Με την κυβέρνηση της ΝΔ βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ανθρωπιστική κρίση

Καλεσμένη στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη

 

 

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση επικάθεται σε μια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήδη το 2021. Η Ελλάδα είχε ύφεση 9%,τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη. Δύο στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, θέρμανση και σούπερ μάρκετ. Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο διότι δεν έχει ρευστότητα και δεν μπορεί να δανειστεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση.
 
Τι έκανε η κυβέρνηση; Διεύρυνε ένα υφιστάμενο επίδομα θέρμανσης από 9 στα 15 ευρώ το μήνα που καλύπτει μόνο νοικοκυριά όχι επιχειρήσεις.
 
Τώρα έρχεται και η ενεργειακή κρίση, δηλαδή τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο (100%) και στο πετρέλαιο.
Η κυβέρνηση έπρεπε για να αντιμετωπίσει όλα αυτά να κάνει 4 κινήσεις:
 
1ον. Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Προτείναμε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε το χιλιόλιτρο πετρελαίου να πέσει στα 210 ευρώ από 410. Φυσικά απορρίφθηκε.
 
2ον. Παρέμβαση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και έλεγχος στα καρτέλ ενέργειας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελιχε κρατήσει χαμηλά τις τιμές ρεύματος. Ο κ. Χατζηδάκης από το 2019 αύξησε τις αύξησε και τώρα προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι με την μόλις 30% συμμετοχή του δημοσίου, δε θα μπορεί να γίνει παρέμβαση στα τιμολόγια.
 
3ον. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Είχαν υποσχεθεί προεκλογικά αύξηση ανάλογη της ανάπτυξης. Τώρα που μας τάζουν ανάπτυξη 6 % το 2022 δεν βλέπουμε αύξηση 12% στον κατώτατο μισθό αλλά μόλις 2%.
 
4ον. Δωρεάν ρεύμα 150-300 kw το μήνα και να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. Κι αυτή η πρόταση μας απορρίφθηκε.