Να εγκριθούν άμεσα οι Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας στο ΕΣΠΑ 2021-27

 

▶️ Να εγκριθούν άμεσα οι Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας στο ΕΣΠΑ 2021-27 και να επεκταθούν πανελλαδικά ώστε να μην υπάρξει κενό στην εξυπηρέτηση των ωφελούμενων σε μια περίοδο ραγδαίας φτωχοποίησης της κοινωνίας.
 
▶️ Συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας (ΣΚΟΙΝΔΑΦ) είχαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών και Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, ΚΔΗΦΑμεΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Ημερήσιας Φιλοξενίας και Υπνωτήρια Αστέγων εξέθεσαν στους βουλευτές τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει από την κυβέρνηση στην οριστικοποίηση των δράσεων κοινωνικής προστασίας και συνοχής του ΕΣΠΑ 2021-27. Ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος να μην ανανεωθούν οι υφιστάμενες δομές και να υπάρξει χρονικό κενό στη λειτουργία τους, στην εξυπηρέτηση των ωφελουμένων και στην απασχόληση των εργαζομένων. Αυτό θα ήταν ολέθριο, ιδίως σήμερα, που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια φτωχοποιούν ραγδαία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και πρώην μεσαία στρώματα.
 
Οι βουλευτές δήλωσαν την ανησυχία τους για την πορεία έγκρισης των δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας στο νέο ΕΣΠΑ και την ομαλή μετάβαση δομών, υπηρεσιών και εργαζομένων στην προγραμματική περίοδο 2021-27, καθώς και για την απουσία δομών, με ευθύνη των Περιφερειαρχών, από περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, όπως οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεσμεύτηκαν ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή, ζητώντας να δοθεί από τα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-27 και τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών, των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και των εργαζομένων τους χωρίς κενό. Τόνισαν ότι θα ζητήσουν την κάλυψη, με δομές, όλων των Δήμων οι οποίοι σήμερα δεν διαθέτουν.
 
Οι βουλευτές επιθυμούν να δοθεί έμφαση στη σύναψη διμερών συμβάσεων μεταξύ δήμων και εργαζομένων, και όχι στη σύμπραξη με ΝΠΙΔ (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ κ.λπ) διότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και δημιουργείται η προοπτική ενίσχυσης των ανεπαρκών υπηρεσιών των Δήμων. Η αξιοποίηση, από τους δήμους, των εξειδικευμένων επιστημόνων που εργάζονται επί σειρά ετών στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, είναι η λύση για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και φροντίδας στους δημότες.