Καλεσμένη στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος 7:00» (02-10-20) με τον Άκη Παυλόπουλου και τη Ντόρας Κουτροκόη, μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Λοβέρδο

 

 

Σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα ειπε: Όταν ο κ. Λοβέρδος αντιδρά στην προώθηση προσφύγων προς την ενδοχώρα, γιατί όπως λέει σε κάθε θέση που αδειάζει οι διακινητές φέρνουν ένα νέο πρόσφυγα, είναι φανερό ότι υπάρχει κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης να μην αποσυμφορρηθούν τα νησιά θεωρώντας ότι έτσι θα αποθαρρυνθούν οι ροές. Φαίνεται ότι γι αυτό  μέσα σε 7 μήνες, δεν γίνεται ουσιαστική μετεγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά.

 

Η μόνη λύση είναι να υποβάλει άμεσα η κυβέρνηση νέο σχέδιο Δουβλίνου αφού το παλιό,  όπως δήλωσε και ο επίτροπος κ. Σχοινάς,  δεν λειτουργεί πλέον. Για τα νησιά η λύση  είναι  να αδειάσουν εδώ και τώρα γιατί οι τοπικές τους κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο, με προώθηση των προσφύγων στην ενδοχώρα, σε μικρές ομάδες, με παράλληλη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες που θα τους υποδεχτούν.

 

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση του προσφυγικού όπως και άλλες κρίσεις στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική. Την ανικανότητά της αυτή προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακούς χειρισμούς μέσω των φίλιων ΜΜΕ. Πλέον όμως, και αυτά αντιδρούν, όπως η «Καθημερινή της Κυριακής» που χτες στο κύριο άρθρο της για την εξωτερική πολιτική επισημαίνει  « Όχι άλλες πολιτικάντικες παρορμήσεις».

 

Ερωτηθείσα για τα μεσαία στρώματα επεσήμανε ότι αυτά, που φτωχοποιήθηκαν από τις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν το 2015, δεν έχουν όφελος από τις δήθεν φοροαπαλλαγές, γιατί την ίδια στιγμή έχουν μεγάλες απώλειες από το νέο ασφαλιστικό. Το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 € το χρόνο, θα χάσουν από την αύξηση των εισφορών τους κατά 20%. Από την άλλη, 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μείωση των συντάξεών τους, αφού μόνον από την κατάργηση της 13ης σύνταξης, θα χάσουν μεσοσταθμικά 380 € το χρόνο. Άλλωστε, στον προϋπολογισμό του 2020, φάνηκε ήδη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 200 εκ. €  πέραν της μείωσης των 970 εκ.€ από την 13η σύνταξη.  

 

Συγχρόνως, οι πλειστηριασμοί περιουσίας, συμπεριλαμβανόμενης της πρώτης κατοικίας, που απελευθερώνονται από την 1η Μαΐου, αφορούν κυρίως ακριβώς τα μεσαία στρώματα, γιατί  αυτά έπαιρναν μεγάλα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Γι αυτό το πλαίσιο προστασίας που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε δάνεια κάθε μορφής ύψους μέχρι 250.000 € και για εισοδήματα ως 36.000 € το χρόνο.  Αυτά ήταν για να προστατευόσουν τα μεσαία στρώματα που φτωχοποίησε η ΝΔ μέχρι το 2015, τα εξαπάτησε προεκλογικά και τώρα τα αγνοεί υπέρ των εχόντων από τα ανώτερα στρώματα.