Καλεσμένη στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Έτσι έχουν τα πράγματα» με τον Νίκο Σβέρκο (1-4-20)

 

Τρία άμεσα μέτρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των πληττόμενων από την κρίση του κορωνοϊού. Με 100 εκατομμύρια το μήνα καλύπτεται πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας.

 

Καταρρέει με πάταγο το νεοφιλελεύθερο αφήγημα – η αντιμετώπιση της κρίσης αντικείμενο ισχυρής κρατικής παρέμβασης.

 

 Οι  λύσεις δεν δίνονται από την ελεύθερη αγορά και τον ιδιωτικό τομέα αλλά από  τον δημόσιο.

 

 

 

Η αναπληρώτρια τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ  Φωτίου μιλώντας στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Έτσι έχουν τα πράγματα»  με τον Νίκο Σβέρκο, αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, γίνεται πιο φανερή η  μεγάλη αξία του κοινωνικού κράτους. Στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του νότου το κράτος πρόνοιας, απαξιωμένο και συκοφαντημένο από τον νεοφιλελευθερισμό, είχε τις χαμηλότερες δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και λειτουργούσε με αδιαφάνεια και διαπλοκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ  ανέτρεψε αυτήν την κατάσταση. Σήμερα όλη η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο για τους φτωχούς και τους ευάλωτους αλλά για όλους, και αυτό παλεύουμε να κατακτήσουμε.

Είναι τώρα που πρέπει να διεκδικήσουμε 50% αύξηση των δαπανών για ένα προνοιακό κράτος που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες σε κάθε φάση της ζωής τους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανισότητας λόγω φτώχειας, ανηλικότητας, γηρατειών ή αναπηρίας.

Εκτιμούμε ότι αυτόν το ν καιρό αυξάνει ο πληθυσμός της ακραίας φτώχειας και επανέρχεται στα επίπεδα του 2015. Υπολογίζουμε ότι θα αγγίξει 700.000 συμπολίτες μας ενώ μείς τους είχαμε μειώσει στους 450.000 το 2019.

Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους

  • Αυξάνεται η ανεργία εξ αιτίας των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, το «νέο εργατικό δίκαιο»  του κ.  Βρούτση (αναστολή συμβάσεων, αυθαίρετες απολύσεις, δεκαπενθήμερη εργασία).
  • Αύξηση τω νεόπτωχων εργαζομένων με λίγα μεροκάματα και εκ περιτροπής εργασία.
  • Παράλληλα φτωχοποιείται μεγάλο τμήμα μεσαίων  στρωμάτων,  πρώην εργαζομένων,  διότι η οριζόντια επιδοματική πολιτική  των 800 € δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας αν δεν έχει σήμερα άλλα εισοδήματα.

Χρειάζονται 2 μεγάλα μέτρα

  1. Παράταση της προστασίας της 1ης κατοικίας όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
  2. Καμία διακοπή στις παροχές κοινής ωφέλειας –νερό –ηλεκτρικό-τηλέφωνο-γκάζι και δωρεάν παροχή αυτών των αγαθών στις ευάλωτες ομάδες για όσο κρατάει η κρίση

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση απαιτείται πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθών και του δώρου Πάσχα στους πληττόμενους εργαζόμενους

Για τους ανέργους , όσους στηρίζονται σε προνοιακές παροχές αποκλειστικά και για όσους έχουν λίγα μεροκάματα προτείνουμε 3 μέτρα στήριξης

  1. Για το Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε., πρώην ΚΕΑ)
  • Να αυξηθεί άμεσα κατά 50% το επίδομα του Ε.Ε.Ε., (πρώην ΚΕΑ) για όλους τους δικαιούχους (300 Ευρώ αντί για 200 € το μήνα για μεμονωμένο άτομο και κατ’ αναλογία για τα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη) και να δίνεται ολόκληρο το επίδομα σε όλους
  • Να ενταχθούν σε αυτό όσοι εξ αιτίας του παλιού εισοδηματικού ορίου αποκλείονται, με άυξηση του ορίου κατά 50%.

