Καλεσμένη στην εκπομπή «Καλημέρα στην εργατική τάξη» (Στο Κόκκινο 105,5) και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη, τόνισα τα εξής

 

 

▶️ Ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτια ενεργοποιώντας τον πτωχευτικό νόμο που βγάζει σε πλειστηριασμό την κύρια κατοικία των πολιτών για χρέη σε δημόσιο, εφορία, τράπεζες.
 
▶️ «Νύχτα» προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, του πιο ληστρικού νόμου σε όλη την Ευρώπη.
 
▶️ Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών καθώς του 4/5 του πλούτου τους είναι η στέγη.
 
• Βρισκόμαστε σήμερα, με εκατοντάδες πολίτες και δίκτυα αληλεγγύης, έξω από το σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, το οποίο πλειστηριάστηκε για 60.000 ευρώ για χρέος στις τράπεζες μόλις 15.000 ευρώ, ενώ είναι η πρώτη και κύρια κατοικία της. Οι πολίτες προσπαθούν να κάνουν ασπίδα ώστε την αστυνομία να τη βγάλει από το σπίτι της.
 
• Βλέπω εικόνες από το ζοφερό μέλλον, εάν εφαρμοστεί ο πτωχευτικός κώδικας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ύπουλα προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό (στις 20 Ιουνίου και λήγει στις 19 Ιουλίου) ώστε μια εταιρεία να παίρνει τα σπίτια των πολιτών, εάν χρωστάνε στο δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες.
 
• Είναι ένας απόλυτα ληστρικός νόμος-που όμοιος του δεν υπάρχει στην Ευρώπη-καθώς προβλέπει ότι εάν ένας πολίτης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και να κρατήσει την κύρια κατοικία του, πρέπει ο ίδιος μέσα σε 60 ημέρες από όταν βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό, να κάνει αίτηση στο fund όπου θα ζητάει, προκειμένου να παραμείνει στο σπίτι του, να πληρώνει ενοίκιο για 12 χρόνια, και εάν ποτέ αποκτήσει χρήματα, για να πάρει πίσω το σπίτι του, θα το ξαναγοράζει στην τιμή που θα έχει αποτήσει τότε το ακίνητο-αφού αποπληρώσει και τα ενοίκια των 12 ετών.
 
• Οι «καινοτομίες» αυτού του νόμου που καθιέρωσε το 2020 η ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι α)πλέον ο κάθε πολίτης θα μπορεί να πτωχεύει για χρέη σε δημόσιο, εφορία και τράπεζες και να πλειστηριάζεται η μοναδική του κατοικία, κι όχι μόνο έμποροι και επιχειρήσεις και β) ότι οι πολίτες θα πρέπει μόνοι τους να προβούν σε «αυτοχειρία» και να νοικιάσουν το σπίτι τους για 12 χρόνια.
 
• Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η στέγη με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης ενεργοποιεί τον πτωχευτικό νόμο ενώ πάμε σε εκλογές. Εξοφλεί γραμμάτια.
 
• Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα για τη στέγη, που ξεκινά με κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας που προβλέπει υπαγωγή σε εξωδικαστική και δικαστική διαδικασία και δεσμευτικότητα για τις τράπεζες. Εφαρμόζοντας παράλληλα, ένα πρόγραμμα επιδότησης δόσεων, για τα ρυθμισμένα δάνεια από το ταμείο αναδιαρθρώσεων εντός αναπτυξιακής τράπεζας. Είναι μια κοστολογημένη πρόταση που θα την εφαρμόσουμε αμέσως μόλις φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας η καταστροφική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.