Ο αναπτυξιακός νόμος δημιουργεί ένα νέο κύκλωμα ενίσχυσης των κλινικαρχών, μέσα από τη χρηματοδότηση ιδιωτικών Γηροκομείων, Κέντρων Αποκατάστασης και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο

 

 

▶️ Ο αναπτυξιακός νόμος δημιουργεί ένα νέο κύκλωμα ενίσχυσης των κλινικαρχών, μέσα από τη χρηματοδότηση ιδιωτικών Γηροκομείων, Κέντρων Αποκατάστασης και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
 
▶️ Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσαν το 2015 (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδας), επενδύσεις 1 δις και τις φτάσαμε το 2019 στα 4,48 δις, όσο η καλύτερη προ κρίσης επίδοση του 2006. Το 2020 οι επενδύσεις έπεσαν στα 3,12 δις. Από το 2009 ως το 2016 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν επενδυτικό κενό 99 δις.
 
Η κυβέρνηση, που έχει αποκλείσει την αντιπολίτευση από τα ΜΜΕ, προχτές επιχείρησε και να τη φιμώσει και να την τρομοκρατήσει στο πρόσωπο του κ. Πολάκη, σε μια αντιδημοκρατική κοινοβουλευτική εκτροπή χωρίς προηγούμενο, με τη δικαιολογία ήταν ότι μιλούσε εκτός θέματος αναφερόμενος στο σκάνδαλο Νovartis. Όμως το σκάνδαλο Novartis αφορά τη νόθευση του ανταγωνισμού, άρα είναι πλήγμα για την ανάπτυξη.
 
Με τον αναπτυξιακό νόμο η ΝΔ επιχειρεί τη προβολή του «φιλοεπενδυτικού» της προφίλ ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει την αποτυχημένη πολιτική δεκαετιών που οδήγησε την χώρα στην οικονομική κρίση και την χρεωκοπία. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσαν το 2015, σύμφωνα την Τράπεζα της Ελλάδας, επενδύσεις 1 δις και τις φτάσαμε το 2019 τα 4,48 δις, όση και η καλύτερη προ κρίσης επίδοση, του 2006. Το 2020 οι επενδύσεις έπεσαν στα 3,12 δις. Άρα ο «αντιεπενδυτικός ΣΥΡΙΖΑ» τα πήγε πολύ καλύτερα από τη «φιλοεπενδυτική ΝΔ», που με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν επενδυτικό κενό 99 δις από το 2009 ως το 2016. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ) και η εξαγορά έτοιμων επιχειρήσεων όπως η πρόσφατη της Viva Wallet από τη J.P. Morgan δεν είναι επενδύσεις προωθητικές της ανάπτυξης, ούτε ανοίγουν νέες θέσεις απασχόλησης.
 
 
Το Σ/Ν, ειδικότερα στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, ενισχύει ιδιωτικές επενδύσεις για οίκους ευγηρίας (γηροκομεία) υπονομεύοντας έτσι τον στόχο της αποϊδρυματοποίησης, Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αναπήρων, τουρισμό υγείας και ιατρικό τουρισμό. Είναι δραστηριότητες ιδιαίτερα κερδοφόρες σήμερα, που ενισχύονται από τον ΕΟΠΠΥ (βλ. και Novartis). Με το νέο νόμο στην πραγματικότητα επεκτείνουν το πεδίο κερδοφορίας των κλινικαρχών σε ένα νέο μεγάλο κύκλωμα υπηρεσιών φροντίδας που αναπτύσσονται με δημόσιο χρήμα τη στιγμή που το ΕΣΥ μένει χωρίς ενίσχυση και θρηνούμε 2.710 νεκρούς σε ένα μήνα.
 
Ο αναπτυξιακός νόμος διαπνέεται από το πνεύμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς: Απουσία νέου παραγωγικού μοντέλου, αντιμετώπιση του δημόσιου τομέα και των μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων ως ανταγωνιστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μεταφορά δημόσιων πόρων σε μεγάλα ιδιωτικά, ήδη κερδοφορούντα συμφέροντα.
Προτεραιότητα σήμερα για την ελληνική κοινωνία είναι να απαλλαγεί από την ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανίκανη όπως έχει αποδειχτεί αυτά τα δυόμιση χρόνια σε όλους τους τομείς πλην της εξυπηρέτησης ιδιωτικών και κομματικών συμφερόντων και της επικοινωνιακής χειραγώγησης των πολιτών.
 
Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, με ευρεία διαβούλευση, να εκπονήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να το θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή.