Ομιλία για το Σ/Ν (27-11-2019) «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».
Σήμερα συντελείται η διάλυση του μεγαλύτερου δημοσίου αναπτυξιακού οικονομικού βραχίονα της χώρας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Με το νομοσχέδιο επιτελείται η διάλυση του μεγαλύτερου δημόσιου αναπτυξιακού βραχίονα της χώρας, της ΔΕΗ, που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση με αστειάκια, εξυπνακίστικες λαθροχειρίες και ρητορείες, είναι αποφασισμένη να επιβάλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στη χώρα μας. Γιατί αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν ένα ακόμα εμπορεύσιμο προϊόν, φυσικά τεράστιου οικονομικού ενδιαφέροντος, και άρα προνομιακό πεδίο για την απρόσκοπτη δράση των δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή των επιχειρηματικών συμφερόντων που ευνοεί.
Την στιγμή που προηγμένες χώρες όπως Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία και Γαλλία κρατούν τον έλεγχο του δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας, ενώ χώρες όπως η Γερμανία προχωρούν σε εκατοντάδες επανακρατικοποιήσεις δημόσιων υποδομών αυτού του είδους, διότι βίωσαν αρνητικά αποτελέσματα κατά την ιδιωτικοποίησή τους, η Ελλάδα έρχεται σήμερα να ξεπουλήσει τα φυσικά μονοπώλια των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μετά φυσικά την πλήρη απαξίωσή τους- στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της μεθοδολογία πριν από την ιδιωτικοποίησή τους.
Δεν θα σταθώ στην παράκαμψη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις προσωπικού, για τις οποίες δεν θα εφαρμόζεται η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση, ούτε στην πρόνοια για τα golden boys της ΝΔ, των οποίων οι αμοιβές θα καθορίζονται από το Συμβούλιο Προσλήψεων και Αμοιβών χωρίς ανώτατο όριο, ούτε στο ότι τα κρατικά αυτοκίνητα με τα οποία θα κινούνται δεν θα έχουν όριο κυβισμού! Τα golden boys της ΝΔ στοιχίζουν ακριβά γιατί είναι «άριστοι». Μας το απέδειξαν αυτό άλλωστε οι πρόσφατοι διορισμοί των διοικητών των νοσοκομείων, με αποκορύφωμα την περίπτωση του αυθημερόν παραιτηθέντα νέου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας που εν τη αφελεία του «έκαψε» το αφήγημα της αριστείας on camera.
Το σημαντικό είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ αδυνατεί να ανταποκριθεί στους δύο στόχους που βρίσκονται στον πυρήνα της δικής μας αντίληψης:
Την αντιμετώπιση: πρώτον της ενεργειακής φτώχειας και δεύτερον της κλιματικής αλλαγής.
Μιλάτε για καταναλωτές που χάσαμε. Πόσοι πλήρωναν το ρεύμα το 2105; 90.000 Σας θυμίζω τα χιλιάδες νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα, με δυσθεώρητους απλήρωτους λογαριασμούς, τις αυτοσχέδιες μέθοδοι θέρμανσης με μαγκάλια και καύση όποιας ύλης έμοιαζε με καύσιμη, τους θανάτους από αναθυμιάσεις ή πυρκαγιές. Αμέσως, με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση από τον Μάρτιο του 2015, προχωρήσαμε στην επανασύνδεση παροχών που είχαν διακοπεί και στη δωρεάν χορήγηση 300 Kwh μηνιαίως στα νοικοκυριά που διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Στη συνέχεια οργανώσαμε σε συνεργασία με την διοίκηση της επιχείρησης ένα σύστημα ρύθμισης των οφειλών, ώστε σταδιακά να γίνει εφικτή η αποπληρωμή τους. Και τέλος μειώσαμε τον ΦΠΑ ώστε να επωφεληθούν όλοι οι καταναλωτές και όχι μόνο οι διαβιούντες σε ακραία φτώχεια.
Όλα αυτά τη δύσκολη ώρα έγιναν με τη συνέργεια της δημόσιας ΔΕΗ και με τη μεγάλη βοήθεια του προσωπικού της.
Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και αυξάνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ, ακυρώνοντας την ελάφρυνση που προέκυψε από τη μείωση του ΦΠΑ και στέλνοντας κατά εκατοντάδες τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες στους ανταγωνιστές, στο πλαίσιο της απαξίωσης που έχει σχεδιάσει. Ιδιωτικοποιεί ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο, στερώντας από το κράτος την δυνατότητα να ασκήσει δημόσια πολιτική υπέρ των αδυνάτων και κατά της ενεργειακής φτώχειας. (Γι αυτό άλλωστε κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει διάταξη για την πρόσβαση όλων σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Τώρα φαίνεται ο λόγος: δεν προτίθεται να ακολουθήσει πολιτικές που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας και πρόσβαση σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις).
Τέλος επιτρέπει την πώληση απαιτήσεων της εταιρείας σε ιδιωτικά funds, τα οποία φυσικά θα μπορούν να διεκδικούν τα οφειλόμενα απαλλαγμένα από οποιοδήποτε κοινωνικό κριτήριο.
Δεν είναι όμως λιγότερο σημαντικός ο ρόλος που παίζει η ενέργεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΝΔ αδιαφορεί για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αγροτικής παραγωγής, με το να επιτρέπει την εγκατάσταση τεράστιων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας.
Όπως διαπιστώνει όμως και η Τράπεζα της Ελλάδας: «η κλιματική αλλαγή με την ενεργειακή φτώχεια δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που στη διεθνή βιβλιογραφία ορίζεται ως ενεργειακή και κλιματική φτώχεια».
Είναι ο φαύλος κύκλος φτώχειας, απουσίας πρόσβασης στην ενέργεια, και την τεχνολογία και μειωμένης προστασίας έναντι των ζημιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Και συνεχίζει: «Πρόκειται για πρόβλημα για την επίλυση του οποίου επιβάλλεται δημόσια παρέμβαση … πρέπει να αναβαθμιστεί η υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας».
Αντί δημόσιας υπηρεσία, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο μεγάλος δημόσιος αναπτυξιακό βραχίονας της χώρας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου το πληρώσουν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα. Και δεν θα το ξεχάσουν όταν έρθει η ώρα.