«Με πρωτοφανή Υπουργική Απόφαση που εντάσσει το έργο του Φαληρικού όρμου με μηδενικές πιστώσεις για το 2021 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής εμπαίζει τους πολίτες της περιοχής»

 

Ερώτηση με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών οι πέντε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Νότιου Τομέα της Αθήνας Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς και Ραλλία Χρηστίδου για το θέμα του Οικολογικού Πάρκου του Φαληρικού Όρμου που έχει παγώσει από τις εκλογές του 2019. Πολίτες και δήμοι διαμαρτύρονται επί δύο περίπου χρόνια για τη διακοπή των εργασιών και τη συσσώρευση ενός τείχους από μπάζα μπροστά στις πόλεις.
 
Στις 12/5 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με μια απίστευτης σύλληψης Απόφαση, ενέταξε το έργο στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 200 εκ., δήθεν για «την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης, ώστε κατόπιν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Συγχρηματοδοτούμενο Σκέλος του Π.Δ.Ε ……με την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής 2021-2027». Μόνο που οι προβλεπόμενες πιστώσεις ώστε να γίνει αυτό εντός του 2021 (τις οποίες μάλιστα στην απόφαση εντέλλεται να πληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδας) είναι μηδενικές (0).
 
Ο σκοπός αυτής της πρωτοφανούς κίνησης του Υπουργείου αποδεικνύεται ότι είναι να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό προφίλ του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Παττούλη που έσπευσε να θριαμβολογήσει, παραβλέποντας ότι στις πιστώσεις του 2021 δεν εγγράφεται ούτε ένα ευρώ.
 
Η ουσία είναι ότι το έργο αυτό, που οι μελέτες του είχαν ολοκληρωθεί το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και με Περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου, από γνωστό και έγκριτο μελετητικό γραφείο παραμένει σταματημένο. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας είχε εγγράψει στον π/υ του 2020 20 εκ. για βελτίωση της υφιστάμενης μελέτης με την υπόσχεση ότι θα ολοκληρωνόταν το Α΄ εξάμηνο του 2020, αλλά τίποτα δεν έγινε.
 
Όλα τα παραπάνω μάς οδηγούν να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιθυμεί να αποτελέσει ο προνομιακός χώρος του Φαληρικού Όρμου αντικείμενο άλλης μιας μεγάλης επένδυσης ιδιωτικών συμφερόντων και να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου που θα αποδοθεί στους πολίτες του λεκανοπεδίου.
 
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Νότιου Τομέα της Αθήνας ερωτούν τους Υπουργούς α) αν θα ανακληθεί η άνευ αντικειμένου απόφαση ένταξης του έργου στο ΠΔΕ με μηδενικές πιστώσεις και β) Αν θα εντάξουν ουσιαστικά το έργο στο ΠΔΕ με εγγραφή πιστώσεων ώστε να ολοκληρωθεί η Α΄ φάση και να δρομολογηθεί η Β΄ φάση με τη δημοπράτησή του.