Ομιλία στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν με θέμα την συνεπιμέλεια.
«Οι επικίνδυνες και αντιεπιστημονικές διατάξεις του σ/ν πηγάζουν από την αντίληψή της ΝΔ ότι το παιδί είναι παρακολούθημα των γονιών του και όχι μία αυτόνομη νεαρή προσωπικότητα με δικαιώματα».
• θα μπορούσα να παραιτηθώ τώρα από ομιλήτρια μετά την τοποθέτηση της κ Γιαννάκου, με την οποία συμφωνώ αλλά και με όσα πιο εξειδικευμένα ανέλυσε η κ Κεφαλογιάννη, για την οποία θυμίζω ότι ήταν τιμής μας που στον νόμο για την αναδοχή υιοθεσία, ψήφισε το άρθρο το οποίο αφορούσε την αναδοχή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Δεν θα το κάνω όμως, κ Γιαννάκου γιατί δε θέλω να ενισχύσω ένα κοντόφθαλμο επικοινωνιακό επιτελείο που θεωρεί ότι τέτοιες πράξεις σεβασμού πολιτικών αντιπάλων γίνονται για αντιπολιτευτικούς λόγους.
• Αλλάζετε το κέντρο βάρους του νόμου του 1983 υπέρ των συμφερόντων των γονέων και μάλιστα δίνετε λάθος μηνύματα στην κοινωνία, μηνύματα από το παρελθόν, με τις «Σολομώντειες λύσεις» που προτείνετε.
• Από πού προκύπτουν όλες αυτές οι επικίνδυνες, αντιεπιστημονικές και πρωτοφανείς διατάξεις που δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα; Από δύο παράγοντες. Ο πρώτος παραγοντας είναι η αντίληψή σας ότι το παιδί είναι παρακολούθημα των γονιών του και όχι μία αυτόνομη νεαρή προσωπικότητα.
• Το ότι δεν έχετε αυτή την αντίληψη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν ενεπλάκησαν στην επεξεργασία του νομοσχεδίου τα αρμόδια υπουργεία για την παιδική προστασία, την οικογένεια και τη δημογραφική πολιτική. Άφαντη η αρμόδια για την παιδική προστασία Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου. Άφαντη και η Υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο, αρμόδια για την οικογένεια και τη δημογραφική πολιτική, κα Συρεγγέλα. Κατά τα άλλα, πρώτες και καλύτερες σε φωτογραφίες με παιδιά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι για εσάς συνεπιμέλεια σημαίνει κυρίως κατοχύρωση των συμφερόντων των γονιών και όχι του συμφέροντος του παιδιού και μάλιστα του βέλτιστου συμφέροντος.
• Το γεγονός ότι δεν κάνετε πιο εξειδικευμένη αναφορά σε τι συνίσταται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού δείχνει έλλειψη συνειδητοποίησης για το ποια δικαιώματα του παιδιού οφείλετε να προστατεύσετε. Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού διασφαλίζεται μέσα από ένα ευρύ δίκτυο δομών, πολιτικών, υπηρεσιών και δράσεων για την προστασία των παιδιών και τη στήριξη και στις οικογένειές τους με στόχο τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους γονείς για να αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν και στη συνέχεια για να αναθρέψουν το παιδί τους χωρίς άγχος.
• Γι αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ στο χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας, όπου εντάσσεται η παιδική προστασία, είχαμε φροντίσει ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα όσο το δυνατόν περισσότερων και ουσιωδέστερων δομών και συμπεριληπτικών υπηρεσιών για το παιδί και την οικογένεια, ανεβάζοντας τον π/υ αποκλειστικά για την παιδική προστασία από 700 εκ το 2015 σε 1,4 δις το 2019. Και, βέβαια, τη σημαντικότερη ίσως καινοτομία στον τομέα της συμβουλευτικής προς παιδιά και οικογένειες: Την ένταξη στα Κέντρα Κοινότητας 100 μεγάλων δήμων των Κέντρων Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας (ΚΕΣΟΙΠ) και την εξασφάλιση της χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκούς πόρους. Τα Κέντρα αυτά αντιμετωπίζουν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, δυσαρμονιών στις σχέσεις γονιών και παιδιών, προβλήματα εφηβείας και θέματα οφειλόμενα στη δυσαρμονία των γονιών μεταξύ τους, όπως συμβαίνει συχνά μετά από έναν χωρισμό. Η πρόβλεψη ήταν να επεκταθούν σταδιακά τα ΚΕΣΟΙΠ σε όλους τους δήμους. Η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε την εφαρμογή του προγράμματος, σε μια ακόμη επίδειξη αδιαφορίας για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα προστασίας παιδιού. Καταθέτω τη σχετική ΚΥΑ.
• Ο νόμος για την επιμέλεια των παιδιών μετά το χωρισμό των γονιών, για να εξυπηρετεί όντως το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, χρειάζεται να προβλέπει την εξέταση κάθε περίπτωσης διακριτά, και όχι την εφαρμογή ενός έτοιμου «κοστουμιού» για όλους. Μόνον η θεσμοθέτηση εξειδικευμένων οικογενειακών δικαστηρίων μπορεί να διασφαλίσει αυτή την εξατομικευμένη εξέταση της κάθε περίπτωσης προς εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το συμφέρον του παιδιού. Μέχρι, δε, την πλήρη λειτουργία τέτοιων δικαστηρίων, θα πρέπει να προβλέπεται η θεσμοθετημένη συνδρομή, προς τους δικαστικούς λειτουργούς, εξειδικευμένων επιστημόνων, παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, παιδαγωγών.
• Κλείνοντας η βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να φέρει νέο που να προβλέπει την θέσπιση οικογενειακών δικαστηρίων και την ενίσχυση των δομών παιδικής προστασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει σύμμαχο την αντιπολίτευση