Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του προϋπολογισμού του 2022 τον οποίο καταψηφίζω

 

▶️ Ο Πρωθυπουργός ήξερε ότι με ισχυρό ΕΣΥ θα αποφεύγαμε το 38% των θανάτων, ωστόσο μειώνει σήμερα κατά 820 εκ. τις δαπάνες για το ΕΣΥ για το 2022.
 
▶️ Είναι ο τρίτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης που, εν μέσω covid, ακρίβειας, ενεργειακής και υγειονομικής φτώχειας, μειώνει τις δαπάνες για την πρόνοια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους τέσσερις προϋπολογισμούς του τις αύξησε από 789 εκ. το ’15 σε 3,35 δις το ’19.
 
Ο τρίτος και –ελπίζουμε- τελευταίος αντικοινωνικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης περικόπτει κατά 1,7 δις τις δαπάνες στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την πρόνοια, από τα οποία 820 εκ. από το ΕΣΥ, όταν έχουμε χιλιάδες νεκρούς.
 
Η Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα του Μαΐου λέει ότι αν είχαμε ισχυρό ΕΣΥ και περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε 38% λιγότερους θανάτους γιατί οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι πεθαίνουν σε ποσοστό 87%. Θα μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί πριν δέκα μέρες διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι υπάρχει διαφορά τη στιγμή που είχε την έρευνα στο συρτάρι του από τον Μάιο;
 
Ο π/υ δεν δίνει καμία απάντηση στο ότι σήμερα ένας στους τρεις πολίτες βιώνει ενεργειακή και υγειονομική φτώχεια, στερούμενος ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και κατάλληλη φροντίδα υγείας. Η ΝΔ καυχάται για ανάπτυξη, αυξήσεις εισοδημάτων και καταθέσεων, τη στιγμή που οι πολίτες είναι σε απόγνωση για τα λεφτά που τελειώνουν σε 2-3 βδομάδες, για τις ανατιμήσεις, για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, ενώ τα μεσαία στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξαναφτωχοποιούνται ραγδαία.
 
Καμία από τις τροπολογίες και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με δωρεάν ρεύμα στους ευάλωτους και επανασυνδέσεις παροχών, για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 € δεν έγιναν αποδεκτές.
 
Ειδικά για την Πρόνοια, η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τις δαπάνες, τις μειώνει κατά 305 εκ., από 4,014 δις το ‘21 σε 3,710 δις το ‘22.
 
Είναι ντροπή που, με διάφορα κόλπα, μείωσε μέσα στο ’21 τη δαπάνη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο διατηρεί στα 200 €. Ντροπή που δεν βάζει στο ’22 ούτε ένα Ευρώ για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για δανειολήπτες πληττόμενους από την πανδημία. Ντροπή που προσθέτει πρόγραμμα 100 εκ. γιατί σκοπεύει να εφαρμόσει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και όσοι χάσουν το σπίτι τους θα πληρώνουν νοίκι για να μη φύγουν από αυτό.
 
Μεγαλύτερη ντροπή είναι οι φιέστες για την προσβασιμότητα των αναπήρων, τη ίδια στιγμή που καταργεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει 170.000 ανασφάλιστους ανάπηρους, εν μέσω covid, αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία για να γράψουν φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις και διαγνώσεις. Ενώ τους δίνει στις γιορτές «δώρο» 250 € οριζόντια, όταν δύο φορές απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλό επίδομα αναπηρίας τα Χριστούγεννα.
 
Υποκριτικό το ενδιαφέρον και για την παιδική προστασία όταν η κυβέρνηση:
 
• Φέτος, για πρώτη φορά από το 2016, μετά το φιάσκο του διαγωνισμού που ευνοούσε ημετέρους
μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν έχει μοιράσει ακόμη ούτε ένα σχολικό γεύμα από τα 185.000 που παραδώσαμε.
 
• Άφησε για δεύτερη χρονιά 80.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ, όταν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δωρεάν vouchers σε όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση.
 
• Έλεγε μεγάλα λόγια για αναβάθμιση των βρεφονηπιακών με το πρόγραμμα «Κυψέλη», που όλοι οι άνθρωποι του πεδίου βεβαίωναν ότι είναι βλαπτικό για τα παιδιά.
 
• Άφησε απλήρωτους όλους τους βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα και άρχισε μόλις προχτές να πληρώνει δύο μόνο μήνες στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σταθμών επειδή έκαναν μεγάλη δημόσια κινητοποίηση.
 
• Χρησιμοποιεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να υπονομεύσει τους βρεφονηπιακούς, διαχωρίζοντας τα μωρά σε όσα θα κοστίζουν λιγότερο πηγαίνοντας στις νταντάδες της γειτονιάς και στα πιο «ακριβά» στους βρεφονηπιακούς.
 
Η ΝΔ επαίρεται ότι κράτησε το επίδομα παιδιού όσο της το παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στα 1,12 δις, τη στιγμή που η παιδική φτώχεια και ο αποκλεισμός ανεβαίνουν και πάλι. Το 2015 η ΝΔ είχε φθάσει το ποσοστό αυτό στο 37,8%, το ‘19 ο ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε στο 30,5% , ενώ το 2020 αυξήθηκε στο 31%.
 
Την πρόνοια την παραλάβαμε το ‘15 στα 789 εκ. και την παραδώσαμε το ‘19 στα 3,35 δις, με στόχο να τη διπλασιάσουμε ως το ‘25 για να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. του 4%. Η ΝΔ, στο Μεσοπρόθεσμο, την καθηλώνει στα 3,511 δις μέχρι το ’25. Συγχρόνως, διαθέτει τα μικρότερα ποσά από όλες τις χώρες της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κοινωνική προστασία: μόνον 480 εκ., 1,5%, των 32 δις.
 
Και κατέληξα ότι είναι μεγάλη ατυχία για τη χώρα να κυβερνάται σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή από τη ΝΔ. Οι συνθήκες όμως ωριμάζουν και σύντομα μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει ένα προνοιακό κράτος για την κοινωνική πλειοψηφία με νέο δίχτυ ασφάλειας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, αυξημένες παροχές για το παιδί, τον ανάπηρο και τον ηλικιωμένο και δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας.