Kαλεσμένη στην εκπομπή του ΡΣ «στο Κόκκινο 105.5fm», «Οικονομία στο κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά (24-2-20)

Κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια): Φροντίδα για τους πολίτες σε κάθε φάση της ζωής τους, όπλο κατά των κοινωνικών ανισοτήτων

 

Στη «δεύτερη φορά αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ:

 

α. θα αυξήσει τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος ως μια ριζοσπαστική, αριστερή πράξη

 

β. Θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή

 

γ. Θα διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιο και δωρεάν για όλους

 

 

Η χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα αποτύπωσε αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες στην κοινωνία, τη Βουλή, την Κεντρική Επιτροπή και τις οργανώσεις: Τη διάψευση  όσων εμπιστεύτηκαν τον Μητσοτάκη, την εξαπάτηση του ελληνικού λαού και τη μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Οι τρεις μήνες μέχρι το συνέδριο είναι ένας χρόνος επαρκέστατος για να δείξουμε στην κοινωνία ότι είμαστε ένα κόμμα λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και αριστερό που αλλάζει, διορθώνει τα λάθη, και προχωρεί με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό για τη «δεύτερη φορά αριστερά».

 

Ερωτηθείσα για το κοινωνικό κράτος, απάντησε ότι κοινωνικό κράτος περιλαμβάνει την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. Ειδικότερα η πρόνοια, που  είχε ενοχοποιηθεί ως όρος για την αριστερά, γιατί είχε ταυτιστεί με το κράτος της Φρειδερίκης και της Δεξιάς κατά των αριστερών και αντιστασιακών, αποκαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη σε όλο τον λαό. Το κοινωνικό κράτος παρέχει ασφάλεια στη ζωή των πολιτών,  είναι η φροντίδα του κράτους για τους πολίτες του,  που ό,τι κι αν τους συμβεί εξασφαλίζει την ποιότητα της ζωής τους, όπλο κατά των ανισοτήτων. Χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος, με δωρεάν υπηρεσίες και παροχές,  ακόμη και σε συνθήκες ανάπτυξης, ο λαός δεν ευημερεί. Απόδειξη ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με ανάπτυξη 6%, το 23% των παιδιών, 1 στα 4, βρίσκονταν σε συνθήκες φτώχειας.

 

Είναι σημαντικό να διατίθενται μεγάλες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, για τους μισθούς  των γιατρών, των νοσηλευτών, των δασκάλων, των καθηγητών, των βρεφοκόμων, των νηπιαγωγών, για παροχές στη στέγη, για τα Σχολικά γεύματα, για το παιδί,  τον ανάπηρο,  τον ηλικιωμένο. Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει πάντα τις  δαπάνες αυτές σαν «μαύρη τρύπα» Εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος είναι αναπτυξιακές, επιστρέφουν πολλαπλάσιες στην οικονομία, ενισχύοντας την κατανάλωση, ανοίγοντας θέσεις εργασίας, τονώνοντας τις επιχειρήσεις. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα φέτος που  δόθηκαν 600 εκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι για το μέρισμα και η αγορά βίωσε μείωση του τζίρου της κατά 500 εκατομμύρια επανερχόμενη στην περίοδο της αρχής της κρίσης.

 

Ο νεοφιλελεύθερος κύριος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τις δαπάνες εκεί που μας τις παρέδωσε το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία συμμετείχε:  Με τις χαμηλότερες δαπάνες για την παιδεία και την πρόνοια στην Ευρώπη. Στην Πρόνοια εμείς το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό 789 εκατομμύρια που τον φτάσαμε το 2019 στα 3,5 δις. Φέτος κόβουν από αυτά 400 εκατομμύρια: 170 για τους ανάπηρους, 140 από το επίδομα παιδιού, 30 από τα σχολικά γεύματα, 50 από το επίδομα στέγης. Στην Παιδεία παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δαπάνες 1,9% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,4 δις και τις φτάσαμε στο 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 5 δις. Μόλις ήρθε στο Υπουργείο η κα Κεραμέως που δήθεν δεν ήξερε πόσες ήταν οι δαπάνες του υπουργείου της, τις  μείωσε κατά 360 εκ. 

 

Σε ερώτηση για τους στόχους στη δεύτερη κυβέρνηση αριστεράς ως προς το κοινωνικό κράτος, απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση:

 

α. Θα αυξήσει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες  ως ριζοσπαστική, αριστερή πράξη.

