Καλεσμένη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ « Οι Αταίριαστοι» και τους δημοσιογράφους κκ Κούτρα και Τζούνο (27-2-20)

 

Διπλός εγκλωβισμός στα ακριτικά νησιά, κατοίκων και προσφύγων με την πολιτική της ΝΔ.

Μόνος δρόμος η αλληλεγγύη.

 

 

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Αθήνας  Θεανώ Φωτίου, καλεσμένη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ « ΕΡΤ Αταίριαστοι» και τους δημοσιογράφους κκ Κούτρα και Ντσούνο μίλησε για την διαχείριση του προσφυγικού από την ΝΔ και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ κ. Μπ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα επικοινωνιακής διαχείρισης αλλά σχεδιασμού. Η κυβέρνηση επιχειρεί έναν διπλό εγκλωβισμό: των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Ανίκανη να αντιμετωπίσει την αντιμεταναστευτική στάση  που η ίδια η ΝΔ γέννησε στις τοπικές κοινωνίες τα προηγούμενα χρόνια με την ακροδεξιά ρητορική των στελεχών της, επιχειρεί να εγκλωβίσει τους ανθρώπους στα νησιά αδιαφορώντας για τις ολέθριες επιπτώσεις στις ζωές  και των κατοίκων και των προσφύγων. Η ΝΔ έσπειρε μίσος και ρατσισμό προεκλογικά και τώρα θερίζει θύελλες από αυτοδιοικητικούς και στελέχη της.

 

Εμείς σε τέτοια σοβαρά θέματα δεν κάνουμε ανέξοδη αντιπολίτευση. Έχουμε  προτάσεις. Υπό τρείς προϋποθέσεις:

 

  • Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τα νησιά
  • Να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις  επιτάξεις των περιουσιών  και
  • Να εγκαταλειφθεί το σχέδιο των  κλειστών  κέντρων κράτησης,

 

θα βάλουμε πλάτη, όπως δήλωσε και ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας,  για να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα να δείξουν αλληλεγγύη στους κατοίκους των νησιών,  αναλαμβάνοντας το βάρος που τους αναλογεί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός  των αιτούντων άσυλο στα νησιά που μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και περιλαμβάνει την μεγάλη πλειονότητα των Σύρων και ένα μεγάλο ποσοστό Αφγανών, που σύμφωνα με την εμπειρία μας χαρακτηρίζονται από την Υπηρεσία Ασύλου ως πρόσφυγες  . Η κυβέρνηση, θέλοντας κατά την ανεδαφική λογική της «να στείλει σήμα στην απέναντι πλευρά»  εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες  στα νησιά, κρύβεται πίσω από την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Ισχυρίζεται τώρα ότι δεν μπορεί να μεταφέρει τους ανθρώπους, ενώ απλά δεν θέλει.

 

Σχετικά με την διαμάχη της κυβέρνησης με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, τόνισε ότι δεν υπεισέρχεται στα προβλήματα στο εσωτερικό της δεξιάς   πολυκατοικίας, από το ακροδεξιό υπόγειο μέχρι το ρετιρέ. Να τα επιλύσουν μεταξύ τους. Αυτό που είναι απαράδεκτο,  είναι να καθυβρίζονται ως «τουρκόσποροι» κλπ. οι άνθρωποι  που έσωσαν την τιμή της Ελλάδας και της Ευρώπης την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ροών των περασμένων χρόνων, και έφτασαν να προταθούν για Νόμπελ. Είναι ντροπή να ακούνε σήμερα τα εγγόνια των κατατρεγμένων προσφύγων του ’22 την ίδια ύβρη που άκουγαν οι παππούδες τους: «τουρκόσποροι».