Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για το κοινωνικό κράτος στην ΔΕΘ.

 

 

▶️ Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και η κριτική στη ΝΔ έχουν ένα κοινό ερώτημα που τις διαπερνά. Για ποιους κυβερνάς. Με ποιους θέλεις να κάνεις τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
 
▶️ Οι επάλληλες κρίσεις του καπιταλισμού, οικονομικές, υγειονομικές και κλιματικές πλήττουν τα εισοδήματα των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων.
 
▶️ Για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών απαιτείται νέο δίχτυ ασφάλειας το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και παραγωγούς.
 
▶️ Για την ενίσχυση των εισοδημάτων απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€, ισχυρό κοινωνικό κράτος με δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας.
 
▶️ Το κοινωνικό κράτος χρειάζεται χρήματα για να είναι γενναιόδωρο και ισχυρό. Ο κ. Μητσοτάκης του αφαιρεί αυτά τα χρήματα με τις οριζόντιες φοροελαφρύνσεις ή την ενίσχυση των ανώτατων εισοδημάτων όπως έκανε με το αφορολόγητο των 800.000€ στις γονικές παροχές.
 
▶️ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει τους αόρατους εργαζόμενους των πλατφορμών μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, με κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.
 
Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ και η κριτική στη ΝΔ έχουν ένα κοινό ερώτημα που τις διαπερνά. Για ποιους κυβερνάς. Με ποιους θέλεις να κάνεις τον κοινωνικό μετασχηματισμό, δηλαδή την αλλαγή της κοινωνίας και ποιων τα συμφέροντα υπερασπίζεσαι. Σε αυτό το ερώτημα μας χωρίζει χάος από την ΝΔ. Εμείς είμαστε με τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αδύναμα και μεσαία στρώματα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια. Εκείνοι ειναι με τα ανώτατα εισοδήματα, τους μεγαλοεργοδότες, και το κοινωνικό κράτος στα χέρια των ιδιωτών στην υγεία, την παιδεία την πρόνοια.
 
Οι επάλληλες κρίσεις του καπιταλισμού, οικονομικές, υγειονομικές και κλιματικές πλήττουν τα εισοδήματα των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων. Η υβριδική δεξιά που μας κυβερνά θεωρεί ότι είναι πρόσκαιρες και τελειώνουν. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται δώρο διπλό ΚΕΑ ή ΕΕΕ τα Χριστούγεννα.
 
Για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών απαιτείται νέο δίχτυ ασφάλειας το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και παραγωγούς επειδή θεωρούμε ότι οι κρίσεις αυτές είναι η πραγματικότητα του μέλλοντος. Είναι νέο γιατί το κράτος ορίζει ποιοι πλήττονται κάθε φορά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, και ενισχύει το οικογενειακό εισόδημα (400€, 200€ κάθε ενήλικο μέλος και 150€ κάθε ανήλικο).
 
Για την ενίσχυση των εισοδημάτων απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€, ισχυρό κοινωνικό κράτος με δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας. Η αύξηση των 800€ είναι αναγκαία για τους εργαζόμενους και την ανάπτυξη. Ισχυρό κοινωνικό κράτος σημαίνει δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας, υγείας, πρόνοιας στην κοινότητα. Αν αυτές δεν τις παρέχει το κράτος τις πληρώνουν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα από το εισόδημά τους, το οποίο εξαντλείται στις 2-3 εβδομάδες κάθε μήνα. Είναι ο οικογενειακός γιατρός και οδοντίατρος, είναι οι δωρεάν εξετάσεις υγείας, είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ, είναι τα δωρεάν σχολικά γεύματα, είναι το Βοήθεια στο Σπίτι για τους ηλικιωμένους και οι παροχές για τους ανάπηρους. Είναι τα δωρεάν vouchers για αθλητισμό και πολιτισμό.
 
Το κοινωνικό κράτος χρειάζεται χρήματα για να είναι γενναιόδωρο και ισχυρό. Ο κ. Μητσοτάκης του αφαιρεί αυτά τα χρήματα με τις οριζόντιες φοροελαφρύνσεις ή την ενίσχυση των ανώτατων εισοδημάτων όπως έκανε με το αφορολόγητο των 800.000€ στις γονικές παροχές. Ξέρουμε ότι μέχρι 150.000 ευρώ αξία, η γονική παροχή είναι αφορολόγητη, και αφορά το 87% των πολιτών. Το υπόλοιπο 13% θα ωφεληθεί με 36.500 ευρώ. Επίσης αναστέλλει την εισφορά αλληλεγγύης μόνο στον ιδιωτικό τομέα και για εισοδήματα άνω των 12.000€, όχι στο δημόσιο και τους συνταξιούχους. Ο μισθωτός των 1000€ θα έχει όφελος 11 € και αυτός που έχει 5.000 € εισόδημα έχει όφελος 275€ ευρώ. Αυτό θα πει ταξική μεροληψία.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει τους αόρατους εργαζόμενους των πλατφορμών μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, με κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια. Η υπόθεση της e-food είναι αποτέλεσμα του αντεργατικού νόμου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη 4808/21 που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Είχαμε πει τότε ότι θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις. Τι έκανε η e-food; Αφού είδε τα έσοδα της να εκτοξεύονται στα ύψη μέσα στην πανδημία (120 εκ. €) έθεσε το εκβιαστικό δίλλημα στους εργαζομένους ντελιβεράδες να αλλάξουν τη σχέση εργασίας τους από εργαζομένους μισθωτούς της εταιρείας και να γίνουν συνεργάτες της, αυτοαπασχολούμενοι που θα πληρώνονται με μπλοκάκι (όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ή αλλιώς απόλυση. Τα όσα λέει ο Χατζηδάκης ότι το ίδιο υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι ψεύδη. Τον διαψεύδει η απάντηση του ΕΦΚΑ 28/07/2020 όπου σε ανάλογη ερώτηση εταιρείας delivery για μετατροπή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας των ντελιβεράδων σε μη εξαρτημένη απάντησε αρνητικά επικαλούμενος τον προϋπάρχοντα νόμο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4509/17. Είμαστε ήδη έτοιμοι από την άνοιξη του 2019 γι’ αυτό που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας εχθές στη ΔΕΘ.