Καλεσμένη στην ΕΡΑ 105.8 με τον δημοσιογράφο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκα στο σκάνδαλο των voucher κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

 

 

Μένουμε σπίτι – Μένουμε όρθιοι

Σκάνδαλο και όχι αστοχία η υπόθεση των voucher

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με νεοφιλελεύθερα θέσφατα

 

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει επί του τι ακριβώς διόρθωσε με την ανάκληση των εξευτελιστικών voucher τηλεκατάρτισης. Διότι δεν πρόκειται περί λάθους αλλά περί σκανδάλου, και σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη και πρέπει να αποπέμψει τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση. 

 

 Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει συνολικό κοστολογημένο σχέδιο ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να προλάβουμε την καταστροφή,  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι συγκρατεί τις παροχές και τις δαπάνες με σκοπό να διατηρήσει απόθεμα για ένα αβέβαιο μέλλον. Την ίδια στιγμή, δίνει χρήματα σε ημετέρους με αδιαφανείς διαδικασίες.  

           

Η υπόθεση των voucher εγείρει μεγάλα ηθικά προβλήματα. Έθιξε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας το οποίο προεκλογικά είχε εξαπατήσει με υποσχέσεις και συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ύπαρξη σκανδάλου δεν αναιρείται με την υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη, επειδή τάχα «κατάλαβε το λάθος». Η υποχώρηση  προκλήθηκε από την τεράστια κοινωνική αναστάτωση και ήταν του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης συνολικά , αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρόκειται για αστοχία. Η τηλεκατάρτιση αυτού του επιπέδου και με αυτές τις διαδικασίες συνιστά προσβολή για τους επιστήμονες και τα μεσαία στρώματα που υποτίθεται ότι υποστηρίζει. Και είναι σκάνδαλο για τρείς λόγους:

 

1.    Ψευδώς επικαλέστηκε τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιτρέψει λόγω κορωνοϊού την άρση των προϋποθέσεων κατάρτισης για να δοθούν τα χρήματα στους επιστήμονες χωρίς όρους, κάτι που εγκαίρως γνωρίζαμε όλοι, και η κυβέρνηση.

2.    ψευδώς υποστήριζε ότι ακολουθούσε    τις διαδικασίες των ΕΣΠΑ με την τηλεκατάρτιση, όταν απλώς προσπαθούσε να κοροϊδέψει την Ευρώπη, με ένα πρόγραμμα μαϊμού που γελοιοποιούσε τους επιστήμονες με μαθήματα γυμνασίου, πρακτική που ακλουθούσε πολλές φορές στο παρελθόν.

3.    Ο διαγωνισμός για την ανάθεση δεν αφορούσε ΚΕΚ αλλά  πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που κατέθεσαν 100.000 σελίδες υλικού σε 48 ώρες και το Υπουργείο τις έκρινε κατάλληλες αυθημερόν!

4.     Το πρόγραμμα στοίχιζε 42 εκ παραπάνω από το να έδινε κατευθείαν 800 ευρώ  σε κάθε αυτοαπασχολούμενο, όπως και για τους υπόλοιπους πληττόμενους από την κρίση, αντι να σπαταλήσει 80 εκ ευρώ σε ημετέρους.

 

Για την επόμενη μέρα από την υγειονομική κρίση, της οποίας έπονται δύο μεγάλες κρίσεις, κοινωνική και οικονομική, τόνισε ότι «κάτι πρέπει να μας αλλάξει».

Καταρρέουν οι μύθοι των αυτορρυθμιζόμενων αγορών. Τα κράτη είναι αυτά που παρεμβαίνουν για να σώσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες από τις κρίσεις.  Όπως έγινε και στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατά την οποία βέβαια σώσαμε τις τράπεζες και μετακυλήσαμε το κόστος στους λαούς. Η βασική συζήτηση αφορά τα διδάγματα που πρέπει να λάβουμε. Οι κρίσεις όπως εμφανίζονται, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα θέσφατα της μεγάλης πολιτικής οικογένειας του κ. Μητσοτάκη. ​