε τη γύμνια των επιχειρημάτων της κυβέρνησης. Σχεδόν κανένας πλην του Υπουργού Οικονομικών δεν υπερασπίστηκε τον νόμο. Κάποιοι βουλευτές μάλιστα ζήτησαν να αργήσει η εφαρμογή του νόμου γιατί δεν είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή.
2ον: Το τριήμερο της συζήτησης έσπασε το τείχος της σιωπής των ΜΜΕ
3ον: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας και σήμερα καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
 
Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι σαφείς:
 
Πτώχευση όλων των πολιτών
Δήμευση της περιουσίας όλων των Ελλήνων πολιτών
Έξωση από την πρώτη κατοικία του κάθε νοικοκυριού, φτωχού και μεσαίου.
Η μαζική πτώχευση ενός λαού ήδη πτωχευμένου έχει νόημα για τη ΝΔ διότι οι Έλληνες επενδύουν διαχρονικά τις οικονομίες τους στην κατοικία, με αποτέλεσμα αφενός να έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιόκτητης στέγης στην Ευρώπη και αφετέρου μικρό ποσοστό καταθέσεων στις τράπεζες.
 
Ο πτωχευμένος λαός δηλαδή έχει περιουσία την κατοικία του, σ’ αυτήν επένδυε και αυτήν σκοπεύει να του πάρει η κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 
Εξοντώνει για δεύτερη φορά τα μεσαία στρώματα και όχι μόνο τα φτωχά. Είναι τα ίδια στρώματα που είχαν πάρει τα δάνεια και από το 2012-15 εκτόξευσαν τη μη εξυπηρέτησή τους από τα 62 δις στα 130 δις, αύξηση 66% με κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό τον κ. Μητσοτάκη.
Είναι αυτοί που σήμερα δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και θα τους πτωχεύσουν με αυτό το νομοσχέδιο.
 
Υπάρχει ελπίδα; Ναι αλλά όχι στην εξαπάτηση της «δεύτερης ευκαιρίας: Η ελπίδα είναι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο νόμος αυτός, που θα ψηφίσει μόνη της η ΝΔ, θα είναι, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτες, ο πρώτος που θα καταργηθεί όταν ξαναγίνουμε κυβέρνηση.
 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:  

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε,

 

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών ως εκφραστή της κυβέρνησης και επισπεύδοντα του Πτωχευτικού Νόμου νομίζω ότι έφερε σημαντικά αποτελέσματα:

 

1ον: έδειξε τη γύμνια των επιχειρημάτων της κυβέρνησης. Σχεδόν κανένας πλην του Υπουργού Οικονομικών δεν υπερασπίστηκε τον νόμο. Ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι η προπαγάνδα είχε δώσει το σκονάκι: «πείτε ότι όλα αυτά που φέρνουμε τα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Κάποιοι βουλευτές μάλιστα ζήτησαν να αργήσει η εφαρμογή του νόμου γιατί δεν είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή.

2ον: Το τριήμερο της συζήτησης έσπασε το τείχος της σιωπής των ΜΜΕ και πολλοί πολίτες ρωτούσαν «γιατί δεν λέτε τίποτα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο;»

3ον: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας και σήμερα καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

 

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι σαφείς:

 

 1. Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες μπορεί να πτωχεύσουν και όχι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νοικοκυρές, όλοι μας

 2. Προτεραιότητα είναι η ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας όποιου πτωχεύει και όχι η επιβίωση του ίδιου ή της επιχείρησής του

 3. Παίρνει από τους πολίτες όχι μόνο όσα χρωστούν τη στιγμή της πτώχευσης, αλλά και όσα θα αποκτήσουν και μετά

 4. Δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να κινούν μόνον αυτές διαδικασίες και όχι ο πολίτης

 5. Καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους, φτωχά και μεσαία στρώματα

 6. Εμπαίζει τους πλέον φτωχούς ότι αφού χάσουν το σπίτι τους για 12 χρόνια θα πληρώνουν νοίκι γι αυτό και μετά θα το αγοράζουν στην εμπορική αξία που θα έχει τότε, το 2032 (εκτός αν μας πτωχεύσετε και θεωρείτε ότι το 2032 η εμπορική αξία θα είναι μικρότερη από σήμερα) χωρίς να υπολογίζεται ούτε ό,τι έχουν δώσει για το δάνειο, ούτε τα νοίκια που έχουν πληρώσει. Αυτό δεν το έκανε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

 

Τι νόημα έχει η μαζική πτώχευση ενός λαού ήδη πτωχευμένου; Έχει νόημα διότι οι Έλληνες επενδύουν διαχρονικά τις οικονομίες τους την κατοικία, με αποτέλεσμα αφενός να έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιόκτητης στέγης στην Ευρώπη και αφετέρου μικρό ποσοστό καταθέσεων στις τράπεζες. Αυτή τη δήθεν «ανωμαλία» διορθώνει ο «πτωχευτικός κώδικας» του κ. Μητσοτάκη που πάει χέρι-χέρι με τη διόρθωση της δεύτερης «ανωμαλίας», να είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 81% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, άρα πρέπει να κλείσουν.

