Καλεσμένη στο ραδιόφωνο MAX FM της Πάτρας και τον Αλέξανδρο Κογκόλη

 

Με τη λήξη της καραντίνας δεν επανέρχεται η κανονικότητα, αλλά μια νέα πραγματικότητα που απαιτεί την άμεση εφαρμογή του #μένουμε όρθιοι.

 

Επικίνδυνο ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων.

 

 

 

 

Μου φαίνεται ειρωνικό να χησιμοποιείται για την έξοδο από την καραντίνα ο όρος «επιστροφή στην  κανονικότητα» ή «νέα κανονικότητα». Πρόκειται για μία νέα, ασαφή και ασταθή πραγματικότητα. Οι παράμετροί της δεν έχουν τίποτα το κανονικό και δεν συνιστούν καμία κανονικότητα. Κανείς δεν ξεγελιέται με αυτή την επίπλαστη αισιοδοξία, αντίθετα αυξάνονται οι φόβοι μας και η αγωνία όλων μας για το αύριο.

 

Η νέα πραγματικότητας θα πρέπει να δομηθεί πάνω σε προσεκτικά βήματα:

 

  1. για τον πληθυσμό: ποιοι βγαίνουν πρώτα και με ποιο χρονοδιάγραμμα
  2. για την επαναλειτουργία των Θεσμών: Παιδεία – Δικαιοσύνη – Βουλή
  3. για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με μέτρα και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις
  4. με ενίσχυση στα κατώτερα και μεσαία στρώματα
  5. για να σταματήσει η βιομηχανία σκανδάλων για τους ημετέρους.

 

Στην υγεία, εκτός από το ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταβάλει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το ειδικό επίδομα, δεν κάνει τίποτε για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας ενόψει και πιθανής αναζωπύρωσης το φθινόπωρο, προφανώς προτιθέμενη να εφαρμόσει το προ κρίσης σχέδιό της για εκχώρηση μεγάλων τμημάτων του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα.

 

 Τα μέτρα για την οικονομία, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είναι λάθος σε ποσότητα και ποιότητα χωρίς συνολικό σχέδιο.

 

Η οικονομική κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα ενός δίπολου: Η Ελλάδα, έχοντας μόλις βγει από την κρίση 2008-2015, αφενός αναμένεται, κατά τον ΟΟΣΑ, να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο παγκοσμίως πλήγμα στην οικονομική της δραστηριότητα (-34%) και αφετέρου διαθέτει ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας. Αυτό απαρτίζεται από τα 37 δις που έχουν συγκεντρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  και 20 δις από ευρωπαϊκούς πόρους. Σύνολο 50 δις διαθέσιμα εξαιρουμένων των 17 του χρέους. Το #μένουμε όρθιοι προτείνει να διατεθούν τώρα 26 δις άμεσα, και σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα. Τα 8,5 δις από αυτά να δοθούν για την αποκατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων ώστε να έχουν αγοραστική δύναμη για να κινηθεί η οικονομία, τα 3,5 δις στις επιχειρήσεις ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, και 3,5 δις για τα μεσαία και πιο αδύναμα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο: μακροχρόνια ανέργους, ανάπηρους, παιδιά, εργαζόμενους με μη τυπικές σχέσεις, δικαιούχους ΚΕΑ κ.λπ.

 

Αναφορικά με το άμεσο άνοιγμα των σχολείων η βουλευτής ανέφερε ότι είναι επικίνδυνο ρίσκο, ενέχοντας μεγάλους κινδύνους για παιδιά, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους και γίνεται για να μην πληρώνει το κράτος τις άδειες ειδικού σκοπού. Το ίδιο άκαιρο είναι και το άνοιγμα των δικαστηρίων που γίνεται για να συνεχιστούν οι εκδικάσεις των κόκκινων δανείων, γι αυτό άλλωστε και οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει παντού αποχές. Αντίθετα, επιβάλλεται να ανοίξει άμεσα ο βασικός θεσμός της δημοκρατίας, η Βουλή και να μην επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει με κλειστή τη Βουλή σημαντικότατα νομοσχέδια όπως της Παιδείας και του Περιβάλλοντος.

 

Σε σχέση με τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στην περίοδο αυτή, η Θ. Φωτίου είπε ότι η ΝΔ πρέπει να καταλάβει πως η κρίση δεν είναι ευκαιρία πλουτισμού για τα «δικά της παιδιά». Είχαμε το σκάνδαλο των 84 εκ. για τα ΚΕΚ που τέθηκαν ως προϋπόθεση για να πάρουν οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες ένα πενιχρό 600άρι και τώρα έχουμε τις 740.000 € που δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που ιδρύθηκαν πέντε μέρες πριν τους ανατεθεί το έργο της απολύμανσης των φυλακών.

 

Τέλος, για τα ιδρύματα, και γενικά όλους τους χώρους συγκέντρωσης ευάλωτων ατόμων, η Αναπλ. Τομεάρχης για την κοινωνικής αλληλεγγύη τόνισε ότι: «εδώ και ενάμιση μήνα διαρκώς προτρέπουμε την  κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικά διαγνωστικά τεστ σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα για παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες, αλλά και σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά. Επιμένουμε ακόμη ότι τα δημόσια ιδρύματα πρέπει να στελεχωθούν με τα 390 άτομα μόνιμο προσωπικό και τα 400 επιπλέον επικουρικό που είχαμε δρομολογήσει εμείς ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια ιδρύματα που υπερβάλλουν εαυτούς πρέπει να πάρουν το ειδικό επίδομα που προβλέπεται (γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί) για γιατρούς και νοσηλευτές. Η κυβέρνηση κωφεύει και σπεύδει μονίμως καθυστερημένα και εκ των υστέρων. Αυτό, με δεδομένο ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, είναι πολύ επικίνδυνο.