 

  1. Για τα αναπηρικά επιδόματα

Να αυξηθούν κατά 50 % για το διάστημα της κρίσης τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που αποτελούν για τους περισσότερους αναπήρους το μόνο εισόδημα

Να εγκριθούν και να ξεκινήσουν να χορηγούνται  τα επιδόματα σε όσους έχουν  υποβάλει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη αίτηση στον ΟΠΕΚΑ και δεν μπορούν να κριθούν από τα ΚΕΠΑ λόγω αναστολής λειτουργίας τους. Να κριθούν  τα αιτήματα όταν ανοίξουν τα ΚΕΠΑ.

Να παραταθεί για ένα εξάμηνο η χορήγης των αναπηρικών επιδομάτων στους ΄δη δικαιούχους

  1. Για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων

Να αυξηθεί για τη διάρκεια της κρίσης κατά 50%.

Οι προτάσεις αυτές θα καλύψουν πάνω από 1 εκ συμπολίτες μας και είναι κοστολογημένες στα 100 εκ το μήνα.

Δεν μπορεί  να  ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αδυνατεί να καλύψει το κόστος, όταν  αποδεικνύεται ότι «λεφτόδεντα» υπάρχουν:

  • Για τους καναλάρχες –
  • 11 εκ για ενημέρωση πολιτών σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας
  • 21 εκ για την αναστολή καταβολής του τιμήματος για τις άδειες
  • Για τους κλινικάρχες-
  • 30 εκ για διαγνωστικά τεστ συν
  • διπλασιασμός αποζημίωσης για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ
  • Για τους εργολάβους και τους παραχωρησιούχους των διοδίων

Στην ερώτηση του  κ. Σβέρκου γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Φωτίου απάντησε:

Γιατί η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της οποίας είναι δέσμια η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα με την φιλανθρωπία και την δήθεν αυτορρύθμιση της ελεύθερης αγοράς.  Ούτε οι ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, οι βουλευτές κλπ. είναι φιλάνθρωποι ευεργέτες για να ανακοινώνονται τα ονόματά τους κάθε φορά που συναινούν στην πρωθυπουργική φιλανθρωπία. Είναι συλλογικότητες  και σαν τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν. 50%  από  όλους για 3 μήνες γιατί τόσο εκτιμάται ότι θα κρατήσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα καταρρέει με πάταγο.Τώρα απαιτείται ισχυρή παρέμβαση του κράτους. Όπως  απευθυνόμαστε τώρα στο απαξιωμένο και συκοφαντημένο δημόσιο σύστημα υγείας για να μας σώσει.

Αναφέρθηκε τέλος στην κατάσταση στα ιδρύματα, καθώς και στους καταυλισμούς Ρομά.

Τα δημόσια προνοιακά και ιδιωτικά ιδρύματα φιλανθρωπικού σκοπού καταρρέουν.

Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν στους  αδύναμους κρίκους της υγειονομικής άμυνας, γιατί 

φιλοξενούν παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες.

Απαιτούνται:

Άμεση οικονομική ενίσχυση και πρόσληψη 1000   εργαζομένων στα δημόσια ιδρύματα και μονιμοποίηση των υπηρετούντων 400 επικουρικών.

Καθημερινοί υγειονομικοί έλεγχοι και  διαγνωστικοί έλεγχοι σε προσωπικό και ωφελούμενους.

Να διατεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, φάρμακα κλπ)

Σχολιάζοντας την έκτακτη επιχορήγηση  των Δήμων με 2,2 εκ  για δράσεις στους καταυλισμούς Ρομά,  πέρα από την ανεπάρκεια του ποσού, καταλόγισε στον υπουργό αδιαφάνεια και λανθασμένη στόχευση, πχ  ενημερωτικές δράσεις αντί για ουσιαστική στήριξη.