 

Ο πτωχευμένος λαός δηλαδή έχει περιουσία την κατοικία του, σ’ αυτήν επένδυε και αυτήν θα του πάρετε, γιατί δεν πρέπει να επενδύει πια τα εισοδήματά του στη στέγη και στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, αλλά να αποταμιεύει στις τράπεζες για να γίνονται επενδύσεις, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Εξοντώνετε για δεύτερη φορά τα μεσαία στρώματα και όχι μόνο τα φτωχά. Διότι είναι αυτά που έχασαν από το 2009 μέχρι το 2015 με κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό τον κ. Μητσοτάκη το 36% των εισοδημάτων τους. Είναι τα ίδια στρώματα που είχαν πάρει τα δάνεια και από το 2012-15 εκτόξευσαν τη μη εξυπηρέτησή τους από τα 62 δις στα 130 δις, αύξηση 66% με κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν τότε που μετακόμισε ο 1 στους 5 από τα μεσαία στρώματα στα φτωχά. 822.000 στα 5 εκατομμύρια πληθυσμού των μεσαίων στρωμάτων. Και όσοι έμειναν στα μεσαία στρώματα έχασαν το 36% των εισοδημάτων τους. Είναι αυτοί που σήμερα δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και θα τους πτωχεύσετε με αυτό το νομοσχέδιο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτοί είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» όπως θα πείτε, οι «ιδανικοί πτωχεύοντες», τα μεσαία στρώματα που θα πτωχεύσουν για δεύτερη φορά.

 

Εσείς επιστρατεύετε διαρκώς ένα «σκονάκι» με τέσσερα ψέματα:

 

 • Πρώτο ψέμα: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο κύριος Σταϊκούρας δήλωσε στους θεσμούς ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020. Άρα δεν είχε λήξει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτε άλλο δεν υπήρχε για να λήξει. Από τότε μέχρι σήμερα, όσοι θίγονται από την κρίση, δεν προστατεύονται στο ελάχιστο με το πρόγραμμα «Γέφυρα». Η Γέφυρα δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία δεν ρυθμίζει το χρέος, ούτε μειώνει δόσεις.

 • Δεύτερο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κανένας πλειστηριασμός επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούσε την πρώτη κατοικία. Φέρτε μας εδώ έστω έναν.

 • Τρίτο ψέμα: Τα χρεωμένα νοικοκυριά θα περάσουν 3 δύσκολα χρόνια και μετά θα ξεμπερδέψουν, θα απαλλαγούν από τα χρέη, ενώ σήμερα τα παιδιά αποποιούνται την κληρονομιά των χρεωμένων γονιών τους. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος που ισχύει δίνει το δικαίωμα να απαλλαγούν από τα χρέη χωρίς να πτωχεύσουν και να χάσουν την περιουσία τους. Η αλήθεια είναι ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος Σταϊκούρα-Μητσοτάκη τα παιδιά δεν θα αποποιούνται την κληρονομιά των γονιών τους γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει κληρονομιά

 • Τέταρτο ψέμα: η πτώχευση των φυσικών προσώπων υπήρχε στο νόμο Κατσέλη. Είναι ψέμα διότι με το ισχύον σήμερα καθεστώς ποτέ δεν πτώχευαν α φυσικά πρόσωπα.

 

Υπάρχει ελπίδα; Ναι αλλά όχι στην εξαπάτηση της «δεύτερης ευκαιρίας: Η ελπίδα είναι:

 

 • Η ενίσχυση, με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά αντί να τους πάρουμε το σπίτι

 • Η ενίσχυση με μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις, αντί να τις πτωχεύουμε και να τις κλείσουμε

 • Η προστασία της πρώτης κατοικίας

 

Ο νόμος αυτός, που θα ψηφίσετε μόνοι σας σήμερα θα είναι, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτες, ο πρώτος που θα καταργηθεί όταν ξαναγίνουμε κυβέρνηση.