 

β. Θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι η  ηθικοποίηση του συστήματος δημόσιας υγείας  για την οποία μιλάει ο Ανδρέας ο Ξανθός, για να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως η υπόθεση Novartis και οι κομματάρχες διοικητές των νοσοκομείων. Είναι το  ψηφιακό αδιάβλητο προνοιακό σύστημα που στήσαμε με τον ΟΠΕΚΑ και τα 242 Κέντρα Κοινότητας βάζοντας τέλος στο ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις στην πρόνοια.

 

γ. Το κοινωνικό κράτος με την αριστερά θα είναι δημόσιο και τελείως δωρεάν για όλους. Για τον νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη το κοινωνικό κράτος είναι ιδιωτικό και για τους λίγους, γιατί  αποτελεί τη μεγάλη κερδοφόρα αγορά στα χέρια του κεφαλαίου στην υγεία την παιδεία και την πρόνοια. Αυτό προσπαθούν να κάνουν με τα ιδιωτικά κολλέγια και τη βάση του 10 στις εισαγωγικές εξετάσεις των πανεπιστημίων, ώστε να μπαίνουν λιγότερη στα πανεπιστήμια και να πηγαίνουν μετά στα κολέγια που έκαναν τα πτυχία τους ισότιμα με των ΑΕΙ.  Αυτό προσπαθούν να πετύχουν κάνοντας ιδιωτικά τα δημόσια νοσοκομεία όπως αυτό που κάνουν στην Κομοτηνή, όπως είχαν κάνει και με το Ερρίκος Ντυνάν, και  με τη δυνατότητα να  εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρείες τις εγκαταστάσεις των δημόσιων νοσοκομείων για εξετάσεις.

 

Η αριστερά θεωρεί ότι η καθολική κάλυψη από το προνοιακό κράτος για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους φτωχούς και ευάλωτους καταπολεμά τις ανισότητες. Όλοι μας, σε  κάποια φάση της ζωής μας. , μπορεί να έχουμε ανάγκη το κράτος πρόνοιας:  ένα επιπλέον παιδί στην οικογένεια, είσοδος στην τρίτη ηλικία,  μια αναπηρία, οπότε απαιτείται η παρέμβαση του κοινωνικού κράτους ώστε να μειωθεί η ανισότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

 

Ειδικότερα για την πρόνοια τόνισε: Εμείς πήραμε την πρόνοια εξαφανισμένη από τον κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης.  Σε συνθήκες έντονης ανθρωπιστικής κρίσης δεν υπήρχε κανένα δίχτυ ασφαλείας για τους δοκιμαζόμενους πολίτες  Μέσα σε τρία χρόνια, με την κάρτα αλληλεγγύης, τις 300 KWH δωρεάν ρεύμα, την επιδότηση ενοικίου και μετά το 2017 με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,  ρίξαμε τους δείκτες φτώχειας και παιδικής φτώχειας στα προ κρίσης επίπεδα.

 

Το τεράστιο ψέμα της Ν.Δ. που μέτρησε πολύ και στο αποτέλεσμα των εκλογών, είναι ότι  εμείς πήραμε από τα μεσαία στρώματα και τα δώσαμε στους φτωχούς.  Και είναι ψέμα για τρεις λόγους: α) τα μεσαία στρώματα εισοδηματικά είχαν καταστραφεί ως το 2015. Το εισόδημά τους είχε μειωθεί κατά 40%, ήταν υπερχρεωμένα και 1 στους 5 είχε «μετακομίσει» στα φτωχά στρώματα. β) Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βοήθησε τα μεσαία στρώματα με παροχές όπως το επίδομα στέγης, το επίδομα παιδιού,  τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα. Από τα 3,5 δις για την πρόνοια το 2019, μόνο τα 540 εκ. απευθύνονταν αποκλειστικά στους φτωχούς,  τα υπόλοιπα ήταν όλα και  για τα μεσαία στρώματα και γ) όπως φάνηκε από την αγορά όταν κόπηκε το μέρισμα, οι πρώτοι θιγόμενοι από το κόψιμο των παροχών είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τοπικές αγορές.

 

Ισχυρό κοινωνικό κράτος σημαίνει και μείωση του ρατσισμού και του φασισμού. Κάνοντας έρευνα σε 19 δήμους όπου είχαμε δώσει ως κυβέρνησης όλο το φάσμα των προνοιακών μας παροχών που  διαπιστώσαμε ότι εκεί η Χρυσή Αυγή καταβαραθρώθηκε  με ποσοστά μείωσης 61-64%, κατά πολύ ψηλότερα από τον εθνικό Μ.Ο. του 56%.