Κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης με τίτλο: «Αρνούμενοι επί μήνες να παρέμβετε, καταδικάζετε το Σικιαρίδειο σε οριστικό κλείσιμο και τα παιδιά με νοητικές αναπηρίες σε κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση»

 

 

Από τότε που ανέλαβε το 2019 η ΝΔ, η κατάσταση στο Σικιαρίδειο επιδεινώθηκε άρδην, με συνεχείς μειώσεις των επιχορηγήσεων, τακτικών και εκτάκτων και ολιγωρίες στη λήψη μέτρων. Σήμερα η κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 6 μήνες και έχει καταβληθεί μόνο το δώρο του Πάσχα, ενώ κινδυνεύει να χαθεί και η ρύθμιση με τον ΕΦΚΑ, λόγω αδυναμίας πληρωμής της δόσης.
 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 παρέδωσε στη ΝΔ δύο προτάσεις για τη βιωσιμότητα του Σικιαριδείου: Η πρώτη, που λύνει δια παντός το πρόβλημα είναι η μετατροπή του σε δημόσιο φορέα, ως παραρτήματος του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και η δεύτερη ήταν η ήδη δρομολογημένη από το 2017, να δημιουργηθεί ΚΔΗΦΑμεΑ εντός των εγκαταστάσεων τις οποίες θα διαμόρφωνε ο Δήμος Αμαρουσίου βάσει της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί μεταξύ αυτού και της διοίκησης του Σικιαριδείου που είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο να μπορεί να λαμβάνει θα Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις πολύ υψηλότερες των τροφείων του ΕΟΠΠΥ.
 
Η κα Μιχαηλίδου σαφώς απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εντάξει το Σικιαρίδειο σε δημόσιο φορέα κοινωνικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι αυτό προβλεπόταν από τον ιδρυτικό του νόμο, εφόσον εξαντληθούν οι πόροι του διαθέτη, πράγμα που συνέβη του 2012, και παρά ότι σε σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ του 2020 είχαν συναινέσει οι βουλευτές όλων των κομμάτων, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης. Η κα Μιχαηλίδου είπε ότι επιλέγει τη δεύτερη λύση της ένταξης του ΚΔΗΦΑμεΑ εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Η βουλευτή επισήμανε ότι τόσο ο κύριος Παττούλης που είχε υπογράψει την προγραμματική σύμβαση ως δήμαρχος Αμαρουσίου το 2017, όσο και ο διάδοχός του κ. Αμπατζόγλου, επί δύο χρόνια δεν έκαναν τίποτε για να την υλοποιήσουν. Οι εργασίες αναμόρφωσης ξεκίνησαν πριν δύο μόνο μήνες και ψευδώς η κα Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί. Ακόμη όμως κι αν ίσχυε αυτό, η διαδικασία της αδειοδότησης και κυρίως της ένταξης στο ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσει να εισπράξει το ίδρυμα ευρωπαϊκούς πόρους, είναι πολύ χρονοβόρα, ένα χρόνο κατ’ ελάχιστο, ιδίως στη δεδομένη στιγμή που δεν έχει εγκριθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2021-27.
 
Η κα Μιχαηλίδου επανέλαβε για άλλη μια φορά την αγαπημένη της φράση ότι «η ευαισθησία δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ». Εμείς όμως δεν μιλάμε για ευαισθησίες, μιλάμε για πολιτικές επιλογές που επηρεάζουν τη ζωή των ανάπηρων παιδιών.
 
Είναι αρκετά οξύμωρο να ρωτάει η υφυπουργός τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν εφάρμοσε τις προτάσεις για τη σωτηρία του Σικιαριδείου επί των ημερών του, την ίδια στιγμή που σε όλα τα πεδία προσπαθεί να διαγράψει από τη συλλογική μνήμη τα πολιτικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου το ίδρυμα με το διορισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ, ότι η πρόταση για τη μετατροπή του Σικιαριδείου σε δημόσιο φορέα εκπονήθηκε μόλις βγήκαμε από τις υποχρεώσεις του μνημονίου και ότι η λύση που σήμερα προκρίνει η κυβέρνηση είχε δρομολογηθεί το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ.