Καλεσμένη της εκπομπής «Αλλέγκρο μα με τρόπο» στο Κόκκινο (105,5) και τη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη

 

 

▶️ Το συγκλονιστικό μήνυμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» νοηματοδοτείται διαφορετικά στις κρίσεις του καπιταλισμού και νέα ερωτήματα διεγείρουν την Αριστερά.
 
▶️ Ο κ. Μητσοτάκης δε θα κάνει εκλογές γιατί δεν τον αφήνουν οι ολιγάρχες προτού ωφεληθούν από τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
• Το ότι βρεθήκαμε χιλιάδες ανθρώποι, με ζωντανή επαφή στο μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει, ήταν από μόνο του ένα συγκλονιστικό γεγονός. Επίσης, ήταν συγκλονιστική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο μήνυμα της κομμουνίστριας και δολοφονημένης Ρόζας Λούξεμπουργκ, «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Αυτό το σύνθημα νοηματοδοτείται διαφορετικά στις επάλληλες κρίσεις του καπιταλισμού, κλιματικές, υγειονομικές ή με τις αναδιατάξεις των γεωπολιτικών συσχετισμών και κάθε φορά τίθενται νέα αιτήματα που διεγείρουν τους αριστερούς.
 
• Τα τρία χρόνια που είμαστε αντιπολίτευση επεξεργαζόμαστε απαντήσεις στα νέα προβλήματα που προέκυψαν, στο ότι δηλαδή η επισφάλεια χτύπησε το ασφαλές κέντρο, τη μεσαία τάξη. Το πρόγραμμα μας, οι προτάσεις και τα νέα εργαλεία που προτείνουμε απαντούν σε αυτά τα αιτήματα με λόγο ριζοσπαστικό, όχι κατευναστικό, κεντρώο ή επιδιορθωτικό. Οι προτάσεις μας είναι ριζοσπαστικές και αριστερές.
 
• Η πρόνοια δεν αφορά μόνο τους φτωχούς διότι σε κάθε κρίση είναι τα μεσαία στρώματα που φτωχοποιούνται. Η πρόνοια δεν είναι μόνο για τους ευάλωτους, αλλά για τον καθένα μας, ο οποίος είτε αντιμετωπίζει μια διεθνή κρίση (πόλεμος) ή τοπική (σεισμό, πλημμύρα), είτε προσωπική (ασθένεια, γήρας, έλευση ενός παιδιού στην οικογένεια). Για αυτό χρειαζόμαστε τα εξής νέα εργαλεία:
 
1. Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που καθορίζεται από την ανάγκη κάθε ανθρώπου σε συγκεκριμένη στιγμή κι όχι βάσει παλιών εισοδημάτων, ένα νέο εργαλείο σε ευρωπαΐκό επίπεδο.
 
2. Κοινωνικό μισθό, που δεν είναι χρήματα στην τσέπη ή επιδόματα, αλλά δωρεάν παροχές, πχ σχολικά γεύματα αλλά και δωρεάν υπηρεσίες, αυτό που οι φεμινίστριες ονομάζουν μωβ οικονοία, καθώς είναι οι γυναίκες αυτές που φροντίζουν τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους, τα παιδιά. Μόνο με ένα υψηλής ποιότητας δωρεάν δημόσιο κοινωνικό κράτος, δεν πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του για υγεία, παιδεία, ασφάλιση. Και όλα αυτά με το αδιάβλητο ψηφιακό σύστημα που δημιουργήσαμε την περίοδο της διακυβέρνησης μας για να σπάσουμε τις πελατειακές σχέσεις. Το ψηφιακό ενιαίο δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας σε παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή της γέννησης σου.
 
• Η μεγάλη κομπίνα του κ. Μητσοτάκη και του Σχεδίου Πισσαρίδη είναι ο πτωχευτικός κώδικας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η κατοικία. Αυτήν θέλει να πάρει μέσα από τα δάνεια, κόκκινα ή μη, για να γίνει αναδιανομή πλούτου.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης δε θα κάνει εκλογές γιατί δεν τον αφήνουν οι ολιγάρχες, δηλαδή τα καρτέλ ενέργειας, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μιντιάρχες. Αυτοί περιμένουν να ωφεληθούν από τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει οργανώσεις μελών ενεργές στην κοινωνία για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για να αποτελέσουν τις ευαίσθητες κεραίες της κοινωνικής κριτικής των προτάσεων μας, τόσο τώρα που είμαστε αντιπολίτευση, όσο και όταν γίνουμε κυβέρνηση.