Μιλώντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση του σ/ν «Γιατρός για Όλους»

 

 

▶️ Μεγάλοι χαμένοι όλοι οι πολίτες που θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας από την τσέπη τους.
 
▶️ Το ΕΣΥ μετατρέπεται σε σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων κατά ανασφάλιστων και ευάλωτων.
 
▶️ Κατάργηση τώρα του άρθρου 38 του ν. 4865/21 που απαγορεύει σε ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς.
 
• Μετά από 28 μήνες πανδημίας, 30.000 νεκρούς και θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές, η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ, κατεδαφίζει τώρα και την Πρωτοβάθμια Υγεία, τα Κέντρα Υγείας, τις ΤοΜΥ και τις Μονάδες Υγείας. Τα αφήνει να καταρρέουν και αναθέτει στους ιδιώτες γιατρούς να επιτελέσουν το έργο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στην κοινότητα που μόνον οι οικογενειακοί γιατροί ΠΦΥ μπορούν να πετύχουν.
 
• Το μοντέλο του προσωπικού γιατρού του Σ/Ν είναι χρεοκοπημένο, περιορίζεται στη συνταγογράφηση και τη διαχείριση των ασθενειών και δεν αποφορτίζει τα νοσοκομεία.
 
• Η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, αφήνει επί τούτου να καταρρέουν οι δημόσιες δομές υγείας, μειώνει τις δαπάνες -μειωμένος κατά 124 εκ. ο π/υ της ΠΦΥ- δεν προκηρύσσει καμία θέση, υποβαθμίζει τα εργαστήρια, ώστε στη συνέχεια να φωνάξει τους ιδιώτες να αναλάβουν τη δημόσια περιουσία και να καλύψουν αυτά τα κενά.
 
• Στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, που δομείται σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με όλα τα μέλη του ΔΣ του να διορίζονται από τον Υπουργό και τον real time έλεγχο να ανατίθεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η δε πριμοδότηση των εταιρειών που έχουν «καλύτερα μηχανήματα» φωτογραφίζει 4-5 μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους που θα απορροφήσουν τις μικρές διαγνωστικές μονάδες.
 
• Μεγάλοι χαμένοι οι πολίτες που θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ., με πλέον θιγόμενους τους ανασφάλιστους. Αυτοί υποτίθεται ότι θα μπορούν να έχουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό μόνον αν δεν είναι δυνατόν να βρουν κάποιον του δημοσίου. Αφού όμως καταργείται η έννοια του τόπου κατοικίας για αναζήτηση οικογενειακού γιατρού όπως ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι δεν βρίσκουν γιατρό του δημοσίου, οπότε δεν θα καλύπτονται για ιδιώτη γιατρό. Αλλά ούτε πρόσβαση σε κατ οίκον νοσηλεία θα έχουν, αφού μόνον όσοι εγκρίνονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο θα τη δικαιούνται. Παράλληλα ισχύει το άρθρο 38 του ν. 4865/21 που απαγορεύει σε ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς. Το ΕΣΥ μετατρέπεται έτσι σε σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων κατά ανασφάλιστων και ευάλωτων.
 
• Τα δήθεν «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία, δημιουργούν στο ίδιο νοσοκομείο ασθενείς δύο ταχυτήτων όπου όσοι έχουν να πληρώσουν χειρουργούνται γρηγορότερα και οι αδύναμοι περιμένουν επί μήνες. Μόνη λύση είναι η ενιαία λίστα και λειτουργία πρωινών και απογευματινών χειρουργείων, κίνητρα για νέες προσλήψεις γιατρών για τα νοσοκομεία και την κοινότητα, 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να αποφορτιστούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
 
• Χρειάζεται ένας νέος κοινωνικός χάρτης υγείας για ισότιμη καθολική και ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες. Και αυτόν θα νομοθετήσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις εκλεγεί.